Elkezdődött az NHL-szezon

2001.10.07. 20:06
Magyar idő szerint csütörtök hajnalban három mérkőzéssel megkezdődött az NHL 2001/2002-es idénye. A nyitónapon jégre lépett a Stanley-kupa védője, a Colorado Avalanche is, és idegenben 3-1-re verte a Pittsburgh Penguins cspatát.
Az első játéknapon a Colorado a nyáron vezérét, a Washingtonba igazolt Jaromir Jagrt vesztő Pittsburgh vendégeként kezdte az új szezont. Persze a denveriek sem úszták meg vérveszteség nélkül az átigazolási szezont: a liga legjobban fizetett játékosa, a svéd Peter Forsberg ideiglenesen, míg a pályafutása huszonkettedik idényében végre bajnoki címet nyerő hátvéd, Ray Bourque véglegesen letette az ütőjét.

Könyedén nyert a Colorado

Ennek ellenére a Lavinák könnyedén győzték a le a Pingvineket, akiknél erősen érződött Jagr hiánya - Mario Lemieux egyedül nem volt képes felrázni a társulatot. A hazaiak a második harmad második percéig állták a denveri rohamokat, ekkor az élete első NHL-mérkőzősét játszó Vaclav Nedorost váltotta gólra Steven Reinprecht és Chris Drury passzait. Alig nyolc perc múlva ismét maga mögé kellett nyúlnia Johan Hedbergnek, a tavalyi rájátszás egyik felfedezettjének, ekkor az előző idény MVP-je, Joe Sakic mattolta a fiatal svéd portást - Nedorostnak remekül sikerült premier, hiszen ő varázsolta a pakkot Sakic ütőjére. A harmadik játékrészben Drury rombolta tovább a Pingvinek önbizalmát, így Robert Lang szépítő találata már csak az eredmény kozmetikázására volt elég.

Egy gól döntött a Calgary javára

Jóval nagyobb csatát láthatott a Flames szurkolótábora, hiszen Calgaryban sokáig, egészen pontosan negyvenhét percig parádéztak a kapusok. Ekkor azonban Marc Savard túljárt Tommy Salo eszén (nem volt jó napja a svéd hálóőröknek!), így a Lángok győzelemmel kezdték az új szezont. A sikerből oroszlánrészt vállalt Roman Turek - a cseh kapust Fred Brathwhite-ért cserélte el az albertai egylet -, aki huszonnégy lövést hárítva abszolválta pályafutása tizenhatodik shutoutját. (A nagyérdemű a mérkőzés elején még erősen fújolta a vezetőséget a tranzakcióért, s ütemes "Freddie, Freddie" kiáltásokkal éltette St. Louisba távozott kedvencét, a találkozó végén viszont tizenhétezren skandálták: "Roman, Roman!") Turek parádéi mellet persze az Oilers csatárainak bénázására is szükség volt a Flamesnek a diadalhoz, hiszen az edmontoniak kilenc előnyükből egyet sem tudtak értékesíteni - hiányzott a St. Louisba igazolt Doug Weight!

Hazai jégen vesztett a Toronto

Hatékonyabb támadójátékkal rukkolt ki a Toronto és az Ottawa. A majd húszezer néző igazi gólparádét láthatott, igaz vizuális élményüket némileg rontotta, hogy a nagy adok-kapokból a vendég Szenátorok kerültek ki győztesen, annak ellenére, hogy a nyáron elvesztették leggólerősebb játékosukat, az Islandershez igazolt Alekszej Jasint. Wade Redden egy elcsípett korong után avatta fel Curtis Josephet, és szegény CuJo nem tudhatta, hogy ezen az estén még négyszer esik meg vele ez a csúfság.

A gólután felébredtek a Juharlevelesek, és a New Jerseytől elszipkázott Alekszandr Mogilnij révén egyenlítettek, sőt az orosz a második harmadban is betalált, ekkor a szlovák Marian Hossa találatát egalizálta. Radek Bonk és Andre Roy góljaira viszont csak Mats Sundin válaszolt a hazaiaktól, ám a záróharmad elején Todd White ismét megduplázta a különbséget, Gary Roberts találata viszont már túl későn esett, egyenlítésre már nem maradt idő.

Az 1. játéknap eredményei
Toronto Maple Leafs - Ottawa Senators 4-5 (1-2, 2-2, 1-1)
Pittsburgh Penguins - Colorado Avalanche 1-3 (0-0, 0-2, 1-1)
Calgary Flames - Edmonton Oilers 1-0 (0-0, 0-0, 1-0)