Magyar éremesély az atlétikai vb-n kalapácsvetésben

2001.08.05. 15:48
Az edmontoni atlétikai világbajnokság második napján két számban avattak bajnokot: a férfi súlylökést az amerikai John Godina, a férfi 20 km gyaloglást pedig az orosz Roman Raszkazov nyerte. A magyarok közül mindhárom kalapácsvető bekerült a döntőbe, a rúdugró Molnár Krisztina és a gerelyhajító Szabó Nikolett viszont kiesett. A női 5000 méteres távon komoly botrány van kialakulóban. A vb eddigi legnagyobb sztárja Trevor Misipeka, aki a 100 méteres síkfutás előfutamát 14.28 mp(!) alatt teljesítette.
Összesítésben Kiss Balázs a második, Gécsek Tibor a harmadik, Annus Adrián a kilencedik helyen jutott be a hétfőn 0 óra 40-kor kezdődő kalapácsvetés fináléjába. A selejtezőben az olimpiai bajnok lengyel Ziólkowski (81.85) érte el a legjobb eredményt.

Az atlantai olimpiai bajnok Kiss Balázs 78.09 m-rel kezdett, ezután 77.22 következett, majd harmadikra tíz centiméterrel túldobta a 79.50-es selejtező szintet.

A világranglistán második Annus Adrián elsőre 78.57 métert ért el, 78.15-tel folytatta, s 77.95-tel zárt. Az A-csoportban a negyedik helyen végzett. Az Európa-bajnok Gécsek 77.50 után 79.29-et ért el a selejtező B-csoportjában. Harmadszorra már nem állt dobókörbe, így is a legjobbnak bizonyult ebben a mezőnyben.

Ami sikerült mindhárom kalapácsvetőnknek, az nem sikerült Szabó Nikolettnek. A magyar gerelyhajító hölgy nem jutott a döntőbe az edmontoni atlétikai világbajnokságon. A 64.62-vel országos csúcstartó Szabó a selejtezőben 57.21-gyel kezdett, majd egy sikertelen kísérlet után 57.60-ra javított. Ez azonban csoportjában csak a hetedik, összesítésben a 14. helyhez volt elég. Így második legjobb kiesőként búcsúzott.

Mégis indulhat a világbajnokságon Olga Jegorova, akinek a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) törölte versenyzési jogának felfüggesztését. Így a döntés értelmében a doppinggyanúba keveredett orosz futónő rajthoz állhat csütörtökön az 5000 m előfutamában. Ezzel azonban azt sikerült elérnie a Nemzetközi Szövetségnek, hogy a címvédő és olimpiai bajnok román Gabriella Szabo valószínűleg nem indul.

A román futónő - akit Jegorova a párizsi Golden League versenyen legyőzött -kijelentette: bojkottálja a vb-t, ha orosz vetélytársa indulhat. Jegorovát július 6-án Párizsban ellenőrizték és a teszt a sportágban először EPO használatát mutatta ki. A B-próba elvégzésénél azonban technikai problémák merültek fel. Arne Ljungqvist, az IAAF orvosi bizottságának elnöke szerint a vizeletvizsgálat mellett nem készült vérteszt.

Új sztár született
Lassan minden sportágnak meglesz a maga "tökutolsó" figurája. Síugrásban Eddie, a Sas, úszásban Eric, az Angolna volt az örök vesztes, az edmontoni atlétikai világbajnokságon pedig megjelent a színen Teknős Trevor. Az Amerikai Szamoából érkezett Trevor Misipeka a férfi 100 m előfutamában darabos mozgással - nem tévedés - 14.28 mp alatt ért célba, kzel 35 méterrel lemaradva a győztestől.

- Ez egyéni legjobb teljesítményem, ugyanis még soha nem mérték le, mennyit tudok a távon. Nem titkolom, amerikai futballista szeretnék lenni - mondta a Kaliforniában élő, nem éppen kiforrott technikájú 22 éves Misipeka. Szó se róla, jobban járna a mielőbbi váltással, ugyanis 136 kg-os tömegével inkább az ellenfelek "leütközésével" kellene foglalatoskodnia.

Az edmontoni világbajnokság "tudósai" szerint Maurice Greene hihetetlen világcsúcsot futott volna, ha a középdöntőben nem akadályozza a szél. Az amerikai klasszis 5.1 m/sec ellenszélben 9.88-at ért el, a matematikusok és mérnökök szerint ez ideális körülmények között 9.58-at jelentett volna. Az olimpiai bajnok világcsúcsa 9.79 mp (1999). Honfitársa, Tim Montgomery - aki 9.84-gyel tartja a világ idei legjobbját - saját futamában 9.92-öt jegyzett 2.3 m/sec-os ellenszélben. Ám Greene kifejtette, ő nem foglalkozik senkivel, hiába futnak jobbnál jobb eredményeket, a döntőben mindig én nyerek. Edmonton sem lesz kivétel.

A második nap győztesei:
Férfi súlylökés, világbajnok:

John Godina (Egyesült Államok) 21.87 m
2. Adam Nelson (Egyesült Államok) 21.24
3. Arsi Harju (Finnország) 20.93

Férfi 20 km gyaloglás, világbajnok:

Roman Raszkazov (Oroszország) 1:20:31 óra
2. Ilja Markov (Oroszország) 1:20:33
3. Viktor Burajev (Oroszország) 1:20:36