Elszálltak a vb-remények

2001.09.22. 20:26
A magyar női kosárlabda-válogatott a franciaországi Európa-bajnokságon az 5-8. helyért vívott mérkőzésen Jugoszláviától szenvedett húszpontos vereséget. A verséggel biztossá vált, hogy a Rátgéber László tanítványai nem szerezhetik meg a világbajnoki részvételhez szükséges ötödik helyet. Iványiék a kontinensbajnokság vasárnapi zárónapján a szlovák válogatottal küzdhetnek a hetedik helyért.
A női kosarasainknak a spanyoloktól elszenvedett negyeddöntő-vereség után már csak egy céljuk lehetett: megszerezni az Eb-n a vb-részvételt jelentő ötödik helyet. Hasonló terveket szövögettek a mieink második helyosztóbeli ellenfelei, a jugoszlávok, akik az oroszok elleni vereségre kerestek gyógyírt a magyar csapat legyőzésével.

A mérkőzés első negyedében büntetőből a plávik szerezték meg a vezetést, Károly i duplával azonban már a mieinknél volt az előny a második perc elején (1-2). Ekkor még kevesen gondolták volna, hogy ez lesz egyetlen alkalom, hogy a magyar csapat jobban áll, mint ellenfele. A harmadik percben Mandics is Radunovics kosarával 8-2-re elhúztak a plávik, amelyre Károlyi majd négy perc elteltével tudott válaszolni. A mieink mind védekezésben, mind pedig támadásban gyengélkedtek, így a játékrész felénél már tíz pontra nőtt a különbség 16-6). Iványi és Csákány kosaraival sikerült még felzárkózni 17-11-re, de a hajrá ismét jugoszlávoké volt: az utolsó percben szerzett két duplával visszaállították a tízpontos különbséget (21-11).

A második játékrészben sem sokat változott a játék: jugoszlávok magabiztosan tartották előnyüket, míg a magyarok nem tudtak közelebb kerülni vetélytársukhoz. Négy perc elteltével 26-15-re vezetett déli szomszédunk, sőt, Draljacsa négy pontjával a mérkőzés eddigi legnagyobb különbségét láthatták a nézők (30-15). A tizenöt pontos hátrányból Béres és Ujvári faragott valamicskét, de félidőben még így is tetemes előnnyel vonulhattak pihenőre a "jugók" (41-29).

A félidei szüntet követően feltámadást vártunk a csapattól, de sajnos ismét csalatkoznunk kelett. Két perc kosárszünet után Tuvics és Mandics indította be a gólgyártást, amelyre Kalmár-Nagy tudott válaszolni két duplával (45-33). Tuvics alaposan belelendült, és sorozatban szerezte a pontokat büntetőből és mezőnyből egyaránt (52-35). Rendkívül gyengén dobtak a magyarok, két perccel a negyed vége előtt Seres kosarával mindössze 39 pontnál ját válogatottunk (54-39). A játékrész befejezése ismét a jugoszlávoké volt, Mandics, Tuvics Sztankovics hármast képtelen volt tartani a magyar védelem (61-40).

Az utolsó felvonásra, akárcsak a spanyolok elleni mérkőzésen gyakorlatilag - már minden eldőlt. A jugoszlávok huszonegy pontos előnyét aligha gondolta bárki is, hogy ledolgozhatja a rendkívül pontatlanul dobó magyar csapat. Iványi és Károlyi kosarával még feljöttek a mienk tizennégy pontra (69-55), de a végén a mérkőzés legjobbja, a huszonegy pontig jutó Mandics vezérletével a jugoszlávok még hajráztak egyet, és végül könnyed húszpontos győzelmet arattak (78-58). A magyar válogatott vereségével búcsút mondott vb-álmainak, mivel már matematikailag sem szerezhetik meg az ötödik helyet. Rátgéber László tanítványai vasárnap a hetedik helyért játszanak Szlovákiával.

Női kosárlabda Eb, az 5-8. helyért:

Jugoszlávia-Magyarország 78-58 (21-11, 20-18, 19-12, 18-17)
Le Mans, 500 néző, V: Papadimitriu (görög), Drabikovszkij (ukrán)
pontszerzők: Mandic 21/6, Tuvic 17, Drljaca 8, Radunovic 7, Jokovic 6/3, Stankovic 6, Delmis 5, Bjelica 4, Vukovic 4, illetve Károlyi 14, Kalmár Nagy 10, Seres 8, Iványi 7, Csákány 6, Béres 6, Ujvári 4, Csák 2, Hagara 1