Deutsch: Az 1000 éves ország legnagyobb vállalkozása lenne az olimpia

2001.08.16. 19:42
Az a feladatunk, hogy a 2012-es olimpia megrendezésére minél alaposabb, a siker reményével kecsegtető pályázatot készítsünk elő - jelentette ki az OPEB alakuló ülése után Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter, aki egyben a 24 fős szervezet elnöke is. A tanácskozás utáni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az Olimpiai Pályázat Előkészítő Bizottság több tagja szerint az 1000 éves Magyarország talán legnagyobb vállalkozása lenne a 2012-es nyári játékok megrendezése.
A miniszter bejelentette, hogy az augusztus 21-i, jórészt sportügyekkel - az olimpiai kandidálás mellett többek között a 2008-as labdarúgó Eb-rendezéssel - foglalkozó kormányülésre meghívást kap a szervezet négy társelnöke, Schmitt Pál, a MOB elnöke, Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere, Nébald Rudolf, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetségének elnöke, és T. Mészáros András, a Pest megyei közgyűlés elnöke.

A 18 tag részvételével megtartott ülést követően Deutsch arról is beszámolt, hogy a testület következő tanácskozására szeptember második felében kerül sor. Addigra - többek között - elő kell készíteni azt közbeszerzési pályázati kiírást, amely alapján egy szakmai csoportot bíznak majd meg az átfogó megvalósíthatósági tanulmány kidolgozásával. A dokumentum megjelöli majd a lehetséges versenyhelyszíneket, az olimpiai falu hollétét, s a nélkülözhetetlen fejlesztéseket.

Emellett el kell készülnie egy, a kormány elé terjesztendő norma-szövegtervezetnek, amely világossá teszi, hogy milyen jogi háttérre lesz majd szükség. Azt is rögzítik, hogy a kormánygarancia mellett milyen piaci és EU-s forrásokra lehet számítani. Az OPEB emellett nyilatkozatot tesz közzé, amely a miniszter szerint egyfajta hitvallás lenne, a program megvalósításához szükséges összefogásról szólna.

Legkésőbb szeptember 15-ig elkészül a budapest2012.hu című honlap, amelyen a kandidálással kapcsolatos események mellett többek között a magyar olimpiai mozgalom történetéről lehetne olvasni.

- Vannak olyan városok, amelyek nálunk jobban állnak, gazdagabbak. Olyanok azonban, amelyek a szervezésben jelentősen előrébb tartanának, nemigen. Ebben a tekintetben, az élmezőnyben vagyunk. A rendezés történelmi esély az országnak, hogy a ma reméltnél nagyobb mértékben fejlődjön - fogalmazott Deutsch Tamás.

Az OPEB legkevesebb kéthavonta ülésezik majd, de a miniszter szerint a kezdeti időszakban sűrűbben találkoznak a tagok.