Az ötödik helyért mérkőznek a férfi pólósok

2001.07.28. 17:20
Fukuokában, a vízilabda világbajnokság helyosztóján a magyar csapat kétgólos győzelmet aratott az Egyesült Államok ellen. A mieink három negyeden keresztül gyengén játszottak, az amerikaiak már 6-3-ra is vezettek. A hajrában azonban feltámadt a gárda, és a háromgólos Benedek vezérletével megfordította a mérkőzést. A győzelem azt jelenti, hogy Kásásék vasárnap, magyar idő szerint 6.30 órakor, a horvátokat 12-11-re legyőző görögök ellen mérkőznek az ötödik helyért.
A magyar válogatottnak az olaszok elleni vereség után már csak két célja lehetett a vb-n: becsületesen küzdeni a hátralévő mérkőzéseken, és megszerezni az ötödik helyet. A kitűzött feladat első állomásán a másik középdöntő negyedik helyezettje, az Egyesült Államok nemzeti csapata várt a mieinkre. A tengerentúliak az eltiltott szövetségi kapitányuk- az olaszokkal sok sikert megélt Ratko Rudics- nélkül indultak harcba, és kezdeti megilletődöttség után a negyed hajrájában a vezetést is átvették. Kemény Dénes tanítványainak játékán még erősen érződött a kiesés okozta sokk, elsősorban a koncentráció hiánya volt feltűnő (2-3).

A folytatás az olasz mérkőzés "rémségeit" idézte, szinte semmi sem sikerült Kásáséknak. A második hét percben a védekezés ugyan már sokkal jobban ment, a támadások befejezésébe azonban rengeteg hiba csúszott, és nem lebecsülve az ellenfél kapusának képességeit, valósággal "naggyá tették" az amerikai hálóőrt. Több helyzet maradt kihasználatlanul, ráadásként Kásás még egy négyméterest is elhibázott.

A következő játékrészben továbbra is rendkívül enerváltan, elképzelés nélkül pólóztak a mieink. Pedig az amerikaiak sem rukkoltak elő fergeteges produkcióval, csupán átlagos védekezés mellett belőtték emberelőnyeiket. A mérkőzés feléhez közeledve úgy tűnt: "lassan elúszik a hajó", a magyar csapat vereséget szenved. Benedekék 3-6-nál fújtak riadót, és a negyed végén lőtt két góllal ismét szorossá tették a meccset (5-6).

A záró negyed utolsó öt percében végre valódi képességeihez illően játszott a válogatott. Két perc küzdelem után még 7-6-ra az amerikaiak vezettek, amikor mintegy varázsütésre, megtáltosodott a csapat. Sorozatban három - ráadásként szépségdíjas - gólt szereztek a mieink hajrában, alaposan megfordítva ezzel a mérkőzés állását. Előbb Steinmetz lőtt előnyből a hálóba, majd Kiss Gergő tértölelő átadását váltotta gólra Kásás, végül Molnár Tamás lőtt egy klasszikus centergólt, beállítva végeredményt (9-7).

Jegyzőkönyv

férfi vízilabda, az 5-8. helyért:
Magyarország-Egyesült Államok 9-7 (2-3, 1-1, 2-2, 4-1)
vezette: Klopper (Hollandia), Keman (Holland-Antillák)
Magyarország: Szécsi - Steinmetz, Fodor, Kásás, Kiss, Molnár, Benedek,
csere: Varga Zs., Varga T., Székely, Vári, Biros
góldobók: Benedek 3, Molnár 2, Varga Zs., Varga T., Steinmetz, Kásás 1-1, ill. Azevedo 2, Schumacher, Powers, Pope, Wright, Wigo 1-1
emberelőny: 7/3, ill. 5/3
négyméteres: 1/0, ill. 0