Emőke
8 °C
19 °C

Aranyérmes a férfi öttusa-váltó

2001.07.18. 21:22
A hölgyek tegnapi gyenge szereplése után a férfiakon - a Fülep, Horváth, Kállai csapaton - volt a sor a millfieldi öttusa-világbajnokságon, hogy javítsanak. Erre pedig még úgy is megvolt minden esélyük, hogy némiképp tartalékos felállásban álltak rajthoz, hiszen a két korábbi világbajnok és olimpikon: Balogh Gábor és Sárfalvi Péter sem volt tagja a triónak. Az idei Európa-bajnokságon diadalmaskodó új generáció azonban végigvezetve - szinte rajt-cél győzelmet aratva -, fölényesen nyert.
A nagy reményekkel Angliába utazó hölgyek kedden már a lövészetnél elszálltak, lovaglásbeli kizárásuk csak tetézte a gondjainkat. A férfiak azonban - Fülep Sándor, Horváth Viktor, Kállai Ákos - nagyszerűen kezdtek az első tusában - 270 kört és 1144 pontot értek el -, és mindjárt az élre álltak, igaz ekkor még csupán annyival előzték meg az olaszokat, hogy több érintő tízest lőttek.

Az úszásban visszaestünk, de elsők maradtunk

A vívásban aztán ez az előny - elsősorban a fehérvári Horváth remeklésével - 120 pontra nőtt, de ebben a tusában is jellemző volt az, ami később valamennyiben: kiegyensúlyozottan teljesített mindhárom magyar. Az úszásban nem is lehetett más cél előttük, mint az előny megőrzése, és ez - ha nehezen is - sikerült is. A fehéroroszok ugyanis némileg ráijesztettek a mieinkre, előnyünk megfeleződött, de hatvan pont így is maradt a lovaglásra.

Jöhetett a negyedik próba, egyszersmind az izgalom, hogy a lovak mennyire tréfálják meg a mieinket. Szerencsére ebben a tusában sem kellett szégyenkezniük Fülepéknek. Kállai ugyan négyszer is rontott, de az esősre forduló időben valamennyi váltóval előfordult egy kisebb "baleset". A fehéroroszok és a lengyelek a lovaknak köszönhetően ki is szálltak az aranyéremért folytatott harcból.

A lovaglásban minden eldőlt

A svédek lettek az elsőségért elsőszámú ellenfeleink, ám majd' kétszáz pont előnnyel várhattuk a futást, ami - másodpercekre átszámítva - körülbelül ötven szekundumnak felel. Erre pedig nyugodtan azt lehet mondani: tetemes, kivált, ha ismerjük a magyarok képességeit.

A futásban nem is fenyegette veszély a mieink elsőségét, így a szófiai Európa-bajnokság után a világbajnokságon sem találtak legyőzőre. A krónikához hozzátartozik, hogy az orosz váltó nem indult a viadalon, bár ezen a napon aligha verték volna meg a remeklő magyarokat. A második helyre a svédek, a harmadikra a lengyelek futottak be.

Végredmény:
1. Magyarország (Fülep Sándor, Horváth Viktor, Kállai Ákos) 5230 pont
2. Svédország (Brandt, Johansson, Svensson) 5131
3. Lengyelország (Bogucki, Stefanek, Horbacz) 5075
4. Fehéroroszország 5014
5. Litvánia 4998
6. Ukrajna 4973

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.