Elsöprő női siker a kazahok ellen

2001.07.25. 14:26
Miután a magyar hölgyek az első helyen jutottak tovább csoportjukból a legjobb négy közé, így Kazahsztánnal kerültek össze az elődöntőbe jutásért. A kazahok nem tartoznak a veretes csapatok közé, így ellenük a győzelem lényegében kötelezőnek számított, ami egyszersmind azt is jelenti, hogy a három évvel ezelőtti hetedik helynél már sokkal jobb eredményt érnek Faragó Tamás tanítványai. Nem is csalódtunk bennük, hét góllal nyertek, így az elődöntőben Kanadával mérkőzik csapatunk.
Eredetileg magyar idő szerint negyed tízkor kellett volna, hogy kezdődjön a találkozó, de mivel ezt megelőzően hosszabbítás volt a Kanada-Oroszország összecsapáson, így mintegy negyedórával később kezdődött a negyeddöntő. A mérkőzés első furcsasága volt, hogy nem az eddig remeklő Sós Ildikó állt a kapuban, hanem Szép Brigitta. Mindez azt sugallta, hogy Faragó Tamás biztos a dolgában, és persze a sikerben is.

Kötelező városnézés
Faragó Tamás szövetségi kapitány a keddi pihenőnapon kötelező tette a lányoknak, hogy elhagyják a szállodát, mert szerinte egy kis kikapcsolódásra mindenképpen szükség van, mert csakis így lehet a fásultságot, és az esetleges idegi fáradtságot feloldani.
Nagyszerű kezdés, az első negyed után már néggyel vezettünk

Ezt támasztotta alá, hogy alig fél perc telt el a mérkőzésből és máris a mieinknél volt az előny. Jóllehet a kazahok hozták el a labdát, ám Pelle szerelt, majd elúszott és nem is hibázott. Aztán Sipos Edit ragasztott hatalmas gólt hét méterről, majd Valkay Ági következett, aki előbb távolról talált be, majd egy pimasz gólt lőtt megúszás után. A sort Szremkó folytatta, ám a kazahok is betaláltak centerből, így 5-1-gyel zárult az első hét perc. A mieinknek minden bejött, szinte nem is hibáztak, mindez pedig megadta az alaphangot a folytatáshoz.

A második negyed ott folytatódott, ahol az első abbamaradt. A góllövők közé Rédei is és Valkay Erzsébet is feliratkozott, így kétség sem férhetett hozzá, hogy már a második negyedben kialakult a döntő fölény, elképzelni sem lehetett látva a játék képét, hogy veszélybe kerülhet a magyar siker. 8-1 volt a félidőben, és a hátralévő két negyedben már szinte csak az volt a kérdés, hogy ki hány gólt lő.

Továbbra is veretlenek a magyar hölgyek

Mit kell tudni a kazahokról?
A kazah válogatott ott lehetett Ázsia képviselőjeként a sydneyi olimpián, ám nem szerepeltek jól, és eddig Fukuokában sem igazán tündököltek az Egyesült Államoktól például 13-2-es vereséget szenvedtek, az oroszoktól héttel kaptak ki, csupán az ausztrálokat verő olaszok ellen voltak képesek szoros meccset játszani, tőlük 8-6-ra kaptak ki.
A harmadik játékrészben Pelle lőtt szép gólt, majd Gubina következett, majd újra a mieink következtek, és 10-2-vel kezdődhetett a záró hét perc. Ekkor előbb Drávucz talált be, majd a kazahok kétszer - előnyből - szűkítettek a zakón. Tiba révén ugyan még egyszer megvillantunk, de az utolsó gólt nem mi értük el. A lényeg azonban az: továbbra is veretlen a társulat.

Csütörtökön - ugyancsak negyed tízkor - Kanadával már az éremért mérkőzik a magyar együttes, és mivel ők egy hosszabbításos meccsen vannak túl, mindez a malmunkra hajthatja a vizet, no meg az is, hogy egyszer már legyőzték a tengerentúliakat a mieink.

Jegyzőkönyv
Magyarország-Kazahsztán 12-5 (5-1, 3-0, 2-1, 2-3)
Vezette: Bottlik (szlovák), Hata (japán)
A magyar csapat összeállítása: Szép - Tiba, Sipos, Stieber, Pelle, Valkay Á., Primász, csere: Dancsa, Rédei, Drávucz, Valkay E., Szremkó
Góldobók: Valkay E., Valkay Á, Pelle 2-2, Sipos, Stieber, Tiba, Rédei, Drávucz, Szremkó 1-1, ill. Olkina, Sisova, Jakajeva, Gubiina, Ignatyeva 1-1
Emberelőny: 6/3, ill. 2/1