Vaszi Tünde bejutott a távolugrás döntőjébe

2001.08.06. 12:17
Az edmontoni atlétikai világbajnokság harmadik napján kalapácsvetőink csalódást okozó szereplése mellett Vaszi Tünde bejutott a női távolugrás döntőjébe. A férfi 100 méteres döntőt a várakozásoknak megfelelően az amerikai Maurice Greene nyerte, azonban a várt világcsúcs elmaradt. A női hétpróbában és súlylökésben orosz illetve fehérorosz aranyérem született. Donovan Bailey pedig hivatalosan is bejelentette visszavonulását.
Férfi kalapácsvetőink (v)érmes reményekkel utaztak ki a világbajnokságra, ám csalódniuk kellett - miként nekünk is - mert az olimpiai bajnok lengyel Ziolkowskit nem sikerült letaszítani a kalapácsvetés trónjáról. A mieink közül Kiss Balázs szerepelt a legjobban, atlantai olimpiai bajnokunk a 6. helyen végzett. A két szombathelyi, Annus Adrián és Gécsek Tibor pedig a 8. illetve a 9. helyen zárta a versenyt. Amennyiben idei legjobbjaikat dobják, Annus arany, Gécsek pedig bronzérmet szerzett volna. Ám egyikőjük sem tudott 80 méter fölé dobni, ez a teljesítmény pedig még a dobogóhoz is kevés volt.

A női távolugrásban kereshettünk vigaszt, ahol Vaszi Tünde a harmadik legjobb eredménnyel került a döntőbe. A magyar hölgy első ugrása csak 6.36 cm volt, másodikra azonban egy cm-rel jobb volt a 6.70 méteres selejtező szintnél, így kvalifikálta magát a tizenkettes döntőben. Nem lesz ott azonban az első világbajnokság győztese, az olimpiai bajnok 36 éves Heike Drechsler, aki a második sorozat után lépett vissza, combsérülése miatt.

A férfiak 100 méteres döntőjében elmaradt a várt világcsúcs, ám Maurice Greene így is biztosan védte meg elsőségét és szerezte meg harmadik világbajnoki aranyérmét. Csak a negyedik(!) rajt volt szabályos, miután először a St. Kitts-i Kim Collins, majd a trinidadi Ato Boldon ugrott ki. Ezután a Greenere legveszélyesebbnek tartott Montgomery ugrott ki, majd negyedszerre sikerült elindulni a nyolc futónak.

Ezt a rajtot Greene remekül kapta el, s végig vezetve nyerte a távot. A világcsúcshoz három századmásodperc hiányzott, ám 9.82 mp -es ideje így is a világ idei legjobbja. A világcsúcs elmaradása a kiugrásoknak és az amerikai fájó térdének "köszönhető".

Egy másik klasszis sprinter, egy szomorú bejelentéssel került az érdeklődés középpontjába. Azok után, hogy nem jutott be a 100 méteres síkfutás világbajnoki döntőjébe, a kanadai, Donovan Bailey hivatalosan is bejelentette visszavonulását. Bailey a hat évvel ezelőtti vb-n, majd az egy évvel későbbi atlantai olimpián diadalmaskodott 100 méteren, és ezeken a versenyeken országa 4x100-as váltójával is sikerült győznie.

A női hétpróbázók versenyében az orosz Jelena Prohorova nagy fölénnyel diadalmaskodott. Az utolsó számnak (800 méteres futásnak) úgy vághatott neki, hogy csak bekellett érnie. A nők kalapácsvetése pedig már az első sorozatnál eldőlt, amikor a fehérorosz Janina Korolcsik akkorát dobott, hogy azt már senki nem tudta túlszárnyalni.

Eredmények:
Férfi kalapácsvetés:

1. Szymon Ziólkowski (Lengyelország) 83.38
2. Murofusi Kodzsi (Japán) 82.92
3. Ilja Konovalov (Oroszország) 80.27

6. Kiss Balázs 79.75
8. Gécsek Tibor 79.34
9. Annus Adrián 78.10

Férfi 100 m:

1. Maurice Greene (Egyesült Államok) 9.82 mp
2. Tim Montgomery (Egyesült Államok) 9.85
3. Bernard Williams (Egyesült Államok) 9.94

Női hétpróba:

1. Jelena Prohorova (Oroszország) 6694 pont
2. Natalja Szazanovics (Fehéroroszország) 6539
3. Shelia Burrell (Egyesült Államok) 6472

Női súlylökés:

1. Janyina Korolcsuk (Fehéroroszország) 20.61 m
2. Nadine Kleinert-Schmitt (Németország) 19.86
3. Vita Pavlis (Ukrajna) 19.41