Szeles elbukott a fináléban

2001.08.13. 11:58
A teniszvilág Szeles Mónika feltámadásának tapsolhatott a héten. Szeles Los Angelesben előbb Serena Williamst, majd Martina Hingist verte, ám a döntőben nem bírt az amerikai Lindsay Davenporttal. A férfiaknál Kuerten parádésan játszott Cincinattiben ezzel pedig igazolta, hogy salakon kívül sem lehet őt leírni. A brazil világelső Rafter ellen 6:1, 6:3-ra diadalmaskodott. Magyar siker nélkül sem múlt el a hét, hiszen Mandula Petra Riminiben párosban első lett, egyéniben azonban elveszítette a döntőt.
Szeles Mónika néhány hónapja nem találta önmagát, sérülése után rendre legyőzték nálánál gyengébben rangsorolt játékosok. Az egykori világelső viszont megmutatta, hogy korántsem lehet még őt leírni. A Los Angeles-i 565 ezer dollár összdíjazású tornán a fináléig menetelt.

Szelesnek nem sikerült feltennie az i-re a pontot

Előbb Serena Williamst győzte le, hat meccslabdát hárítva. Ekkor az első szettben a korábban megszokott energikus játékát nyújtotta, ám a második szettben egyenlített a kisebbik Williams lány, és akkor igen kevesen fogadtak volna arra, hogy nem omlik össze Szeles, mint az utóbbi időben néhányszor.

Szeles most rendkívül jól játszott, és a mindent eldöntő rövidítésben kitűnően koncentrált. Fordított és 6:2, 3:6, 7:6-ra nyert. Ez a győzelem pedig szárnyakat adott neki, hiszen az elődöntőben Hingisnél is jobbnak bizonyult(6:3, 1:6, 6:4). A döntőben azonban nem tudott mihez kezdeni a második kiemelt Lindsay Davenport kiváló adogatásaival - 6:3, 7:5 lett a vége -, így végül be kellett érnie a második hellyel. Ám a formája az augusztus végén kezdődő US Open előtt mindenképpen biztató.

Kuerten kiütötte a döntőben Raftert

A férfiaknál miután korán elbúcsúzott André Agassi a cincinatti majd hárommillió dollár összdíjazású tornán, a brazil Kuerten révbe érhetett. Bár tegyük hozzá nem ment könnyen a trófea elhódítása, hiszen az orosz olimpiai bajnok Kafelnyikov ellen is igencsak meg kellett küzdenie, és a brit Henmant is három játszmában múlta felül. A döntőben azonban a visszavonulását fontolgató Patrik Rafter már nem tudott komoly ellenállást kiharcolni ellene.(6:1, 6:3)

A brazil világelső ezzel igazolta a kétkedőknek, hogy nem csak salakon kell számolni vele, hanem gyors borításon is. Ha úgy teniszezik, mint Cincinattiben, akkor az US Openen sem lesz könnyű megállítani őt.

Az első kiemelt Mandula a döntő szettben kapott ki

A magyar hölgyek ezúttal egy kisebb tornán - 25 ezer dollárért - Riminiben álltak rajthoz. Az első kiemelt Mandula Petra a várakozásoknak megfelelően be is jutott a döntőben, ott viszont a harmadik szettben vereséget szenvedett az argentin junior világbajnok Dulkótól. Dulko a négy közé jutásért a második kiemelt Gubacsi Zsófiát búcsúztatta, így alighanem szép jövő előtt áll.

Mandula vereségétől függetlenül jobban szerepelt a tornán, mint tavaly, ám ettől függetlenül várhatóan marad a ranglista 64. helyén, hiszen itt aligha kap annyi pontot, hogy előrébb kerüljön. Párosban az osztrák Wartuschsal oldalán - Taskenthez hasonlóan - ismét elsők lettek. Mandula hétfőn érkezik haza, itthon készül egy hetet, hogy aztán a jövő hét közepén útra keljen Flushing Meadows-ba, mert a nyílt amerikai teniszbajnokságon a főtábláról kell indulnia.