Thorpe újra világcsúccsal nyert aranyat

2001.07.25. 15:04
Magyar szempontból természetesen Kovács Ági versenye volt a legfontosabb, de emellett az ausztrál Ian Thorpe-ról is meg kell emlékezni, aki a harmadik egyéni aranyérmét gyűjtötte be 200 gyorson, és ezúttal is világcsúccsal diadalmaskodott. A hölgyeknél 100 gyorson az olimpiai bajnok holland de Bruijn lett a világbajnok. A férfi vízilabdázóknál jó hír a mieinknek, hogy a görögök legyőzték az olaszokat, így a döntetlen is elég a továbbjutáshoz. Ugyancsak meglepetés, hogy az ausztrál olimpiai bajnok női csapat elbúcsúzott a további küzdelmektől.
Ian Thorpe
háromszoros olimpiai bajnok ausztrál úszó
Kovács Ági mellett egyetlen magyar induló állt rajthoz szerdán az úszóviadalokon, ám Gáspár Zsolt a 100 méteres pillangóúszásban jelentősen elmaradva a magyar csúcstól mindössze a 18. helyen végzett, így a középdöntőbe sem került be. Feltétlenül javítania kell a vegyesváltóban, mert különben még a döntőbe is igen nehéz lesz bekerülnie a mieinknek.

Thorpe visszavágott Hoogenbandnak

Az úszóversenyeken ma is született egy világcsúcs, hála a megállíthatatlan ausztrál Ian Thorpe-nak. Thorpe 200 gyorson a keddi középdöntőben csak arra vigyázott, hogy ki ne csússzon a legjobb nyolc közül, mert 800 gyorson a világbajnoki címért szállt harcba. Emiatt most nem a négyes pályán kezdett, és emiatt volt alapja reménykedni a holland Hoogenbandnak, hogy meg tudja verni, csakúgy, mint Sydneyben.

150 méterig együtt is haladtak, ám aztán Thorpe megrázta magát, szédületes iramot produkált, meglépett nagy riválisa elől, és két testhosszal nyert. No meg egy szédületes új világcsúccsal, kis híján áttörte az egy perc 44 másodperces álomhatárt. Ezzel összességében megszerezte negyedik aranyérmét.

Eredmények
200 m gyors:
1. Ian Thorpe (ausztrál) 1:44.06 p - világcsúcs (régi: Thorpe, 1:44.69 p, Hobart, 2001. március 27.)
2. Pieter van den Hoogenband (holland) 1:45.81
3. Klete Keller (amerikai) 1:47.10

100 m gyors:
1. Inge de Bruijn (holland) 54.18 mp
2. Katrin Meissner (német) 55.07
3. Sandra Völker (német) 55.11

Mindössze egy gólig jutott az olimpiai bajnok ausztrál csapat

Ám hogy a hollandok se szomorkodjanak, arról Inge de Briujn gondoskodott, aki ugyancsak magabiztosan szerezte meg a 100 gyors aranyérmét. A 4x200-as női gyorsváltóban az angolok nyertek, miután az ausztrálokat és az amerikaiakat kizárták.

A vízilabdázó hölgyeknél már a négy közé jutás volt a tét, és akadt egy vaskos meglepetés. Az olimpiai bajnok, Görgényi István vezette ausztrál válogatott elbúcsúzott a további küzdelmektől. Mégpedig az olaszok verték meg őket, és mindössze egy gólig jutottak az auszik. Az olaszok a torna egyik favoritjával, az Egyesült Államok mérhetik össze erejüket, akik a görögöket leckéztették meg.

A másik ágon a mieink ellenfele a kanadai válogatott lesz, miután többszöri hosszabbítás egy góllal jobbnak bizonyultak az oroszoknál.

Nők, negyeddöntő
Magyarország-Kazahsztán 12-5
Egyesült Államok-Görögország 10-3
Kanada-Oroszország 9-8
Olaszország-Ausztrália 4-1

A spanyol-orosz párharc győztesével játszanak a mieink

A férfiaknál is született egy meglepetés, hiszen a görögök legyőzték a négy közé jutásért folytatott harcban a legnagyobb ellenfelünket, az olaszokat. Ráadásképpen úgy, hogy az utolsó negyedben nem találtak a kapuba a taljánok, így 7-5-ös vezetésről 8-7-re veszítettek. Az is eldőlt, hogy a horvátok miután vereséget szenvedtek az oroszoktól, nem juthatnak be a négy közé. Az azonban még nyitott kérdés, hogy melyik gárda végez a csoport élén, hiszen a jelenleg első spanyolok az utolsó fordulóban épp az oroszokkal játszanak.

Amennyiben a mieink továbblépnek, akkor ennek a mérkőzésnek a győztesével találkoznak az elődöntőben. (A spanyoloknak már a döntetlen is elegendő az elsőséghez jobb gólarányuknak köszönhetően.)

Középdöntő, E-csoport
Görögország-Olaszország 8-7
Kazahsztán-Szlovákia 10-7
Magyarország-Jugoszlávia 7-8

A csoport állása:
1. Jugoszlávia 7 pont
2. Magyarország 6
3. Olaszország 5
4. Görögország 4
5. Kazahsztán 2
6. Szlovákia 0

Középdöntő, F-csoport:
Spanyolország-Hollandia 10-5
Egyesült Államok-Ausztrália 6-5
Oroszország-Horvátország 8-7

A csoport állása:
1. Spanyolország 8 pont (34-14)
2. Oroszország 8 (35-26)
3. Horvátország 4
4. Egyesült Államok 2 (24-31)
5. Hollandia 2 (21-36)
6. Ausztrália 0