Peking rendezheti a 2008-as olimpiát

2001.07.13. 19:41
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 112. moszkvai ülésszakán megszületett a döntés, mely szerint Peking rendezheti meg 2008-ban a nyári olimpiai játékokat. A kínai főváros a második szavazási körben diadalmaskodott, amikor 56 szavazatot kaptak, megelőzve a 22 szavazatot kapó Torontót és a 18 voksot gyűjtő Párizst, valamint a 8 szavazatot elérő Isztambult. Oszaka már az első körben búcsúzott, miután csak 6 szavazatot gyűjtött.
Moszkvában ültek össze a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai meghallgatni a 2008-as olimpia megszervezési jogaiért versenyző öt város utolsó érveit pénteken. A döntés alapján Peking rendezhet olimpiai játékokat hét év múlva, Toronto a második, Párizs pedig a harmadik helyre szorult.

A kínai fővárosban egetverő éljenzés fogadta a döntést. A Millenniumi Emlékműnél összegyűlt - egyes források szerint gondosan kiválogatott - többezres tömeg ujjongott, zászlókat lengetett, miközben Peking éjszakai egén kinyíltak az első tűzijáték-rózsák. A tavaly felállított futurisztikus stílusú emlékműnél megjelent Csiang Cö-min kínai elnök is, aki köszönetet mondott a NOB-nak és a pekingi pályázatot elkészítőknek.

Ünnepi indulók csendültek fel, a színpadot énekesek foglalták el, táncosok sárkánytáncot lejtettek: az ünneplést megszervezték, de az öröm valódi és határtalan volt. A Mennyei Béke Kapuja fényárban úszott, a Kapu előtt, a Csangan sugárúton, a gépkocsik tülkölve hömpölyögtek. A világ legnagyobb terére fehér blúzba öltözött úttörők áradtak a Nép Nagy Csarnokából (parlament), ahol ők is a győzelemre vártak.

Putyin és Samaranch a Kremlben találkozott

Peking igazi támogatója a NOB távozó elnöke, Juan Antonio Samaranch volt. A kínai főváros számára a legnagyobb kihívást a politikai problémák leküzdése jelentheti. Elsősorban az emberi jogok megsértése miatt gondolják sokan, hogy még idő előtti a rendezés odaítélése. Ellenkező álláspont szerint a kiemelt nemzetközi figyelemnek köszönhetően, amely az olimpiával együtt jár, javulhat az emberi jogok tiszteltben tartása. A másik kényes kérdés Tibet helyzete. A kínai kormányzatot többször érték bírálatok a tartománnyal kapcsolatos politikája miatt, több civil szervezet is tüntetett Tibet függetlenségéért.

Peking egyébként harmadik alkalommal pályázott az ötkarikás játékok rendezésére.

Peking jelszava a zöld olimpia

A kínai főváros tizenkétmillió lakossal rendelkezik. Összesen 37 helyen rendeznék meg a versenyeket, ezekből azonban még egy sincs kész, de 22-nek az építését 2006-ig befejezik. Peking jelszava a "zöld olimpia", és ennek megfelelően a helyszínek nagy részét (15 sportági központ, a sportolók 56 százalékának részére) a város északi részén lévő óriási park területére képzelték el. A vitorlázók küzdelmeinek a Pekingtől 700 kilométerre lévő Csingtao városa ad majd otthont.

A sportolókat és vezetőket elszállásoló olimpiai falut egy 80 hektáros területen építenék fel, az ígéretek szerint 2005-ig. A négy-öt szintes épületekben 17 600 résztvevő találna átmeneti otthonra, legalább a felük egyágyas szobát kap majd.

Franciaország szerint Peking nem érdemelte meg a győzelmet

"A NOB-nak többet számít másfél milliárd ember, mint egy jó felkészülési dosszié" - mondta Lionel Jospin francia kormányfő kommentárjában. A francia olimpiai bizottság elnöke szintén úgy vélekedett, hogy a pekingi pályázat közel sem volt olyan színvonalas, mint a párizsi. Francois Loncle, a francia nemzetgyűlés külügyi bizottságának elnöke egyenesen "Samaranch utolsó gaztettének" nevezte a NOB döntését. A Liberális Demokrácia pártjának elnöke pedig megerősítette: a pekingi olimpia bojkottálásáért kezd kampányt az interneten keresztül.

Samaranch tiszteletbeli örökös elnök
A szavazás előtt első napirendi pontként örökös tiszteletbeli elnökké választották a NOB leköszönő elnökét, Juan Antonio Samaranchot, akinek utódját hétfőn választják meg. A távozó elnököt kitüntették a NOB legmagasabb szintű kitüntetésével, az Olimpiai Érdemérem arany fokozatával is. Több mint száz küldött támogatta azt az indítványt, hogy a lausanne-i Olimpiai Múzeum ezentúl Samaranch nevét viselje.