Rogge meg sem említette a magyar pályázatot

2001.09.07. 13:55
Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a Mediterrán játékok honlapján a 2012-es nyári olimpiai játékok megrendezéséről kapcsolatban elmondta, hogy a legerősebb pályázatot várhatóan az európai országok közül a franciák, az olaszok, a németek, az angolok, valamint az oroszok fogják benyújtani. A sportdiplomata az esetleges magyar rendezést nem említette meg nyilatkozatában. Ugyanakkor korainak tartana egy afrikai rendezést is, mivel még egyetlen ország sem képes teljesíteni a feltételeket a kontinensen.
A NOB első embere a tuniszi Mediterrán Játékok alkalmából létrehozott internetes honlapon a 2012-es olimpia házigazdájának kijelölésével kapcsolatban mondta el véleményét. Rogge szerint az egyik legnagyobb favorit, Párizs számára előnyt jelenthet, hogy ismét kandidál az ötkarikás játékok megrendezésére, és egy város második pályázata általában sikeres szokott lenni.

Jacques Rogge
Az elnök ugyanakkor figyelmeztette a gallokat, hogy fel kell készülniük a nagy konkurenciára. Állítása szerint "erősnek tűnnek az európai vetélytársak, hiszen Németország, Anglia, Oroszország, Spanyolország és Olaszország bizonyára jó pályázatot ad be, és persze számolni kell a tengerentúliakkal is".

Az elnök az esetleges magyar rendezést nem említette meg interjújában, pedig közismert- Orbán Viktor bejelentése után - hogy hazánk már hivatalosan is jelezte: szívesen otthont adna 2012-ben az ötkarikás játékoknak.

A belga sportvezető egy esetleges afrikai rendezést még túl korainak tartana. Egy olimpiai általában 4-5 milliárd dolláros befektetést igényel, és legalább hat nemzetközi mércével is magas színvonalú stadiont kell építeni, valamint egy 35 ezer első osztályú szálláshelyet is biztosítaniuk kell a rendezőknek. Jelenleg egyetlen afrikai ország sem képes ekkora terhet vállalni, pedig egy ötkarikás pályázat e feltételek teljesítése nélkül aligha lehet sikeres.