Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

A Der Spiegel szerint Schmitt esélytelen NOB-elnökjelölt

2001.07.09. 17:50
Kapcsolódó cikkek (1)
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) héten kezdődő 112. (moszkvai) kongresszusán a küldötteknek öt város közül kell kiválasztaniuk a 2008-as olimpia színhelyét, öt jelölt közül pedig a NOB új elnökét. A német Der Spiegel szerint a NOB-elnöki posztért folytatott versenyben esélytelen a nyíltan reformellenes dél-koreai Kim Ung Jong. Schmitt Pálról - "a névtelen egykori vívóról" - az újságíró "már régóta nem hallott semmit". Az újság a kanadai Dick Poundot és a belga Jacques Roggét tartja az elnöki poszt favoritjainak.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság héten kezdődő 112. kongresszusán két fontos téma szerepel: a küldötteknek öt város közül a 2008-as olimpia színhelyét, öt jelölt közül pedig a NOB új elnökét kell kiválasztaniuk. A most 81 éves spanyol sportdiplomatát napra pontosan 21 esztendővel ezelőtt július 16-án - a moszkvai olimpián - választották a NOB első emberévé.

A Der Spiegel héten megjelent számában kiemelt terjedelemben foglalkozik a NOB-elnökjelöltek esélyeivel.

A hírmagazin a dél-koreai pályázót bírálja erőteljesen

A német hírmagazin elsősorban a dél-koreai pályázót, Kim Un Jongot bírálja erőteljesen: a "legrikítóbb figurának" nevezi Kimet, aki egy nyíltan reformellenes programmal szállt ringbe az elnöki székért. A 70 éves, egykori titkosszolgálati főtiszt számára így "valóságos csapást" jelentett Juan Antonio Samaranch NOB-elnök múlt heti körlevele, amelyben az olimpiai mozgalom éléről 21 év után távozó spanyol sportdiplomata egyértelműen dicsérte az 1999 óta bevezetett olimpiai reformokat - írják.

A NOB eddigi elnökei:
Demetriosz Vikelasz
(görög) - 1894-1896
Pierre de Coubertin
(francia)- 1896-1925
Comte Henri de Baillet-Latour
(belga) - 1925-1942
Johannes Sigfried Edström
(svéd) -1946-1952
Avery Brundage
(USA) - 1952-1972
Lord Killanin, Michael Morris
(ír) - 1972-1980
Juan Antonio Samaranch
(spanyol) - 1980-2001
Mivel a leköszönő elnök tekintélye és befolyása még mindig nagyon jelentős, ezért alighanem eldőlt, hogy Kim búcsúzhat elnöki reményeitől. Az ázsiai pályázó esélyeit jelentősen ronthatja, hogy 1999-ben a "legszigorúbb dorgálásban" részesítette a NOB végrehajtó bizottsága a 2002-es évi téli olimpiai pályázat kapcsán elfogadott kedvezmények miatt.

A két esélyes jelölt

A lap szerint Kim kiesése esetén két komoly eséllyel induló jelölt marad. Dick Pound, "az okos kanadai ügyvéd", aki 1978 óta NOB-tag, és már kétszer is (1987-1991, valamint 1996-2000 között) betöltötte a NOB alelnöki tisztét.

A másik Der Spiegel-favorit Jacques Rogge, a belga király által nemrég lovaggá ütött "ügyes sebész", aki a NOB orvosi bizottságának alelnöke, a doppingellenes tevékenység egyik élharcosa.

A német hírmagazin bizonyos jelekből arra következtet, hogy Samaranch Rogge-t támogatja. A "sebész" ugyanis azt ígérte, hogy győzelme esetén föladná kórházigazgatói állását Gentben, és Lausanne-ba költözne. Samaranchnak, aki múzeumi kurátor akar lenni a NOB székhelyén, kapóra jönne lakóhelyének ilyetén fölértékelődése: a Palace Hotelben lévő lakosztályából így alkalmasint "szürke eminenciás" módjára tovább szőhetné a szálakat. Ugyanakkor tény, hogy a búcsúzó elnök kínosan ügyel arra, hogy nyíltan egyik jelöltet se támogassa.

A Der Spiegel Schmittnek nem ad semmi esélyt

A német újság Schmitt Pálnak gyakorlatilag semmi esélyt sem ad. Mint írják: "az olimpiai elit jó néhány tagja, akiket az utóbbi hónapokban csak úgy bombáznak leveleikkel az elnöki posztra pályázó jelöltek, a névtelen egykori vívóról már régóta nem hallott semmit".

Schmittnek alighanem egy lehetősége maradt: ha a két, esélyes jelölt között esetleg nem tudnak dönteni, akkor nevető harmadikként megszerezheti az elnökséget. Erre valójában kevés az esély, úgy tartják, ha sikerül túlélnie néhány kört a szavazáson, az már számára nagy siker lenne.

Az ötödik jelöltet, az amerikai Anita DeFrantzot sem tartják nehézsúlyú versenyzőnek. A szerző kritikusan jegyzi meg: "a negyvennyolc éves NOB-alelnök már arra is képtelennek bizonyult, hogy a végrehajtó bizottság legutóbbi dakari ülésén hibátlanul olvasson föl egy beszédet a megbetegedett Samaranch helyett". Amikor pedig az amerikai szenátus előtti meghallgatáson a NOB bevételeiről kellett volna számot adnia, az egykori evezős bevallotta: "a számok nem tartoznak az erősségeim közé". Ugyanakkor az Egyesült Államok jelöltjét semmibe venni alighanem botorság lenne.

Olimpia 2008: Toronto-Párizs titkos paktum?

A 2008-as olimpiai helyszín pénteki szavazása előtt megindult a nyilatkozatháború. A torontói és a párizsi olimpiai kandidáló bizottságot titkos paktummal vádolják: ha a moszkvai szavazás első körében egyikük kiesik, akkor a kieső a legfőbb támogatóit rábírja, hogy Peking ellenében szavazzanak.

A vádakat az érintett országok egyaránt visszautasították. Noel de Saint-Pulgent, a franciák képviselője szerint nevetséges a felvetés, egyébként is "betartjuk a NOB játékszabályait, és hiszünk abban, hogy mi leszünk a 2008-as játékok házigazdái" - mondta. Míg John Bitove, a kanadai pályázat elnöke úgy véli, nincs értelme titkos megállapodást kötni, mert a pekingieknek is vannak olyan szavazóik, akik az első körben nem rájuk voksolnak.

Schmitt Pált egyelőre nem sikerült elérnünk.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.