Tvrtko: Tönkretették feleségem pályafutását

2001.10.02. 16:39
Botrány készülődik a női kosárlabdázóknál. Az évek óta térdsérüléssel bajlódó válogatott kosaras, Zsolnay Gyöngyi férje - a tv2 riportere, Vujity Tvrtko - felszólította felesége egykori edzőjét,hogy nagy nyilvánosság előtt kérjen bocsánatot. Ugyanis Tvrtko szerint egyik korábbi edzője jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy feleségének idejekorán, 27 éves korában abba kell hagynia aktív pályafutását.
Vujity Tvrtko, a tv2 riportere a Nap-kelte adásában kijelentette: "Felkéri a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségét: vizsgálják ki, milyen folyamatok vezettek ahhoz, hogy egy válogatott kosárlabdázó olyan fiatalon kényszerüljön befejezni pályafutását, mint Zsolnay Gyöngyi. Ugyanakkor felszólítom egyik korábbi edzőjét, hogy nagy nyilvánosság előtt kérjen tőle bocsánatot mindazokért a megalázásokért, fájdalmakért, amelyeket ellene elkövetett, neki okozott."

Vujity Tvrtko
Abból a szomorú alkalomból fakadt így ki, hogy felesége, a korábbi kiváló kosaras, Zsolnay Gyöngyi kedden délután hivatalosan bejelenti a MiZo-Pécsi VSK vezetői, edzői és játékosai előtt: sorozatos sérülései miatt 27 esztendősen vissza kell vonulnia.

- Gyöngyit az elmúlt években Magyarországon és az Egyesült Államokban is megműtötték és rehabilitálták, ennek eredménye, hogy járása problémamentessé válhatott - tette hozzá a férj.

Tvrtko: Nagy nyilvánosság előtt kérjen bocsánatot

Vujity Tvrtko nem titkolja, hogy az elmúlt években beszerzett szakvélemények, információk és dokumentumok alapján számára egyértelművé vált: Zsolnay Gyöngyi egykori edzőinek egyike - a többi között orvosi szakvélemények és zárójelentések manipulálásával - súlyosan befolyásolhatta játékosa egészségének alakulását. A tréner, állítja Tvrtko, nyilatkozataival, nyilvános szerepléseivel és cselekedeteivel nagy nyilvánosság előtt megszégyenített, és megalázott egy beteg embert.

- Többször megpróbálta eltiltatni, eredménytelenül - folytatta Vujity Tvrtko. - A magyar sajtót rágalmak sokaságával árasztotta el. Ezek lényege az volt, hogy Gyöngyi gyakorlatilag egészséges, de térdsérülésre hivatkozva cserbenhagyta csapatát. Ugyanakkor a szurkolókat is befolyásolta, minek következtében azok, az egyik alkalommal egy transzparensen Zsolnay Gyöngyi feliratú koporsóval mentek meccsre. Ezért döntöttem úgy, hogy felszólítom: legkésőbb szerda délután 17 óráig, ugyanolyan nyilvánosság előtt kérjen tőle bocsánatot, mint amilyen nyilvánosság előtt megalázta őt.

Az MKOSZ vizsgálatától (amelyhez a házaspár minden segítséget megad) és állásfoglalásától azt várja a riporter-férj, hogy soha többé senkinek nem kell hasonló okok miatt ilyen fiatalon befejeznie a kosárlabdázást.

A szövetség csak az elnökségi ülés után reagál
Bodrogváry Iván, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára Vujity Tvrtko bejelentésére úgy reagált: a következő elnökségi ülés dönthet a vizsgálat lefolytatásáról.

- Ha a héten megkapom írásban a kérést, akkor a jövő keddi tanácskozáson előterjesztem azt. Azután várható az MKOSZ állásfoglalása az ügyben.

Bár az edző személye nincs megnevezve, a kosárlabdában jártasok tudják, Király Sándorról van szó. Az érintett a vádakra így reagált: "Magánéletét illetően voltak fenntartásaim Zsolnay Gyöngyivel szemben, azonban soha nem hátráltattam a sportolói pályafutását."

A szakember másfél évig volt Diósgyőrben a játékos edzője, és értetlenül áll az ellene felhozott vádakkal szemben. Ő soha nem vádolta azzal Zsolnayt, hogy szimulál, ezenkívül semmilyen más módon sem rágalmazta meg.

Király: Kizárt, hogy miattam vonul vissza

- Gyöngyi nem edzésen, hanem görkorcsolyázás közben sérült meg, és utána már egyszer sem vett részt a Diósgyőr gyakorlásain. Később személyes okokra hivatkozva - szerződését felbontva - Pécsre távozott, ezt azóta is helytelenítem. Úgy érzem: profi játékos létére cserbenhagyta csapatát. A PVSK-ban ezután még másfél évig kosarazott, tehát kizárt, hogy most, miattam kell visszavonulnia. Sajnálom őt, mert nagy tehetségnek tartottam.