Francia-ausztrál döntő lesz a Davis Kupában

2001.09.24. 15:46
Két drámai csatában alakult ki a Davis Kupa idei kiírásának fináléja. El lehetne annyival intézni a két elődöntőt, hogy végül érvényesült a papírforma, de korántsem hétköznapi módon. A franciák úgy nyertek Hollandiában, hogy a szerencse melléjük szegődött - Sluiter győztes állásnál adta fel sérülés miatt összecsapását -, míg az ausztrálok hazai pályán hátrányba kerültek, de egyenlítettek a svédek ellen, és később a maguk javára fordították a meccset. Decemberben tehát francia-ausztrál összecsapás lesz a salátástálért.
A hollandok már azzal is történetük legnagyobb sikerét érték el, hogy bejutottak a legjobb négy közé a Davis Kupában. Ha viszont már odakerültek, értelemszerűen még nagyobb meglepetést szerettek volna okozni, és mellettük szólt, hogy ismét otthonukban fogadhatták ellenfelüket. Ezúttal a remek játékosokkal rendelkező franciákat.

A galloknál nem játszott az utóbbi időben kissé hanyatló formában lévő Grosjean, de így sem lehetett tartalékosnak nevezni csapatukat. Az ausztrál nemzetközin döntőt játszó Clément azonban kizárólag a szerencsének köszönheti, hogy rögtön az első találkozó után előnyhöz juttatta csapatát.

Sluiter ugyanis vezetett ellene, amikor egy rossz mozdulat során megsérült a hazaiak játékosa. A lábát hosszasan ápolták, de nem lehetett mit tenni, feladni kényszerült a küzdelmet. A másik egyesben sem állt el Fortuna istenasszony a vendégek mellől, hiszen az ötödik - mindent eldöntő - játszmában 8:6-ra nyert Nicolas Escude Schalken ellen. A párosban aztán már nem volt kegyelem, így a franciák a második nap után 3-0-ra vezettek, vagyis továbbjutottak, a hollandok a tét nélküli meccseken végül szépítettek.

Jegyzőkönyv

Davis Kupa, elődöntők:
Sydney: Ausztrália-Svédország 4-1
Patrick Rafter-Thomas Johansson 6-3, 7-6 (10-8), 3-6, 2-6, 3-6
Lleyton Hewitt-Jonas Björkmann 4:6, 6:4, 7:6 (7-5), 7:6 (7-2)
Arthurs, Woodbridge-Björkman, Larsson 6:7 (3-7), 7:6 (7-2), 7:6 (7-5), 7:6 (7-3)
Lleyton Hewitt-Thomas Johansson 7:6 (7-3), 5:7, 6:2, 6:1
Patrick Rafter-Jonas Björkman 6:3, 6:2
Rotterdam: Hollandia-Franciaország 2-3
Sluiter-Clément 6:3, 2:6, 2:1-nél Sluiter feladta
Schalken-Escudé 7:6 (7-3), 6:7 (4-7), 6:4, 6:7 (4-7), 6:8
Haarhuis, Schalken-Pioline, Santoro 5:7, 1:6, 5:7
Schalken-Clément 7:6 (8-6), 7:6 (7-3)
Siemerink-Santoro 6:4, 6:4

Az ausztrálok tavaly a döntőig jutottak a sorozatban, ám Barcelonában nem bírtak a spanyolokkal. Most azonban a svédek ellen kétségkívül ők voltak az esélyesebbek. A visszavonulását fontolgató Patrick Rafter azonban némiképp ráijesztett a hazai szurkolókra. Hiába vezetett kettő nullra Johansson ellen, fordult a kocka, 3-2-re veszített, és a hazaiak hátrányba kerültek.

Aztán Lleyton Hewitt következett, akinek még épphogy sikerült elhagyni New Yorkot a US Open-győzelme után és a terrortámadás előtt. Hewitt igazolta, hogy nagyszerű formában van, hiszen hiába nyerte meg az első szettet Björkman ellene, végül fejet kellett hajtania a húszéves klasszis előtt(3-1).

Ezek után a párosra döntő hangsúly került. Az ausztrálok a tavalyi fináléban ebben a műfajban feledhetőt nyújtottak, és az ott betliző Stolle ki is került a csapatból. Bekerült a helyére Arthurs, akinek végül is igen sokat köszönhetnek abban, hogy megnyerték az ütközetet. A svédek - Johanssonék - jól kezdtek, 4-0-ra elléptek az első játszmában, ám végül csak a rövidítésben sikerült a maguk javára fordítani a szettet.

Ekkor aligha gondolta volna bárki is, hogy még háromszor is a rövidítés dönt, de már egyszer sem a svédek javára. Pokoli csata volt, végső soron megérdemelt hazai sikerrel, így összesítésben már náluk volt az előny. Vasárnap pedig már a lendületbe került ászok kétséget sem hagytak afelől, hogy ki a jobb, Hewitt és Rafter is biztosan nyert, így megint harcba szállhatnak a végső sikerért az auszik. Hewitt négy játszmában verte Johansson, míg Rafter a tét nélküli utolsó meccsen két sima szettben Björkmant.