Pénteken kezdődik a férfi kosárlabda Európa-bajnokság

2001.08.30. 19:37
Pénteken kezdődik a 32. férfi kosárlabda Európa-bajnokság, amelynek ezúttal Törökország adhat otthont. Annak ellenére, hogy a tizenhat csapat több mint felét a szovjet és jugoszláv utódállamok teszik ki, korántsem biztos, hogy a végső győztes is ebből a régióból kerül ki. A színvonalra amúgy alighanem garancia lesz, hogy várhatóan 30 NBA-ben profiskodó játékos is pályára lép.
Ez lesz az első olyan férfi Európa-bajnokság amelyiknek a csoportküzdelmeit Ázsiában rendezik, hiszen Ankara és Antalya már túl van a Boszporuszon. Az egyenes kieséses küzdelmekbe jutó csapatok aztán már Isztambulban vetélkednek az elsőségért.

A jugoszlávok vissza akarnak ülni a trónra

A kontinensbajnokság kétségkívül legnagyobb esélyese a jugoszláv válogatott, és alighanem fűti őket a revansvágy, hiszen két éve Párizsban csupán harmadikok lettek - az előző két viadalt megnyerték -, ezek után pedig az olimpiai szereplésük is kudarccal zárult. A Lakerst is megjárt Divacék most nagyon fogadkoznak, és hisznek a győzelemben.

Más kérdés, hogy képesek megújulni, vagy végérvényesen eljárt felettük az idő. Képességek alapján vitathatatlanul, hogy a legerősebbek közé tartoznak, de hogy csapatként erősek-e, az a legnagyobb kérdés.

A litvánok is ott lehetnek a végelszámolásnál

Nagy ellenfelük az aranyéremért várhatóan az olimpián bronzig jutó litván csapat lesz, amelyik emlékezetes csatában maradt alul a sydneyi elődöntőben az amerikaiakkal szemben. Ha most el tudják viselni az esélyesség terhét, és a döntő pillanatokban nem remeg meg a kezük, akkor akár nyerhetnek is.

A címvédő olaszok, no meg az olimpián általános meglepetésre ezüstérmet szerző franciák is gyaníthatóan csatában lesznek az érmekért, és az oroszokat sem szabad eleve leírni, jóllehet azok az idők elmúltak, amikor előre ki lehetett hirdetni a fölényüket. Amióta a Szovjetunió felbomlott, egyszer sem nyertek.

Két korábbi győztes már csak epizódszereplő

A horvátok - hasonlóan a többi csapatsportághoz - kezdik elveszíteni vezető szerepüket, a szlovénok és a bosnyákok pedig még náluk is halványabbak. A görögök tizennégy éve még győztesek voltak, ám a Gallisz fémjelezte generáció kiöregedése után kikerültek az elitből.

A németek nyolc éve diadalmaskodtak, de azóta számottevő eredményt nem értek el, mégis hiba lenne úgy vélni, hogy leszerepelnek, mert Nowitzky révén Amerikában edződő játékosuk van, és ha képes magával ragadni a társait, akkor meglepetést is okozhatnak.

A csoportbeosztás:
A-csoport:
Ukrajna
Litvánia
Izrael
Franciaország
B-csoport:
Lettország
Törökország
Szlovénia
Spanyolország

C-csoport:
Észtország
Németország
Horvátország
Jugoszlávia

D-csoport:
Bosznia-Hercegovina
Oroszország
Görögország
Olaszország

A csoportelsők automatikusan a nyolc közé kerülnek, a második helyezettek a harmadikokkal keresztbe játszanak a negyeddöntőért.