Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Ismét Venus Williams Wimbledon királynője

2001.07.09. 20:03
A belga Justine Henin megfosztotta az angol publikumot attól, hogy az álomdöntő létrejöjjön az idén eddig már kér Grand Slamen diadalmaskodó, Jennifer Capriati és a címvédő, Venus Williams között. Henin azonban korántsem érdemtelenül jutott be a fináléba, bár azzal ő is tisztában lehetett, hogy ennek az összecsapásnak nem ő az esélyese. Henin az idősebbik Williams-lány ellen már nem is tudott meglepetést okozni, noha a második játszmában ő volt a jobb. Venus Williams 6:1, 3:6, 6:0 arányban megérdemelten nyert, és immáron tizennégy meccset zsinórban Wimbledonban.
Venus Williams két kettős hibájával kezdődött a találkozó, ám mindez cseppet sem viselte meg őt, hiszen mindössze egy gémet - az első adogatását - tudta hozni a tizenkilencedik életévét nemrégiben betöltő belga lány, aki a Roland Garroson is a négy közé jutott. Venus Williams jól gyorsította fel a játékot, váratlanul ütéseire nem volt ellenszere Heninnek. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy több alkalommal segített a háló a címvédőnek, de ettől függetlenül ő dominált a játék ezen részében.

Venus Williams
Aztán a második szettben ismét - mint az elmúlt napokban annyiszor - eleredt az eső. Egyikük sem volt hullámvölgyben, bár az tény, hogy Henin játéka ekkor kapott lendületet. Egykezes fonákjai élményszámba mentek. Azt hihettük, hogy kedvezőtelenül érinti őt a játék megszakadása, de tévedtünk, 4:3-as vezetésénél elnyerte ellenfele szervagémjét, és ezzel gyorsan meg is nyerte a második játszmát.

Jöhetett a döntő szett. Az amerikai a torna során mindössze egyszer, az elődöntőben kényszerült a harmadik játszma lejátszására, akkor Davenportot múlta felül. Ebben a szettben végül kiderült, hogy Henin már képtelen felvenni a harcot az idősebb és rutinosabb, fizikálisan pedig összehasonlíthatatlanul jobb adottságokkal rendelkező ellenfele ellen. Még egy gémre sem futotta az erejéből.

Így végül Venus Williams magabiztosan nyert 6:1, 3:6, 6:0 arányban, és boldogan emelhette magasba a győzelemért járó értékes díjat. Mint a verseny előtt mondta: otthon mindig ránéz a trófeákat gyűjtő szekrényre, és úgy érzi gyarapítani kell sikereit. Ezúttal is megtette. Mindazonáltal a vesztes Henin az idény elején egészen az Austral Openig azzal büszkélkedhetett, hogy nem kapott ki, és ez a szép sorozat most már láthatjuk: korántsem a véletlenül műve, és alighanem ígéretes jövő előtt áll. Az ő példája azt is igazolja, hogy nem feltétlenül fontos "erőgépnek" lenni ahhoz, hogy sikereteket érjen el egy versenyző.

A férfiaknál is kialakult a döntő párosítása, miután a péntek délután óta zajló második elődöntő végre befejeződött. Mégpedig a britek nagy bánatára, hiszen elsőszámú kedvencük, Tim Henman alulmaradt a horvát szabad kártyával rajthoz álló Goran Ivaniseviccsel szemben. Ez pedig azt jelent, hogy a hazaiaknak 68 év után most sem lesz olyan játékosa, akiért a döntőben szoríthatnak. Ivanisevics számára a legjobbkor kezdett el esni pénteken, mert játéka a mélyponton volt, a harmadik, 6:0-ra elbukott szettben például mindössze négy pontig jutott.

A vasárnap délután viszont kétségkívül az övé volt, hiszen 4:3-as előnyénél két "brékpontra" tett szert, amit ugyan - két remek szervával - hárított Henman, de utána kettős hibát vétett, majd Ivanisevics nagyszerűen ütött el mellette. Majd a meccsért adogatva kétszer ő is kettős hibát ütött, ám végül - 7:5, 6:7, 0:6, 7:6, 6:3 arányban - megnyerte a találkozót. Így az ausztrál Patrik Rafterrel mérheti össze erejét a hétfői fináléban. A már háromszor döntős Ivanisevics egyszer már legyőzte a tavaly is a fináléig menetelő ausztrált Wimbledonban, ám örökmérlegük Rafter számára kedvező.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!