Pénteken olimpiai helyszínt, hétfőn elnököt választ a NOB

2001.07.10. 19:06
A Nemzetközi Olimpiai Bizotság (NOB) végrehajtó bizottságának moszkvai ülésén véglegesítették az elnök- és a 2008-as nyári olimpiai játékok helyszínének választási menetrendjét. Ennek megfelelően július 13-án pénteken az olimpia helyszínéről döntenek, 16-án hétfőn pedig az elnökválasztást rendezik meg. Mind a két szavazás hasonló rendszerben zajlik, a győztesnek abszolút többséget kell szereznie, míg a legkevesebb szavazatot kapó jelölt kiesik. Így legfeljebb négy-négy fordulót tarthatnak a szavazások alkalmával.
Időrendben elsőként július 13-án pénteken a olimpia helyszínéről dönt a NOB végrehajtó bizottsága. A szavazási ceremóniát folyamatosan megszakítás nélkül rendezik, így tehát már aznap kiderül a győztes város neve.

Öt város, 119 szavazó

Az olimpia megrendezésére eredetileg tíz város kandidált. Az első szakaszban tavaly augusztusban öt város Bangkok, Sevilla, Kuala Lumpur Havanna és Kairó esett ki.

A "döntőbe jutott" öt város - Peking, Torontó, Párizs, Oszaka, Isztambul - pályázatát a NOB szakértői bizottsága, Hein Verbruggen, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség holland elnökének vezetésével az elmúlt évben helyszíni szemlén ellenőrizte és véleményezte. A vizsgálat eredményeképpen Peking, Toronto és Párizs kapott kiváló minősítést. Az előzetes felmérések alapján is ez a három város a legesélyesebb, a végső körben pedig Peking-Párizs versenyfutás várható.

A választásra a 122 NOB-tag jogosult, ennek ellenére csak 119-en vesznek részt az ülésen, mivel a cseh Vera Caslavska lemondott, az indonéz Mohamad Hasszánt és az elefántcsontparti Lassana Palenfót pedig őrizetbe vették hazájukban. Mindkettőjük ellen eljárást folytat a NOB etikai bizottsága is. Nem szavazhatnak továbbá a pályázó országok képviselői sem, egészen addig, amíg hazájuk érdekelt a szavazáson. Ezért döntő lehet, hogy a NOB-nak két japán, egy török, négy kanadai, három-három kínai és francia tagja van.

Schmitt Pál
Az egyik jelölt
A rendezési jog megszerzéséhez abszolút többség szükséges, tehát a szavazatok több mint ötven százalékát kell begyűjteni. Ha az első körben nincs győztes, akkor a legkevesebb voksot kapó város kiesik, a többiek között pedig folytatódik a verseny. Így legfeljebb négy szavazási kört tarthatnak, de természetesen az is előfordulhat, hogy már az első körben sikerül győztest avatni, bár erre kevés az esély.

Az elnöki posztra öt jelölt pályázik

Az NOB új elnökét három nappal később, július 16-án hétfőn választják meg. A helyszín és az időpont nem véletlen, hiszen a leköszönő elnököt napra pontosan huszonegy évvel ezelőtt, 1980-ban éppen Moszkvában választották meg. A búcsúzó elnököt, Juan Antonio Samaranchot a NOB végrehajtó bizottsága tiszteletbeli elnöknek fogja javasolni. Eldőlt az is, hogy a Lausanne-ben található olimpiai múzeum a 81 éves spanyol sportdiplomata nevét fogja viselni.

A szavazás magyar idő szerint reggel kilenc órakor kezdődik, és várhatóan már tíz órára meglesz a végeredmény. Az elnök megválasztásához - hasonlóan az olimpia helyszínének kijelöléséhez - szintén abszolút többségre van szükség, ennek hiányában az adott körben a legkevesebb szavazatot kapott jelölt kiesik, s újabb fordulóra kerül sor.

Az elnöki posztra öt jelölt pályázik: az amerikai Anita deFrantz, a belga Jacques Rogge, a dél-koreai Kim Un Jong, a kanadai Richard Pound és a magyar Schmitt Pál.

A végrehajtó bizottsági ülésén sorsolással döntötték el, hogy a jövő hétfői elnökválasztáson milyen sorrendben lehet szavazni a kandidálókra. Az adott fordulóban elsőként a dél-koreai Kim Un Jong tűnik föl a voksolási képernyőn, őt követi a kanadai Dick Pound és a belga Jacques Rogge. Schmitt Pál negyedik, míg a sort az amerikai Anita DeFrantz zárja.