Történelmi aranyérem az evezős vb-n

2001.08.25. 17:06
Nagy várakozással tekintettünk a luzerni evezős világbajnokság szombati napja elé, hiszen akkor szállt harcba az aranyéremért a Pető Tibor, Haller Ákos kétpárevezősünk, amelyik idén eddig még nem szenvedett vereséget. Diadalmaskodtak a Világkupában is, és történelmet írtak, hiszen eddig magyar aranyérem nem született a világbajnokságok történetében. Szoros küzdelmet vívtak a franciákkal és az olaszokkal, de ők lettek a legjobbak.
A sydneyi olimpia előtt még csak titkos esélyeseknek lehetett tekinteni a mieinket, ám akkor is imponálóan eveztek, az egyik legjobb idővel - bár ez az evezésben nem igazán mérvadó - jutottak a döntőbe, ott azonban leszorultak a dobogóról, és meg kellett elégedniük az ötödik helyezéssel. Azóta viszont nagyot fordult a világ.

Haller Ákos, Pető Tibor
Egyrészt az egyik edzésen az az ötletük támadt, hogy helyet cserélnek a hajóban. Ennek következtében még nagyszerűbben mentek. Ezek után új hajót kaptak, és szinte szárnyaltak. Mindhárom Világkupa-versenyen diadalmaskodtak, jóllehet nem volt könnyű dolguk, hiszen Haller a fővárosból Szegedre igazolt, így a váci Petőnek nehezebb dolga volt, hogyha együtt akartak készülni.

Áthidalták ezt a problémát is, és némiképp a malmukra hajtotta a vizet, hogy az olimpiai bajnok szlovén páros főként egyéni ambíciók miatt feloszlott. Petőék a vb-n is kimagaslóan versenyeztek, az előfutamukat is biztosan nyerték, de ez szinte kötelességük is volt. Az elődöntőben aztán kiváló hajrával utasították maguk mögé az olaszokat, és ekkor már érezni lehetett, hogy karnyújtásnyira van tőlük az éremszerzés.

A finálé nem indult rosszul számukra, jól kapták el a rajtot, és egyáltalán nem zavarta őket, hogy a németek nagyon belekezdtek. Féltávnál a franciák is szorongatták a mieinket, előttük is voltak, ám ekkor nagyon összekapták magukat. Előbb a ránk jövő szlovénokat, majd a németek szakították le, hogy aztán a franciákon legyen a sor. Ez is sikerült! Szemlátomást tervszerűen, tudatosan haladtak.

Az első helyen várták az utolsó - negyedik - ötszázat, és ekkor már csak azért kellett szorítani, hogy meg is tartsanak valamennyit az előnyükből. A franciák rettenetesen hajráztak, az olaszok is előkerültek, és ugyan csapásról csapásra közelítettek a magyarok felé, nem tudták megelőzni őket. Aranyérmes a magyar kétpárevezős egység!

Történelmi siker az övék, mert eddig egy ezüst - Ambrus Mariann - és egy bronzérmünk - Sarlós Katalin - volt a világbajnokságokról. Most már a legfényesebb érem is megvan. És ha hozzátesszük, hogy ereje teljében lévő párról van szó, hiszen alig múltak el húsz évesek, akkor mondhatjuk: szép jövő előtt állnak.