Zubor országos rekorddal ötödik 100 gyorson

2001.07.27. 17:13
Három magyar döntős is volt a pénteki úszódöntőkben. Közülük elsőként Zubor Attila állt rajtkőre, és ő is érte el a legjobb eredményt, új országos csúccsal ötödik lett 100 gyorson. Meglepetésre a holland Hoogenbandot legyőzte az amerikai Ervin. Tizennyolc éves ifjúsági Európa-bajnokunk, Bodrogi Viktor nem tudta megismételni csütörtöki eredményét, így a hatodik helyen zárt. Kovács Ági csupán a nyolcadik lett az 50 méteres mellúszásban. A Thorpe-pal felálló ausztrál 4x200-as gyorsváltó világcsúccsal nyert.
A pénteki első úszódöntőben a klasszikus szám trónjáért folyt a küzdelem. A 100 méteres férfi gyorsúszásban nekünk is volt érdekeltségünk. Zubor Attila már csütörtökön országos rekorddal csapott a célba, és egyöntetű volt a vélekedés a verseny előtt: ha ezen még javítani tud, akkor alighanem ott lesz az élmezőnyben.

Hoogenbandot letaszították trónjáról

Azt azonban előre sejteni lehetett, hogy nem ő lesz az, aki megszorítja a versenyszám eddigi királyát, a holland olimpiai bajnok Peter van den Hoogenbandot. Az amerikai Ervin viszont megtette ezt, és szinte a rajttól kezdve magabiztosan vezetett, egyáltalán nem forgott veszélyben a győzelme, még akkor sem, ha a hajrában nagyon ráúszott Hoogenband. És még akkor sem, ha először azt írta ki a komputer, hogy a holland az első.

Aztán hamarosan kiderült az igazság, Ervin egy tizeddel maga mögé utasította nagy riválisát. Harmadik helyen a svéd Lars Frölander végzett, a negyedik Thorpe lett, azt ötödik - nagy büszkeségünkre -: Zubor Attila.

Ha jobban sikerül Zubor rajtja

Nem is akárhogyan, újabb tizenkilenc századot faragott le az országos csúcsból, és 49.13-mal csapott a célba. A klasszikus számban ez nagyszerű eredmény - ha pedig jól rajtol akkor még merészebb álmokat is szövögethettünk volna -, és a hétvégi a vegyesváltó előtt igen biztató ez az eredmény.

Ifjúsági Európa-bajnokunk, Bodrogi Viktor már azzal szép sikert ért el, hogy a harmadik helyen biztosította a fináléban a helyét, és a változatosság kedvéért ő is a régi magyar rekordon belül teljesített. A döntőben viszont már nem tudta megismételni ezt a braúrt, ám hatodik helyezése így is elismerésre méltó. Eredménye: 1:59.74. A számot az amerikai Peirsol nyerte, az osztrák Rogan előtt.

Kovács Ági nyolcadik

Kovács Ági leggyengébbik távján az ötven méteres mellúszásban a várakozásoknak megfelelően szerepelt, egy gyenge rajt után nem tudta felvenni a versenyt a mezőnnyel, így végül csupán a nyolcadik lett. A kínai Luo győzelméhez kétség sem férhetett. Az 50 pillangó középdöntőjében Gáspár Zsolt is csupán nyolcadik lett, itt az ausztrál Huegill világcsúccsal nyert.

Ezek után a 200 gyorson az ausztrálok begyűjtöttek egy újabb aranyat Rooney révén, majd kisebb meglepetésre az eddig verhetetlennek hitt ukrán Jana Klocskova vereséget szenvedett az amerikai Bowentől 200 vegyesen.

Ha Thorpe - akkor világcsúcs

A döntők zárásaként a 4x200-as gyorsváltó következett, amelyikben ott volt az ausztrálok soraiban a négyszeres világbajnok Ian Thorpe. És ha már elindult, szerzett még egy aranyat az eddigiek mellé. Kitűnően úszott, amikor a vízbe ugrott, akkor még a világcsúcson kívül volt az eredmény, amikor a célba csapott, akkor már három másodperccel belül. Fantasztikus volt, és úgy látszott, hogy minden különösebb erőlködés nélkül nyer.