Két világbajnok is Tiszaújvárosba látogat

2001.08.15. 10:52
Tiszaújvárosban már ácsolják a lelátót a hétvégén kezdődő Triatlon Nagyhét elnevezésű rendezvényre. Augusztus tizedikétől immáron ötödik alkalommal láthatja ugyanis vendégül a Tisza-parti város a világ legjobb triatlonozóit. Ezúttal lesz a legmagasabb a viadal pénzdíja, hiszen 60 ezer dollár kerül szétosztásra. Az eseményen a nemrégiben világbajnokká avatott versenyzők is jelen lesznek, csakúgy, mint a sportág hazai kiválóságai.
Öt évvel ezelőtt pattant ki a helyi klub elnöke, dr. Márkus Gábor és a város alpolgármestere, Koscsó Lajos agyából, hogy triatlonversenyt rendezzenek Magyarországon. A rohamosan fejlődő, és a sydneyi olimpián már bemutatkozó sportágban ugyanis mindaddig nem rendezhettünk rangos nemzetközi versenyt.

A magyar kerékpáros körverseny befutójával kezdődik az esemény

Márkus Gábor aztán látva az "elégedetlenséget", amikor arról faggatták, hogy milyen hosszú a verseny: egyre nagyobb fába vágta - partnereivel együtt - a fejszéjét. "Idegesített, amikor azt kellett felelnem, hogy csupán két óra hosszú a verseny, ezért meghosszabbítottuk. Mostanára olyannyira, hogy lényegében több mint egy hétről van szó, de a kulturális, szórakoztató eseményekről sem feledkeztünk el, számos koncertnek biztosítunk helyet."

A szervezőktől azt is megtudtuk, hogy a magyar kerékpáros körverseny is megérkezik Újvárosba, és voltaképpen a pénteki befutóval - ez a sorozatban a harmadik - kezdődik a versenysorozat. Emellett a napok során helyet kapnak az extrém sportágak, a tömegeknek szóló versenyek, a futóküzdelmek. Ezeken kívül duatlon - futás és kerékpározás - és aquatlon - futás és úszás - is színesíti a programot, ahol gyerekek is részt vehetnek.

Kuttor a tavalyi harmadik helyezéséért száll harcba

Ezt a versenyt kedvelik a világ szinte bármelyik pontján, mert nagyszerű a hangulata, ezért cseppet sem véletlen, hogy az athéni olimpiai kvalifikációs sorozat állomása lesz az elkövetkezendő években az esemény. Mindez még meglehetősen távoli, de az elismertségre alighanem a legjobb példa.

Ugyancsak nem véletlen, hogy két világbajnok is megérkezik a borsodi városba. Az ausztrál Peter Robertson és az amerikai Siri Lindley három hete Edmontonban nyertek aranyérmet. Rajtuk kívül még sok más külföldi kiválóság is jelen lesz, ahogyan a magyar klasszisok is. (A férfiak tizenhárman, a hölgyek a négyen.) A mieink közül kiemelkedik az olimpikon Kuttor Csaba, aki tavaly a harmadik helyen futott be.

Szintén a rajtvonalhoz sorakozik majd az olimpiai negyedik kazah Dmitrij Gaag, aki idestova négy éve Tiszaújvárosban él. A hölgyeknél a Sydneyben is rajthoz álló Molnár Erika és Edöcsény Nóra is indul, ők is jól szerepelhetnek.

Mint a teniszben, a triatlonban is világranglistás helyezések vannak

Márkus beszéde végén arra is emlékeztetett, hogy nemsokára eljöhet az az idő, amikor a sportágra is úgy tekintenek, mint a teniszre, hiszen ebben a műfajban is világranglistás helyezések vannak, és épp oly nehéz előrelépni, mint a teniszben. "Az erőviszonyokról csak annyit, hogy az első húsz kap pontot, és mindegyik helyezésnek komoly értéke van, nemcsak az elsőknek. Ahová pillanatnyilag a magyar versenyzők még ritkábban kerülhetnek." - összegzett.