Kapros Anikó kapott ki a legsimábban

2001.08.29. 00:10
Utolsó reménységünk, Kapros Anikó a világranglista 106. helyezettje a selejtezőből felkerülő szlovén Srebotnik ellen lépett pályára az amerikai nyílt teniszbajnokságon. Előzetesen neki adtuk a legnagyobb esélyt, hiszen egyrészt neki ez a felület korántsem annyira idegen, mint a többi, magyarnak. Másrészt a legkönnyebb ellenfelet is ő kapta a négy magyar hölgy közül. Ettől függetlenül a nálánál gyengébben rangsorolt szlovén megerőltetés nélkül győzte le 6:1, 6:4-re. Így a negyedik magyar is kiesett.
Kapros Anikó elképesztő dinamikával fejlődött ebben az évben, hiszen majd hétszáz helyet lépett előre, és a US Open előtt rövid ideig a százas elitnek is tagja volt. Ellenfele, a szlovén Srebotnikkal azonban nem ártott vigyázni, még akkor sem, ha pillanatnyilag csupán a 118. a világranglistán, mert másfél éve volt ő már a 49. is. Másfelől az óvatosság azért sem ártott, mert a nap legnagyobb meglepetését épp a szlovén Matevzic szolgáltatta, aki sima két játszmában intézte el a tizenhatodik kiemelt olasz Elia-Farinát.

Percek alatt véget ért az első játszma

Anikó esélyeit viszont az növelte, hogy ellenlábasa inkább párosspecialistának tekinthető, no meg az is, hogy a kemény felület neki a magyar játékosok közül a leginkább kedvező, nem véletlenül nyert a juniorok között egy éve az Austral Open legjobbjának egyesben és párosban is.

Kapros azonban nem kezdett, jól azonnal elveszítette az adogatását, ám ez akár még lehetett volna jó jel is, hiszen eddig mindhárom vereséget szenvedő magyar előnyt szerzett a meccs elején. Kapros azonban nem "tért magához", hiába nyerte vissza ellenfele adogatását, a magáét megintcsak nem tudta hozni, így nem ért semmit kisebb bravúrja. Tetemes hátrányba került, 5:1-re elhúzott a szlovén, és a szettért adogatva sem hagyott kétséget afelől, hogy ő a jobb.

Csak a második szett elején játszott elfogadhatóan Kapros

A második játszma sem indult jól, hiszen megint elvesztette Anikó a szervagémét. A folytatásban azonban visszavette, így egyenlített. Ekkor lehetett érezni, hogy talán nem lesz túlontúl egyoldalú az összecsapás, hogy talán elmúlik megilletődöttsége. Ezt alátámasztandó nullára nyerte saját adogatását, majd megint jobbnak bizonyult Srebotnik adogatásánál(3:1).

Ezek után a sajátját is hozta(4:1), de ekkor egycsapásra megváltozott minden. Mintha újra az első szettben jártunk volna. Anikó kapkodott, és riválisa egyenlített. A lendülete ezzel nem ért véget, ismét "brékelt" így már a meccsért adogathatott, és nem is hibázott. 6:4-gyel a második szett, egyben a meccs is az övé lett. Kapros csupán a találkozó egy rövid periódusában játszott tudásának megfelelően, így nem lehetett csodálkozni azon, hogy a negyedik magyar versenyző is búcsút vett a US Opentől az első körben.