Bronzérmes a férfi kardcsapat

2001.07.08. 21:29
Az olimpián csupán az ötödik helyet szerezte meg a férfi kardcsapat, hiszen már a négy közé jutásért össze kellett mérje erejét az oroszokkal. Koblenzben aligha lehetett más a szándéka a mieinknek, mint a csorba kiköszörülése, egyben az éremszerzés, ami végül sikerült is, a dobogó harmadik fokára állhatott fel csapatunk az egyéniben is bronzérmes Nemcsik vezérletével. A németeket a harmadik helyért vívott csatában egy találattal sikerült legyőznie a gárdának. A férfi tőrözők gyenge napot fogtak ki, és a tizenkettedik helyen zártak.
A mieink a tizenegy csapatot felvonultató mezőnyben a negyeddöntőben léptek először pástra, és a korántsem jegyzett fehéroroszok ellen igencsak meg kellett szenvedniük a sikerért. (A magyar csapat 45-43-ra nyert). Ha az egyéniben is harmadik helyezett Nemcsik Zsolt nem olyan jól vív, mint ahogyan tette, akkor akár az a csúfság is megeshetett volna a csapattal, mint az olimpián: nem jut éremközelbe.

A bronzérmes magyar
kardcsapat:
Nemcsik Zsolt
Ferjancsik Domonkos
Fodor Kende
Lengyel Balázs
Nemcsik azonban összeszedte magát, plusz hattal zárt, így Ferjancsik és Fodor mínusz kettőjét kompenzálta. Az elődöntőben a franciák vártak a mieinkre, és ezek után nem igazán számíthattunk sikerre. Ám olyan vereségre sem, mint amilyet végül kapott a csapat. A gallok tizennégy találattal (45-31-re) múlták felül a mieinket, és könnyedén jutottak a fináléba, ahol az oroszok vártak rájuk.

Ránk pedig a németek, akiket illett megvernie a társulatnak. Ha nem is könnyen, de végül sikerült, egy tussal többet adtak Nemcsikék(45-44), így végül a dobogó harmadik fokára állhattak fel.

A férfi tőrözőknek a nyolcba kerülésért a jó nevekből álló Ausztriát kellett volna legyőzniük, de nem sikerült véghez vinni ezt a bravúrt. Ezután a helyosztókon is gyenge teljesítményt nyújtottak, Izraeltől is kikaptak, így végül meg kellett elégedniük a soványka 12. hellyel.

A Magyar Rádiónak Kovács Tamás technikai igazgató úgy értékelt, hogy a férfi párbajtőrözőket kivéve mindenkivel, valamennyi szakággal maradéktalanul elégedett, hiszen érmet nyertek egytől-egyig. (Női párbajtőrözőink két arannyal térhetnek haza Németországból.) A férfi párbajtőrözők azonban tartalékos csapattal vették fel a harcot, és végső soron az ő negyedik helyezésük sem csalódás. Zárszóként pedig arra emlékeztetett, hogy a koblenzi - magyar szempontból - minden idők egyik legeredményesebb Európa-bajnoksága volt.