Jacques Rogge a NOB új elnöke

2001.07.16. 20:31
Jacques Rogge személyében új elnököt választott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Moszkvában. A leköszönő Juan Antononio Samaranch helyébe lépő belga orvosnak már a szavazás második körében sikerült győznie 59 szavazattal. A magyar kandidáns, Schmitt Pál az első szavazási fordulóban tizenegy, míg a másodikban hat szavazatot gyűjtött.
Jacques Rogge
A voksolás előtt hét új tagot választott a NOB, köztük a búcsúzó elnök fiát, ifjabb Juan Antonio Samaranchot. A Nemzetközi Öttusa Szövetség vezetője 71 igen és 27 nem szavazattal jutott be a testületbe. Az első szavazási kör után már látni lehetett, hogy a belga sportdiplomata, Rogge fogja nyerni a versenyt, hiszen 46 szavazatot gyűjtött, megelőzve a 21 szavazatos Kimet, a 20 szavazatos Poudot és a 11 voksot kapó Schmitt Pált. Kiesett 9 szavazattal az amerikai Anita DeFranz.

A második kört Rogge fölényesen nyerte, 59 szavazatot kasszírozott, amely önmagában is több mint a másik három jelöltre leadott szavazatok összessége. Kim 23, Pound 22, Schmitt Pál pedig 6 szavazatot szerzett. Ezzel eldőlt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot a következő öt évben a belga Jacques Rogge irányítja.

Rogge győzelme nem meglepetés

Akárcsak az olimpiai helyszín kijelölésénél - pénteken Peking nyerte el a 2008-as játékok rendezési jogát - ezúttal is bejött a papírforma: az előzetesen esélyesnek kikiáltott belga Jacques Rogge nyerte a szavazást. A belga orvos, akit korábban háromszor is részt vett versenyzőként az ötkarikás játékokon, a NOB orvosi bizottságának elnökeként tevékenykedett. Samaranch titkos jelöltjének is őt tartották, hiszen a leglátványosabb feladatot ő kapta: az athéni és sydneyi olimpiák koordinációs bizottságának vezetését bízta rá a leköszönő elnök.

Rogge az olimpiai mozgalom reformereinek legkiválóbb képviselője. Elképzelései szerint szervezetileg és anyagilag is a mozgalom teljes megújításra szorul. Terveiben sokkal olcsóbb és kisebb méretű olimpiai játékok szerepelnek. A túlságosan is gigantikussá növekedett játékokat ismét emberi léptékűvé kívánja csökkenteni. Ez azt is jelentheti, hogy az olimpiai játékok műsora is jelentősen változhat, több sportág megrendezése kikerülhet a programból.

Schmitt Pál nem érzi kudarcnak szereplését

A magyar jelölt, Schmitt Pál már az ülésszak előtti nyilatkozataiban jelezte: nem tartja magát favoritnak. A magyar sportdiplomata megérzése helyesnek bizonyult, hiszen nem sikerült megnyernie a voksolást, a második körig jutott el.

A NOB-elnökválasztás után Schmitt Pál az MTI érdeklődésére kijelentette: úgy érzi, hogy becsülettel helyt állt.

"Az új elnök, a belga Jacques Rogge kiváló ember, és alkalmas a posztra. Úgy tűnik, hogy konszenzus döntött mellette. Ha kiestem volna, akkor én is rá szavazok. Ahogy ő fogalmazott: egy győztes van, de nincsenek vesztesek. Én magam becsülettel küzdöttem, és erről sokat elárul, hogy a NOB első alelnökét, a sportban is nagyhatalom Egyesült Államok képviselőjét, Anita deFrantzot megelőztem. Szeretném megköszönni azok munkáját, akik a kandidálás során támogattak. Hálával tartozom a hazai sajtó munkatársainak is. Szeretném folytatni a munkámat a NOB-ban, miután Rogge már jelezte: a négy másik pályázóval szorosan együttműködve kíván dolgozni"- értékelt Schmitt.

Nem sikerült nyernie az esélyesként számon tartott kanadai ügyvédnek, Richard W. Poundnak. Az atlantai olimpiai játékok koordinációs bizottságának elnöke abban reménykedhetett, hogy Toronto veresége miatt a NOB elnökséggel kárpótolja az amerikai kontinenst. Esélyeit csökkentette, és az eredmények tükrében bátran állíthatjuk - nem csak csökkentette, hanem végső során bukását is jelentette, hogy belekeveredett a Salt Lake City körül kialakult, és az egész NOB-ot megrengető korrupciós botrányba.

Az esélyesek között számon tartott dél-koreai jelölt búcsúját már korábban borítékolni lehetett Kim Un Jong többször radikális reformellenességéről tett tanúbizonyságot. A hetvenéves sportvezető legutóbb éppen azzal vívta ki a közvélemény ellenszenvét, hogy egy sajtótájékoztatón azzal a tervvel állt elő, hogy megválasztása esetén a NOB-tagoknak évi ötvenezer dolláros fizetést fog adni. A közvéleményen kívül, Juan Antonio Samaranch sem támogatta Kimet, hiszen a leköszönő elnök több nyilatkozatában is reformok mellett foglalt állást. Ráadásként Peking diadala után kevsbé volt valósínű újabb ázsiai siker.

Jacques Rogge életrajza

Született: 1942. május 2., Gent, Belgium
Családi állapot: nős, két gyermek
Végzettség: doktori diploma, sportorvosi, sebészeti és ortopédiai szakorvos
Nyelvtudás: holland, francia, angol, német, spanyol
Sportolói múlt: Finn dingiben részt vett a mexikói (1968), a müncheni (1972) és a montreali (1976) olimpián. Világbajnokságon egyszeres arany-, kétszeres ezüstérmes, 16-szoros belga bajnok. Tízszeres válogatott rögbijátékos.
Sportvezetői tevékenység: az Európai Olimpiai Bizottságok Szervezetének (EOC) elnöke (1990 óta), a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szervezetének (ANOC) alelnöke. A Belga Olimpiai Bizottság elnöke (1989-92), az innsbrucki (1976) és calgary-i (1988) téli, valamint a moszkvai (1980), a Los Angeles-i (1984) és szöuli (1988) nyári olimpián a belga csapat vezetője. A Belga Olimpiai Bizottság elnöke (1989-92).
NOB-tisztségek: tag (1991-), végrehajtó bizottsági tag (1998-). Az orvosi bizottság tagja (1992-93), alelnöke (1994-). A sydneyi és az athéni koordinációs bizottság vezetője.