Viták az ifjúsági törvénytervezet körül

2001.08.07. 20:55
Mindenki hozzászólhatott az ISM honlapján ahhoz az európai viszonylatban is modellértékű az a törvénytervezethez, amit hétfőn bocsát közigazgatási egyeztetésre az ifjúsági tárca. Az ellenzéki pártok ezt nem így látják.
Deutsch Tamás hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy még áprilisban indították el a nyílt jogalkotási program keretén belül a www.ifjusag.hu honlapon azt a rendszert, melyhez bárki hozzászólhatott. Eddig 125 ezren tekintették meg a lapot, és ami számukra is meglepő, több mint 32 ezer hozzászóló volt. Az új törvény szükségességét tekintve generációs, nemzeti és politikai egység alakult ki a fiatal korosztályok körében.

Az ősszel a parlament elé kerülő új ifjúsági törvény egyik legfontosabb pontja, hogy az ifjúsági korhatárt kitolják 26-ról 29 évre és az önkormányzatok 2003-tól a településen élő valamennyi 29 éven aluli fiatal után, gyermek és ifjúsági normatív állami támogatást kapnának.

A program egyik fontos pontja szerint csaknem 40 milliárdos beruházással szeretnék elérni, hogy 2004. január 1-től a 14-29 éves fiataloknak teljes körű, ingyenes internetelérést tegyenek lehetővé. A kérdésre, hogy ezt hogy szeretnék véghez vinni, egyelőre még nem tudtak konkrét választ adni.

A kritikák ellenére a polgári ifjúsági szervezetek egyetértenek az ISM törvénytervezetével, és ez nagy büszkeséggel tölt el mindanyunkat - tette hozzá Deutsch Tamás.

Az ellenzék nem így látja

Tóbiás József, az MSZP országgyűlési képviselője egy hétfői sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a törvénytervezet jelenlegi formájában nem alkalmas arra, hogy elérje céljait és javítsa a fiatalok esélyeit. A jogszabályban vázolt ifjúsági intézményrendszer túlzottan centralizált, és a miniszternek, indokolatlanul nagy hatalmat teremt. Ezen kívül nem tér ki az oktatási rendszeren kívüli közösségformálásra, valamint nem segíti a fiatalok munkaerőpiacra való bejutását sem.

Tóbiás szóvá tette, hogy a törvény-előkészítési folyamatban a minisztérium, nem volt kíváncsi sem az MSZP ifjúsági szervezetének, sem pedig más politikai ifjúsági szervezetek véleményére. Tudatta: ha az ifjúsági kormányzat hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, valamint a módosító javaslatokat elfogadni, akkor még megmenthetőnek tartják a törvényt, és azt ebben az esetben az MSZP is támogatná.

Ugyancsak nehezményez Béki Gabriella, az SZDSZ ifjúsági ügyekkel foglalkozó munkatársa, aki nem tudja, mire alapozta a miniszter kijelentését. Pártja hivatalosan nem is kapta meg a tervezetet - mondta. Ugyanakkor elmaradt az ilyenkor szokásos hat párti egyeztetés is.

Az ISM nem érti az ellenzék reagálását

A fenti állításokra reagálva Morvai Katalin, az ISM sajtófőnöke elmondta, hogy szerinte törvénytervezetbe ilyen széles körű beleszólási lehetőség még nem volt. Az előkészítés folyamán 125 helyi regionális tanácskozást szerveztek, melyeken mindenki kifejthette a véleményét. Miután ez még csak egy előkészítő tervezett volt, ezért nem kaptak a pártok külön-külön példányokat a tanulmányozásra, és ezért nem került sor közigazgatási egyeztetésre sem - mondta Morvai. Ezen a héten azonban minden párt megkapja a véglegesítésre szánt módozatot.

Több országból érdeklődnek a tervezet iránt

A törvénytervezetben kidolgozásában több ország - így Finnország, Írország, Ausztria és Németország - hasonló törvényeit is áttanulmányozták a szakemberek. A magyar tervek mindenmértékben kielégítik az Európai Uniós csatlakozás követelményeit. A magyarországi tervezet sikerét jelzi, hogy a szlovák, a cseh és a román kormány is jelentős érdeklődést mutat iránta.