Ötödik a magyar pólóválogatott

2001.07.29. 16:39
Végig magabiztos játékkal győzött Kemény Dénes legénysége, amelyben Kásás három, és Kiss Gergő két gólja játszott döntő szerepet.
A magyar férfi vízilabda-válogatott a fukuokai világbajnokságon megszerezte az ötödik helyet, miután magabiztos játékkal 8-5-re verte Görögországot. A mérkőzés előtt kissé fuldokló játékkal, de két góllal vertük az Egyesült Államok csapatát, amely a meccs egyik szakaszában már három góllal is vezetett a magyar válogatott ellen. Ilyen izgalmakra most hál'istennek nem került sor, a húzó emberek hozták a formájukat, és a csapat nyugodt, higgadt játéka megmentette az elveszni látszó becsületet.

Jegyzőkönyv

férfi vízilabda, az 5-8. helyért:
Magyarország-Görögország 8-5 (1-0, 3-2, 1-1, 3-2)
vezette: vezette: Fernandez (spanyol), Rajevic (jugoszláv)
Magyarország: Szécsi - Steinmetz, Fodor, Kásás, Kiss, Molnár, Benedek,
csere: Varga Zs., Varga T., Székely, Vári, Biros
góldobók: Kásás 3, Kiss 2, Varga Zs., Molnár, Biros, illetve Hatziteodoru 2, Szkizasz, Mazisz, Afrudakisz
emberelőny: 6/4, illetve 8/3
négyméteres: 0, illetve 1/0

Az első negyedből Kásás remek csavargólját lehet figyelemreméltó momentumként feljegyezni, de a csapat is fegyelmezetten játszott az utóbbi napok fokozott idegi terhelése ellenére. Mind védekezésben, mind támadásban nem engedtük ki kezünkből a gyeplőt, így a görögöknek nem volt esélyük sikeres támadások vezetésére.

Az egygólos vezetés után a második negyedben Kiss Gergő kétszer is bevette a görög kaput, így az ellenfél góljával csak szépíteni tudott. Kásás azonban tovább növelte az előnyt, és annak ellenére, hogy a félidőhöz közeledve újabb gólt kapott Szécsi, nőtt a különbség a két együttes között.

Nyugodt játék

A harmadik negyedben egy-egy gólnak örülhettek a csapatok, ezért érdemben nem változott az eredmény, amely jótékony hatással volt a magyar csapat játékára. Ehhez hozzájárult az is, hogy Szécsi az előző mérkőzésekhez hasonlóan magabiztosan fogta a lövéseket, a védelem pedig hatásosan blokkolt.

Az utolsó hét perc nyitányaként Biros lőtt a görög kapuba, ami - úgy tűnt - végleg eldöntötte a mérkőzést. A három gól előny birtokában nyugodtan pólózott a magyar válogatott. Továbbra is jól védekeztünk, Szécsi például négyméterest hárított.

Kemény Dénes értékelése
- Maximálisan elégedett vagyok a görögök ellen mutatott játékkal és az eredménnyel, figyelembe véve azt, hogy milyen állapotban voltunk. A két csapat között ennél jóval nagyobb a különbség, most azonban a maximumot kellett nyújtanunk a sikerért. Ami a torna kapcsán elmondható, az az, hogy a korábbiaknál többször kellett "megfeszülnünk" a győzelemért. Elképzelhető, hogy az az egy-egy gól, ami hiányzott a jugoszlávok vagy az olaszok ellen éppen ennek a számlájára írható. Mostanáig az egyetlen feladatunk az volt, hogy győzzünk. Ebben a pillanatban botorság lenne a jövőt tervezni.