Szuper Levente két éven belül játszhat az NHL-ben

2001.08.01. 14:30
Szuper Levente, a kanadai Saint John Flames jégkorongcsapatának kapusa az utóbbi évek legnagyobb magyar jégkorongsikerét érte el azzal, hogy egyesültével elhódította a Stanley Kupa után a második legjelentősebb trófeát, a Calder kupát. A játékos szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy szerencsés esetben akár két éven belül bemutatkozhat az észak-amerikai profi jégkorong ligában, az NHL-ben.
Szuper Levente élete legfontosabb serlegét szerezte meg a Calder Kupa megnyerésével. A játékos szerdai sajtótájékoztatóján személyesen is bemutatta az 1938-ban alapított, és az NHL "előszobájának" tartott AHL megnyeréséért kapott kupát. Maga a serleg eddig még nem hagyta el Észak-Amerikát, Szuper Levente volt az első, aki Európába hozhatta a díszes tárgyat. A Calder Kupa étékét növeli, hogy olyan nevek is szerepelnek a győztesek listáján, mint a ma már négyszeres Stanley Kupa győztes, coloradoi Parick Roy, vagy a külföldiek közül a Washingtonban védő Olaf Kolzig.

Két éven belül irány az NHL

A legjelentősebb kérdés természetesen még mindig az, hogy az egykori ferencvárosi hálóőr mikor mutatkozhat be az NHL-ben. Menedzsere szerint, ha minden jól megy és a kapus fejlődése töretlen lesz, akkor két éven belül jégre léphet a világ legerősebb profi ligájában.

Maga a játékos nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, mint mondta a "ő a védéssel foglakozik, a többi a vezetők dolga". Szuper óvatossága érthető, hiszen lehet egy játékos bármilyen tehetséges, sok minden befolyásolhatja pályafutását. Elég csupán a kosárlabdázó Dávid Kornélra gondolni, aki biztató kezdet után egyik napról a másikra került ki az NBA-csapata keretéből.

A Fraditól a Calgaryig

Leventének minden esélye megvan arra, hogy a felemelkedjen a legjobbak közé. A 21 éves portás nevelőegyesületétől, az FTC-től négy éve került a német Krefeld Pinguie junior csapatához, majd egy hirtelen ugrással a kanadai Ontario tartomány ligájában szereplő Ottawa 67'-hez szerződött. Itt két évet húzott le, és a második esztendőben megnyerték a bajnokságot, és vele a Memorial kupát. A következő lépcsőfokot a Calgary Flames gárdája jelentette. Az 1989-ben Stanley Kupát nyert NHL alakulat tavaly szerzte meg Szuper játékjogát. Mivel az első csapatba még nem volt esélye bekerülni, kölcsönadták az AHL-ben szereplő "farmcsapatukhoz", a Saint John Flameshez.

Itt második számú kapus volt ugyan, de az alapszakaszban 34 mérkőzésen jutott szóhoz, amely a második számú kapusok között a második legtöbb mérkőzés volt. Nemcsak sokat játszott, de remekül védett is: hetedik volt a kapusrangsorban az átlagosan kapott gólok szerinti rangsorban. Mivel az elsőszámú kapus Minnesotába, a helyi NHL csapatba tette át székhelyét, így várhatóan Levente lesz az elsőszámú kapus.

Esély a továbblépésre

Szuper esélyeit növeli, hogy a Calgary Flames kapusainak átlagos életkora több mint harminc év, és a legjobb kapus, a cseh válogatott Roman Turek is több mint tíz évvel idősebb nála. Ráadásként a jelenleg védő klasszis kapusok közül a két évvel ezelőtti Stanley kupa győztes New Jersey portása, Ed Belfour 23 évesen jutott először szóhoz az NHL-ben. Szuper Levente most huszonegy.