Piroska
-12 °C
-2 °C

Nyolc magyar arany a kajak-kenu Eb-n

2001.07.22. 21:32
Az ezerméteres finálék után még aranyérem nélkül álló magyar küldöttség alaposan kitett magáért, hiszen a vasárnapi ötszázas és kétszázas döntőkben összesen nyolc aranyérmet szerzett a milánói kajak-kenu Európa-bajnokságon. Különösen a kajakos hölgyek remekeltek, akik a megszerezhető hat elsőségből ötöt gyűjtöttek be. A dobogó legfelső fokára állhatott fel még a kajakos Vereckei Ákos, valamint a kenus Kolonics György és kétszáz méteren a kajak négyes.
Vasárnap délelőtt elsőként az ötszáz méteres döntőket rendezték meg, és mindjárt magyar elsőségnek örülhettünk. A Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga összeállítású négyes a nagy vetélytárs olimpiai bajnok németeket győzte le. Mindkét hajóban egy változás volt csak Sydneyhez képest: Kőbán Rita helyett Bóta Kinga, míg a németeknél Birgit Fischert helyett Nadine Opgen-Rhein ült a hajóban.

Öt aranyérem ötszázon

Egyesben Kovács Katalin is pótolni tudta Kőbán Ritát, és legyőzte a hazaiak kedvencét Josefa Idemet, aki ezt megelőzően ezren diadalmaskodott. A lányok aranykollekcióját a Szabó Szilvia, Bóta Kinga duó tette teljessé, akik hatalmas fölénnyel, több mint egy másodperccel előzték meg a második helyezett spanyolokat, és hódították el a kontinensbajnoki elsőséget.

A magyarok eredményei 500 méteres döntőkben

nők
k-1: 1. Kovács Katalin 1:51.16 perc
k-2: 1. Szabó Szilvia, Bóta Kinga 1:41.31 perc
k-4: 1. Magyarország (Kovács Katalin, Szabó, Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga) 1:34.09 p
férfiak:
k-1: 1. Vereckei Ákos 1:39.51 p
k-2: 2. Bártfai Krisztián, Veréb Krisztián 1:30.49
k-4: 8. Magyarország (Kadler Viktor, Babella Balázs, Katyina Miklós, Bauer Márton) 1:23.83
c-1: 1. Kolonics György 1:50.28 p
c-2: 4. Zala György, Kozmann György 1:44.48
c-4: 4. Magyarország (Kolonics György, Hüttner Csaba, Fürdök Gábor, Hoffmann Ervin) 1:34.42

A fiúk sem maradtak el sokkal a lányok mögött, kajak egyesben Vereckei Ákos, míg kenu egyesben Kolonics György utasította maga mögé a mezőnyt. Vereckei szokásos taktikáját alkalmazta, féltávig a mezőny végén lapátolt, majd beleerősített, és szinte szó szerint állva hagyta a mezőnyt, megelőzve a célban az izraeli Kolganovot is. Kolonics György is elégedett lehet, hiszen az ezren győztes német Dittmert verte meg, és lett Európa-bajnok.

Újabb három arany kétszázon

A délelőtti aranyeső után már csak az volt a kérdés, hogy a kétszázas finálék után a magyar küldöttség eléri-e a bűvös tíz aranyérmet. Erre minden esély meg is volt, hiszen a sprinttáv köztudottan magyar szám, minden világversenyen az aranyérmek jelentős részét általában a mieink nyerik.

Most sem történt másként, és ha a tíz arany nem is lett meg, elégedetlenségre semmi ok. Sőt, a csapat minden dicséretet megérdemel, főleg hölgyek, akik a három számból kettőt megnyertek, és egy ezüstérmet szereztek. Győzött egyesben Szabó Szilvia valamint a négyes, második lett a Dékány-Viski kettős.

A férfiaknál a kétszáz méter koronázatlan királya, Fehérvári Vince ezúttal egyesben és párosban is második lett, de aligha szomorúan gondol majd vissza Milánóra, hiszen négyesben Beé Istvánnal, Horváth Gáborral és Hegedűs Róberttel felállhatott a dobogó legfelső fokára.

Magyarország összesítésben 8 arany-, 9 ezüst- és 3 bronzérmet szerzett a milánói Európa-bajnokságon, amelyből- ez külön öröm - öt aranyérem olimpiai távon születtet meg.

A magyarok eredményi 200 méteres döntőkben

nők:
k-1: 1. Szabó Szilvia 42.34 mp
k-2: 2. Dékány Kinga, Viski Erzsébet 38.59
k-4: 1. Magyarország (Dékány Kinga, Fazekas Krisztina, Viski Erzsébet, Bóta Kinga) 36.12 mp
férfiak
k-1: 2. Fehérvári Vince 36.46
k-2: 2. Fehérvári Vince, Hegedűs Róbert 32.88
k-4: 1. Magyarország (Fehérvári Vince, Beé István, Horváth Gábor, Hegedűs Róbert) 30.71
c-1: 4. Malomsoki Sándor 41.48
c-2: 3. Feil Imre, Kozmann György 38.33
c-4: 4. Magyarország (Zala György, Iván Gábor, Vasali László, Malomsoki Sándor) 34.67

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.