Jordan biztosan visszatér

2001.09.12. 10:50
"Még néhány évet képes vagyok játszani" - jelentette ki Michael Jordan chicagói sajtótájékoztatóján. A hatszoros NBA-bajnok kosárlabdázó ezzel a nyilatkozatával már majdnem biztossá tette, hogy 1999-es visszavonulása után ismét pályára lép az észak-amerikai profi kosárlabda ligában. Air Jordan ezúttal nem a Chicago Bullsban, hanem a tulajdonában (is) lévő Washington Wizardsban szerepelne. A világ legjobbjának tartott kosaras a még tíz nap gondolkodási időt kért a végleges döntés előtt.
Úgy tűnik, ezúttal már nincs visszaút, Michael Jordan ismét pályára lép az NBA-ben. A világ legjobb kosárlabdázójának tartott, hatszoros NBA-győztes játékos most először nyilatkozott személyesen visszatéréséről. Air Jordan már eddig is tett néhány, a visszatérését halványan sejtető kijelentést, de egyértelműen most először jelentette ki, hogy ismét játszani szeretne. A Chicago Bulls egykori klasszisa azonban nem hajdani sikerinek helyszínére térne vissza, hanem a Washington Wizardsba, melynek társtulajdonosa.

Jordan: "néhány évet még képes vagyok játszani"

"Csak a sportág szeretete vezérel, semmi más. Anyagi gondjaim nincsenek, és néhány évet még képes vagyok játszani. A Washingtonnak ugyan nincs esélye a bajnoki cím megszerzésére, de ha több meccset nyerünk, mint amennyit elvesztünk, akkor már elégedettek lehetünk. A rájátszásba kerülés pedig egészen fantasztikus lenne - nyilatkozta Jordan saját chicagói éttermében tartott sajtótájékoztatón.

Tíz nap gondolkodási időt kért

Jordan kijelentése nem meglepetés, hiszen közismert volt, hogy már hónapok óta különedzéseken vesz részt. A hírek szerint napi hat órákat tréningezett, és egyre inkább kezdte visszanyerni formáját. A hirtelen jött kemény edzés-sorozat azonban megbosszulta magát, és Jordan egy tréningen bordatörést szenvedett. Ekkor sokan azt gondolták, hogy ezzel befejeződött Jordan pályafutása, és az eset után a játékos sem látta túl optimistán visszatérésének lehetőségét.

Sérüléséből azonban felépült, és valószínűleg visszatér a pályára. Óvatosságból még hagyott egy kiskaput, mely szerint a végleges döntés előtt még tíz nap gondolkodási időt kért.

Meg kell válnia részvényeitől

Ha egészséges lesz, akkor már csak egy tény akadályozhatja meg pályára lépését. A liga szabályzata alapján ugyanis- mivel ő a fővárosi együttes szakmai igazgatója és résztulajdonosa is egyben- el kell adnia az egyesület részvényeit. Jordan esélyeit növeli, hogy ugyanilyen szabályok az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) vannak, de ott a NHL-vezetők a szintén tulajdoni résszel rendelkező pittsburgh-i Mario Lemieux visszatérésekor eltekintettek ezek alkalmazásától.

Két év után ismét a pályán?

Jordan visszatérése egyébként már "szappanoperai méreteket" ölt. A Chicagóval három NBA-elsőséget (1991, 92, 93) szerzett kosaras először 1993-ban vonult vissza az aktív játéktól, majd némiképp váratlanul a Chicago White Sox baseballcsapatában játszott rövid ideig. A kosárlabdától azonban nem tudott elszakadni, és 1995. márciusában visszatért a Chicago Bullshoz. Döntése helyesnek bizonyult, mivel reaktiválása után újabb három NBA-győzelemre vezényelte a Bikákat.

Az összesen immár hatszoros bajnok (és nem mellesleg kétszeres olimpiai bajnok, 1984, 92) 1999. januárjában véglegesen búcsút intett a parkettnek. Igaz, hívei sohasem tudták elfogadni, hogy a bálványozott zseni végleg visszavonuljon. Maga Jordan is folyamatosan lebegni hagyta a kérdést, és miután társtulajdonosa lett az NBA-ben szereplő washingtoni klubnak, egyre gyakrabban tett célzásokat esetleges szerepléséről a csapatban.