Vilma
-7 °C
4 °C

Francia-ausztrál döntő lesz a Davis Kupában

2001.09.24. 15:46
Két drámai csatában alakult ki a Davis Kupa idei kiírásának fináléja. El lehetne annyival intézni a két elődöntőt, hogy végül érvényesült a papírforma, de korántsem hétköznapi módon. A franciák úgy nyertek Hollandiában, hogy a szerencse melléjük szegődött - Sluiter győztes állásnál adta fel sérülés miatt összecsapását -, míg az ausztrálok hazai pályán hátrányba kerültek, de egyenlítettek a svédek ellen, és később a maguk javára fordították a meccset. Decemberben tehát francia-ausztrál összecsapás lesz a salátástálért.
A hollandok már azzal is történetük legnagyobb sikerét érték el, hogy bejutottak a legjobb négy közé a Davis Kupában. Ha viszont már odakerültek, értelemszerűen még nagyobb meglepetést szerettek volna okozni, és mellettük szólt, hogy ismét otthonukban fogadhatták ellenfelüket. Ezúttal a remek játékosokkal rendelkező franciákat.

A galloknál nem játszott az utóbbi időben kissé hanyatló formában lévő Grosjean, de így sem lehetett tartalékosnak nevezni csapatukat. Az ausztrál nemzetközin döntőt játszó Clément azonban kizárólag a szerencsének köszönheti, hogy rögtön az első találkozó után előnyhöz juttatta csapatát.

Sluiter ugyanis vezetett ellene, amikor egy rossz mozdulat során megsérült a hazaiak játékosa. A lábát hosszasan ápolták, de nem lehetett mit tenni, feladni kényszerült a küzdelmet. A másik egyesben sem állt el Fortuna istenasszony a vendégek mellől, hiszen az ötödik - mindent eldöntő - játszmában 8:6-ra nyert Nicolas Escude Schalken ellen. A párosban aztán már nem volt kegyelem, így a franciák a második nap után 3-0-ra vezettek, vagyis továbbjutottak, a hollandok a tét nélküli meccseken végül szépítettek.

Jegyzőkönyv

Davis Kupa, elődöntők:
Sydney: Ausztrália-Svédország 4-1
Patrick Rafter-Thomas Johansson 6-3, 7-6 (10-8), 3-6, 2-6, 3-6
Lleyton Hewitt-Jonas Björkmann 4:6, 6:4, 7:6 (7-5), 7:6 (7-2)
Arthurs, Woodbridge-Björkman, Larsson 6:7 (3-7), 7:6 (7-2), 7:6 (7-5), 7:6 (7-3)
Lleyton Hewitt-Thomas Johansson 7:6 (7-3), 5:7, 6:2, 6:1
Patrick Rafter-Jonas Björkman 6:3, 6:2
Rotterdam: Hollandia-Franciaország 2-3
Sluiter-Clément 6:3, 2:6, 2:1-nél Sluiter feladta
Schalken-Escudé 7:6 (7-3), 6:7 (4-7), 6:4, 6:7 (4-7), 6:8
Haarhuis, Schalken-Pioline, Santoro 5:7, 1:6, 5:7
Schalken-Clément 7:6 (8-6), 7:6 (7-3)
Siemerink-Santoro 6:4, 6:4

Az ausztrálok tavaly a döntőig jutottak a sorozatban, ám Barcelonában nem bírtak a spanyolokkal. Most azonban a svédek ellen kétségkívül ők voltak az esélyesebbek. A visszavonulását fontolgató Patrick Rafter azonban némiképp ráijesztett a hazai szurkolókra. Hiába vezetett kettő nullra Johansson ellen, fordult a kocka, 3-2-re veszített, és a hazaiak hátrányba kerültek.

Aztán Lleyton Hewitt következett, akinek még épphogy sikerült elhagyni New Yorkot a US Open-győzelme után és a terrortámadás előtt. Hewitt igazolta, hogy nagyszerű formában van, hiszen hiába nyerte meg az első szettet Björkman ellene, végül fejet kellett hajtania a húszéves klasszis előtt(3-1).

Ezek után a párosra döntő hangsúly került. Az ausztrálok a tavalyi fináléban ebben a műfajban feledhetőt nyújtottak, és az ott betliző Stolle ki is került a csapatból. Bekerült a helyére Arthurs, akinek végül is igen sokat köszönhetnek abban, hogy megnyerték az ütközetet. A svédek - Johanssonék - jól kezdtek, 4-0-ra elléptek az első játszmában, ám végül csak a rövidítésben sikerült a maguk javára fordítani a szettet.

Ekkor aligha gondolta volna bárki is, hogy még háromszor is a rövidítés dönt, de már egyszer sem a svédek javára. Pokoli csata volt, végső soron megérdemelt hazai sikerrel, így összesítésben már náluk volt az előny. Vasárnap pedig már a lendületbe került ászok kétséget sem hagytak afelől, hogy ki a jobb, Hewitt és Rafter is biztosan nyert, így megint harcba szállhatnak a végső sikerért az auszik. Hewitt négy játszmában verte Johansson, míg Rafter a tét nélküli utolsó meccsen két sima szettben Björkmant.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!