Ivanisevic győzött Wimbledonban

2001.07.09. 17:58
A torna rangjához méltó bejezést hozott a wimbledoni nemzetközi teniszverseny döntője, ahol fantasztikus, ötjátszmás küzdelemben a horvát Goran Ivanisevic legyőzte az ausztrál Patrick Raftert. Az utóbbi évek legizgalmasabb fináléjában tudott diadalmaskodni a múltban három döntőt is elbukó horvát klasszis. Győzelme értékét növeli, hogy indulását a szervezők szabadkártyájának köszönhette.
Patrick Rafter
A wimbledoni nemzetközi teniszverseny férfi egyesének döntőjében két, a sikerre alaposan kiéhezett teniszező érkezett. A horvát Goran Ivanisevic döntőbe jutása igazi szenzáció volt, hiszen a pályája csúcsán már jóval túl lévő játékos a szervezők szabadkártyájának köszönhette részvételét a tornán. A háló másik oldalán az a harmadik helyen kiemelt ausztrál Patrik Rafter állt, aki tavaly már játszott finálét Wimbledonban: akkor vereséget szenvedett Pete Samprastól. Igaz, Ivanisevic is volt már itt döntős, méghozzá harmadszor: 1992-ben, '94-ben és '98-ban. Az első játszmát rövid idő alatt nyerte meg 6-3-ra Ivanisevic, de már ekkor látszott, közel sincs még itt a mérkőzés vége (1-0).

A második játszmában gyorsan elhúzott az ausztrál három nullra. Előbb saját adogatását, majd ellenfelét, végül ismét a sajátját is nyerte, így alig negyedóra leforgása alatt megnyugtató előnyre tett szert. Ezután két-két játékot nyertek mind a ketten, majd 5-2-es Rafter-vezetésnél Ivanisevic szervájánál játszmalabdához jutott az ausztrál. A break nem sikerült, de a következő játékban diadalmaskodott, és 6-3-ra megnyerte a játszmát, kiegyenlítve a meccset (1-1).

Előny Ivanisevicnél

Goran Ivanisevic
A harmadik szettben tovább folytatódott az adogató-bárbaj. Kettő kettőig fej-fej mellett haladtak, mindenki hozta saját játékát. Az ötödik játékban azonban fordult a kocka. Rafter adogatásai után Ivanisevic jutott két breaklabdához (15-40). Az elsőt még hárította az ausztrál egy klasszikus szerva-röpte játék után, de a következő labdamenetet már Ivanisevic nyerte, miután ellenfele adogatását pontosan az alapvonalra küldte. A folytatásban hozta saját adogatójátékait, bár az utolsó játékban csak a harmadik szettlabdát értékesítette. Végeredményben 6-3-ra diadalmaskodott a harmadik játszmában, így a mérkőzésen is előnyhöz jutott (2-1).

A negyedik játszma hasonló koreográfiát hozott, mint a harmadik, csak éppen ellenkező előjellel. Három kettes Rafter-vezetésig mind a ketten nyerték saját adogatójátékukat, amikor Ivanisevic kezdett szerválni. Az ausztrál már 40-30-ra is vezetett, de Ivanisevic tizenhatodik ászát adogatva kiegyenlített. Egy-egy labdát beütöttek mind a ketten, majd következett a meccs legvitatottabb jelenete. Rafter előnyénél hiába ütött ász értékű szervát a horvát, a bírók lábhiba miatt érvénytelenítették a pontot. Sőt, a második szervát, amely szintén ász lett volna, a vonalbírók hosszúnak látták, így kettős hibával Ivanisevic elvesztette a játékot. Hiába tiltakozott, kiabált, dobta el az ütőjét, rúgott a hálóba a horvát, a mérkőzésvető hajthatatlannak bizonyult. Az elveszetett gém után Ivanisevic összezuhant, így a játszmát Rafter könnyedén nyerte meg 6-2-re, kiegyenlítve a mérkőzés állását (2-2).

Idegek csatája végjátékban

Az utolsó játszma már az idegek csatáját hozta. Mind a ketten rendkívül magabiztosan hozták adogatójátékaikat. Az első breaklehetőség Ivanisevic előtt adódott négy négynél, de Rafter ezt hárította. Öt ötnél Rafter ismét megmutathatta, hogy kötélből vannak az idegei. Saját adogatójátékában 15-30-nál kétszer is közvetlenül a háló mögé nyesett labdával szerzett pontot.

A mérkőzés hét hétnél dőlt el. Rafter adogatása után 40-15-ös előnyre tett szert Ivanisevic, és a következő szervából egy fantasztikus returnnel pontot ért el, és nyerte meg a játékot. Saját adogatójátékából megnyerhette volna már a mérkőzést is, de kétszer meccslabdáról kettős hibát vétett. A negyedik meccslabdát már értékesítette (9-7), így megtörtént az, amire a torna előtt senki sem számított: 2001-ben Goran Ivanievic lett Wimbledon bajnoka.

eredmény
Goran Ivanisevic (horvát)-Patrick Rafter (ausztrál 3. kiemelt)
6:3, 3:6, 6:3, 2:6, 9:7