Háromszázezer forint az MTK számláján

2001.08.08. 10:18
A felszámolás határára sodródott a 113 évvel ezelőtt alapított MTK sportegyesület. A klub számláján már nincs 300 ezer forintnyi összeg sem, a versenyzők és az edzők számára nem biztosított, hogy hozzájuthatnak fizetésükhöz. Míg a futballszakosztálynak - Várszegi Gábor révén - nem voltak anyagi gondjai, addig maga az egyesület koldusbotra juthat.

Az MTK a magyar sportban mindig sajátos helyzetben volt, az utóbbi időben elsősorban amiatt, mivel a futballcsapatnak tehetős tulajdonosa akadt Várszegi Gábor személyében. Ám mindez a többi szakosztályra nem nyomta rá a bélyegét. Elöljáróban: a futballról a továbbiakban sem lesz szó, csupán más sportolókról, szakosztályokról, akik eddig olimpiai világbajnoki címeket szereztek a klubnak, egyszersmind a magyar sportnak.

Harmincegy olimpiai aranyérem után csőd?

"A 113 éves MTK sportegyesület, ahol 12 szakosztály működik, krízishelyzetbe került." Ez az első mondata annak a kétoldalas "segélykiáltásnak", amit az egyesület dolgozói a napokban adtak ki. "A vívószakosztály edzőinek zöme már a júniusi fizetését sem kapta meg, július végén a klub egyetlen alkalmazottja sem számíthat juttatására. A kajak szakosztály hat klasszis versenyzője - Kovács Katalin, Bártfai Krisztián - úgy kezdi meg világbajnoki edzőtáborozást, hogy nem tudja, mikor kapnak legközelebb költségtérítést - folytatódik a figyelemfelhívás.

A levél szerint a klub vezetése kétségbeesetten igyekszik világklasszisainak megteremteni a vállalt feltételeket, de "egyelőre semmilyen támogatásra nem számíthatunk". Az üzenet azt is tartalmazza, hogy félnek attól, hogy a székházukat sem tarthatják meg, hasonlóan a sportpályákhoz. Ahogy írják: Egy nagy múltú, 31 olimpiai aranyéremmel rendelkező egyesület juthat csődbe.

Hárman már néhány hónapja elhagyták a klubot

Már az is példaértékűnek tekinthető, hogy az MTK idén márciusában elengedte kétszeres olimpiai bajnokát Szegedre. Nem csak ő távozott azonban az olimpikonok közül, továbbállt, a világbajnok Kovács Iván is valamint az olimpiai ötödik helyezett Haller is elszerződött. Érezni lehetett: valami nincs rendben, és azt is, hogy a pénzt keveslik az érintettek.

Jóny István, a klub ügyvezetője arról tájékoztatta az Indexet, hogy a klub kasszájában pillanatnyilag 288 ezer forint szerepel, az MTK-nál közel a csődhelyzet. Bár a versenyzők többsége felé a tartozások zömét rendezték, így a nemrégiben Európa-bajnok Mincza Ildikónak például nem tartoznak, ám nem mindenki ilyen szerencsés. Móni Szilviának - Eb-bronzérmes kajak négyesben - például nem tudnak fizetést biztosítani.

Az apparátusra nem marad pénz

288 ezer forintból kellene gazdálkodniuk az elkövetkezendő napokban, hónapokban. Arról azonban, hogy miként, sem Jónynak, sem a társadalmi elnöki tisztségbe nemrégiben megválasztott Harcsár Istvánnak nincs elképzelése. Harcsár - korábban az OTSH elnöke - szerint több hiba is van a sporttörvényben, de kétségkívül az egyik legnagyobb, hogy az egyesületek működésének garanciáját illetőleg a pénzügyi feltételeket nem rögzítették a törvényben.

"Félreértés ne essék, kap az egyesület állami támogatást, csak nem elegendőt. Mert amit kap azt azonnal tovább is utalja a még nagyobb gondban lévő szakosztályoknak, így a személyzetre nem marad. Ám nekik könnyebb dolguk van szponzorszerzés tekintetében, mert ők eladhatnak felültetet, de az apparátusra nem kíváncsiak szponzorok. Nem is dolguk, csakhogy más sem foglalkozik velünk" - mondja Harcsár

Az önkormányzattól 100 ezer forintot kaptunk

"Nem tudjuk, hogy miből fogjuk kifizetni a következő telefonszámlát, a szó szoros értelmében máról-holnapra élünk, és a szomorú, hogy nem is látjuk a fényt az alagút végén" - jegyezte meg Jóny.

Az MTK-nál az is gondot jelent, hogy nem kötődnek egyetlen önkormányzathoz sem, hiszen a sporttelepeik több helyen vannak szerte a fővárosban. Ily módon fordulhatott elő az az eset, hogy Zuglótól 100 ezer forint támogatásban részesültek tavaly, ami állításuk szerint borzasztóan kevés. Ugyancsak példátlan, hogy az önkormányzat visszautasította, hogy a kétszeres olimpiai bajnok Storcz Botond díszpolgár legyen.

Kéregetnünk, kalapoznunk kell

Lassan olyan helyzetben vagyunk, mint a kisgyerekek súlyos műtétek előtt: kéregetnünk, kalapoznunk kell, és minden forintnak örülünk - állítja Bódayné Blaha Judit elnökhelyettes. "Nem sok választ el bennünket attól, hogy megjelentessünk két alapítványi bankszámlaszámot, mondván: akiknek jelent még az MTK név valamit, az ily módon segíthet" - összegzett.

Jóny egy igen kényes problémáról is beszélt. "Tudjuk, hogy a köztudatban minket gúnynevekkel illetnek. Tudjuk, hogy mi mindenkor a megtestesült gazdagságot képviseltük a hétköznapi sportrajongók szemében. Ez azonban sajnos nincs így, ezt a helyzetünk is bizonyíthatja. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy megtartsuk értékeinket és hogy ne számoljanak fel minket."

350 milliós adósságot örökölhetnek

Az ügyvezető szerint félelemük azért reális, mert az MTK egy öt évvel ezelőtti törvényben kötelezettséget vállalt arra, hogy a korábbi köztartozások - 350 millió - elengedésének reményében havonta pontosan fizeti az alkalmazottak adó- és tb-járandóságait. Most ez is veszélybe kerülhet, ami egyértelműen elindíthatja a lavinát. Ha a fizetések elmaradnak, akkor a korábbi terhek értelemszerűen a nyakukba szakadnak, az pedig a véget jelentené. Arra is fel vannak készülve, hogy el kell hagyniuk a székházukat, mert a fenntartó Sportfólió Kht. bármikor rendelkezhet így.

Jóny utalt arra is, hogy ő nem irigykedik a Ferencvárosra, amiért Várszegi Gábor 600 milliót folyósított számukra egy hete - bár egy ilyen "csoda" megoldaná valamennyi gondunkat -, de hozzátette, hogy az MTK is nemzeti kincs, bár sajnos ezt egyre kevesebben értékelik így.