A Der Spiegel szerint Schmitt esélytelen NOB-elnökjelölt

2001.07.09. 17:50
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) héten kezdődő 112. (moszkvai) kongresszusán a küldötteknek öt város közül kell kiválasztaniuk a 2008-as olimpia színhelyét, öt jelölt közül pedig a NOB új elnökét. A német Der Spiegel szerint a NOB-elnöki posztért folytatott versenyben esélytelen a nyíltan reformellenes dél-koreai Kim Ung Jong. Schmitt Pálról - "a névtelen egykori vívóról" - az újságíró "már régóta nem hallott semmit". Az újság a kanadai Dick Poundot és a belga Jacques Roggét tartja az elnöki poszt favoritjainak.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság héten kezdődő 112. kongresszusán két fontos téma szerepel: a küldötteknek öt város közül a 2008-as olimpia színhelyét, öt jelölt közül pedig a NOB új elnökét kell kiválasztaniuk. A most 81 éves spanyol sportdiplomatát napra pontosan 21 esztendővel ezelőtt július 16-án - a moszkvai olimpián - választották a NOB első emberévé.

A Der Spiegel héten megjelent számában kiemelt terjedelemben foglalkozik a NOB-elnökjelöltek esélyeivel.

A hírmagazin a dél-koreai pályázót bírálja erőteljesen

A német hírmagazin elsősorban a dél-koreai pályázót, Kim Un Jongot bírálja erőteljesen: a "legrikítóbb figurának" nevezi Kimet, aki egy nyíltan reformellenes programmal szállt ringbe az elnöki székért. A 70 éves, egykori titkosszolgálati főtiszt számára így "valóságos csapást" jelentett Juan Antonio Samaranch NOB-elnök múlt heti körlevele, amelyben az olimpiai mozgalom éléről 21 év után távozó spanyol sportdiplomata egyértelműen dicsérte az 1999 óta bevezetett olimpiai reformokat - írják.

A NOB eddigi elnökei:
Demetriosz Vikelasz
(görög) - 1894-1896
Pierre de Coubertin
(francia)- 1896-1925
Comte Henri de Baillet-Latour
(belga) - 1925-1942
Johannes Sigfried Edström
(svéd) -1946-1952
Avery Brundage
(USA) - 1952-1972
Lord Killanin, Michael Morris
(ír) - 1972-1980
Juan Antonio Samaranch
(spanyol) - 1980-2001
Mivel a leköszönő elnök tekintélye és befolyása még mindig nagyon jelentős, ezért alighanem eldőlt, hogy Kim búcsúzhat elnöki reményeitől. Az ázsiai pályázó esélyeit jelentősen ronthatja, hogy 1999-ben a "legszigorúbb dorgálásban" részesítette a NOB végrehajtó bizottsága a 2002-es évi téli olimpiai pályázat kapcsán elfogadott kedvezmények miatt.

A két esélyes jelölt

A lap szerint Kim kiesése esetén két komoly eséllyel induló jelölt marad. Dick Pound, "az okos kanadai ügyvéd", aki 1978 óta NOB-tag, és már kétszer is (1987-1991, valamint 1996-2000 között) betöltötte a NOB alelnöki tisztét.

A másik Der Spiegel-favorit Jacques Rogge, a belga király által nemrég lovaggá ütött "ügyes sebész", aki a NOB orvosi bizottságának alelnöke, a doppingellenes tevékenység egyik élharcosa.

A német hírmagazin bizonyos jelekből arra következtet, hogy Samaranch Rogge-t támogatja. A "sebész" ugyanis azt ígérte, hogy győzelme esetén föladná kórházigazgatói állását Gentben, és Lausanne-ba költözne. Samaranchnak, aki múzeumi kurátor akar lenni a NOB székhelyén, kapóra jönne lakóhelyének ilyetén fölértékelődése: a Palace Hotelben lévő lakosztályából így alkalmasint "szürke eminenciás" módjára tovább szőhetné a szálakat. Ugyanakkor tény, hogy a búcsúzó elnök kínosan ügyel arra, hogy nyíltan egyik jelöltet se támogassa.

A Der Spiegel Schmittnek nem ad semmi esélyt

A német újság Schmitt Pálnak gyakorlatilag semmi esélyt sem ad. Mint írják: "az olimpiai elit jó néhány tagja, akiket az utóbbi hónapokban csak úgy bombáznak leveleikkel az elnöki posztra pályázó jelöltek, a névtelen egykori vívóról már régóta nem hallott semmit".

Schmittnek alighanem egy lehetősége maradt: ha a két, esélyes jelölt között esetleg nem tudnak dönteni, akkor nevető harmadikként megszerezheti az elnökséget. Erre valójában kevés az esély, úgy tartják, ha sikerül túlélnie néhány kört a szavazáson, az már számára nagy siker lenne.

Az ötödik jelöltet, az amerikai Anita DeFrantzot sem tartják nehézsúlyú versenyzőnek. A szerző kritikusan jegyzi meg: "a negyvennyolc éves NOB-alelnök már arra is képtelennek bizonyult, hogy a végrehajtó bizottság legutóbbi dakari ülésén hibátlanul olvasson föl egy beszédet a megbetegedett Samaranch helyett". Amikor pedig az amerikai szenátus előtti meghallgatáson a NOB bevételeiről kellett volna számot adnia, az egykori evezős bevallotta: "a számok nem tartoznak az erősségeim közé". Ugyanakkor az Egyesült Államok jelöltjét semmibe venni alighanem botorság lenne.

Olimpia 2008: Toronto-Párizs titkos paktum?

A 2008-as olimpiai helyszín pénteki szavazása előtt megindult a nyilatkozatháború. A torontói és a párizsi olimpiai kandidáló bizottságot titkos paktummal vádolják: ha a moszkvai szavazás első körében egyikük kiesik, akkor a kieső a legfőbb támogatóit rábírja, hogy Peking ellenében szavazzanak.

A vádakat az érintett országok egyaránt visszautasították. Noel de Saint-Pulgent, a franciák képviselője szerint nevetséges a felvetés, egyébként is "betartjuk a NOB játékszabályait, és hiszünk abban, hogy mi leszünk a 2008-as játékok házigazdái" - mondta. Míg John Bitove, a kanadai pályázat elnöke úgy véli, nincs értelme titkos megállapodást kötni, mert a pekingieknek is vannak olyan szavazóik, akik az első körben nem rájuk voksolnak.

Schmitt Pált egyelőre nem sikerült elérnünk.