Arturs Irbe nagy napja

2001.10.08. 13:09
Négy talalkozót játszottak az NHL ötödik játéknapján, melynek legnagyobb meglepetését a Carolina okozta: a Hurricanes hazai jégen szenzációs játékkal rukkolt ki a Dallas ellen, és a kapuban parádézó Arturs Irbe vezérletével kiütötte a Csillagokat.
Eddig remekül alakul a bajnokság Arturs Irbe számára. A Carolina lett portása pénteken három évvel (és lényegesen jobb feltételekkel) meghosszabbította szerzôdését a Hurrikánokhoz, vasárnap pedig századik gyôzelmét és pályafutása harmincegyedik shutoutját ünnepelte a bajnoki cím egyik - nem is olyan titkos - várományosa, a Dallas ellen.

Remek Irbe

Arturs Irbe
Döntô érdemei voltak a Hurricanes sima diadalában
Irbe harminckét alkalommal járt túl a vendégjátékosok eszén, akiknek esélyük sem volt az idei szezonban szenzációs baltikumi ellen - Artur király a Carolina elsô meccsén 29/30-cal zárt, ekkor a Rangers bánta kiváló formáját -, míg elöl Jozef Vasicek találata adta meg a lökést a hazaiaknak, akiktôl ezután Martin Gelinas és Jeff O'Neill is bevette Ed Belfour ketrecét.

Roberto Luongo hibátlan

Tampában is egy hálóôrt ünnepeltek csapattársai: Roberto Luongo mind a huszonnyolc, kapujára tartó lövést hatástalanította, s ezzel karrierje hetedik shutoutját abszolválta. A kanadai portás parádéja mellett ezúttal elöl is jól muzsikált a Florida, mely simán kiütötte az idén is nehéz napok elé nézô Lightningot. A meccs elôtt mindkét gárdának akadt törleszetnivalója fanatikusai felé, hiszen mindketten elbuktak a New York Islanders elleni hazai premierjükön.

Nos, a Párducok vélhetôen sikeresen engesztelték drukkereiket, hiszen egy ötössel feledtették a Szigetlakók elleni lékbe lépést: Jason Wiemer kétszer, míg Dan Boyle, Valerij Bure és Ivan Novoszelcev egyszer-egyszer mattolták Nyikolaj Habibulint.

Győzött a New York Rangers

Ötöt vágott, igaz mellé négyet kasszírozott a New York Rangers a Buffalo ellen. A Parkcsôszök Eric Lindros góljával (ez volt a Philadelphiától érkezett milliomos csatárzseni elsô Nagy Alma-beli találata) szereztek vezetést a Szablyák ellen, ám Jean-Pierre Dumont, Stu Barnes és Vaclav Varada révén fordítottak a vendégek. Mindössze negyven másodperc kellett a Rangersnek az egyenlítéshez: Michal Grosek és Andreas Johansson púpozta ki a hálót Bob Essensa mögött.

Sôt, a harmadik harmad negyedik percében Radek Dvorak a vezetést is megszerezte a NYR-nak, ám korai volt a nagyérdemű öröme, hiszen Szlava Kozlov ismét visszahozta a Buffalót. Jöhetett a ráadás, melynek harmadik percében Brian Leetch járt túl Essensa eszén, így a Rangers hívei végre gyôzelemnek örülhettek.

Nem megy otthon a Los Angelesnek

Nem adatott meg még hasonló élmény a Kings rajongóinak: A Los Angeles ugyanis második hazai mérkôzésén sem tudott nyerni, sôt, a Phoenix elleni remi után ezúttal fejet kellett hajtania a Minnesota elôtt. Pedig a Wild nem számít a Liga nagyvadjai közé, mégis sikerült meglepnie a bajnoki rajt elôtt az esélyesek közt emlegetett Királyokat.

Andy Brunette még az elsô harmadban kiegyenlítette a kaliforniaiak Matthieu Schneider révén szerzett elônyét, majd Stacy Roest sokkolta a LA szurkolóit, ugyanis emberhátrányból talált be Felix Potvin kapujába, s ezzel máris a múlté lett a Steve Heinze gólja okozta Kings-öröm. Sebastien Bordeleau találatával viszont már vezetett a Minnesota, s a vendégek még azt is elbírták, hogy Schneider megszerezze második gólját, ugyanis a 49. percben Willie Mitchell megszerezte a Wild negyedik, és egyben gyôztes gólját.

Az 5. játéknap eredményei

Carolina Hurricanes-Dallas Stars 3-0 (1-0, 1-0, 1-0)
New York Rangers-Buffalo Sabres 5-4 h. u. (1-1, 2-2, 1-1, 1-0)
Tampa Bay Lightning-Florida Panthers 0-5 (0-2, 0-2, 0-1)
Los Angeles Kings-Minnesota Wild 3-4 (1-1, 1-2, 1-1)