Szabina
4 °C
12 °C

Csonka lesz a súlyemelő vb Törökországban

2001.10.18. 17:10
November negyedikén kezdődik az idei súlyemelő világbajnokság, amelyiknek a törökországi Antalya ad helyet. Már most biztosra vehető, hogy nem lesz teljes a létszám, hiszen az Egyesült Államok mellett Észak-Korea és Japán is jelezte, nem indítanak versenyzőket. A magyar csapat viszont elutazik, és egy érem hazahozatalában feltétlenül reménykedhetünk.
Tavaly választották dr. Aján Tamást a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnökének, és az olimpia alatt és után jelentős támadásokat kellett elviselnie, a doppingoló román versenyzők ugyanis őt tették felelőssé azért, mert lebuktak. Ajánnak ezek után is akadt feladata szép számmal, hiszen márciusban a csendes-óceáni Nauru visszalépett az idei vb rendezésétől. A tartalék helyszínről, Guamról pedig július elején derült ki, hogy képtelen megrendezni az eseményt.

Érezhető a félelem a világ sportjában

A szövetség úgy ítélkezett, hogy a törökországi Antalya kapja meg a jogot. A szeptember 11-én Amerikát ért terrortámadás után viszont példás biztonsági intézkedések várhatók. "Felmerült bennünk a gondolat, hogy elhalasszuk az eseményt, de elvetettük ezt a javaslatot. Felkészültünk rá, hogy kevesebb versenyző lép majd pódiumra, de a rendezéssel bebizonyíthatjuk a sportág erejét."

Aján elmondta, hogy mivel a sportdiplomaták is biztonságosabbnak ítélik, ha nem utaznak, harmadannyi tisztségviselő jelent meg a NOB szerdai lausanne-i ülésén.

Törökországban nem érződik a feszültség

"Az egyesült államokbeli súlyemelő vezérkarral a napokban folytattam hosszabb beszélgetést, és kiderült, hogy ők nem küldenek delegációt Antalyába" - magyarázta. Egyénileg - saját felelősségre - amúgy utazhatnak. Az amerikaiakhoz csatlakozott Japán és Észak-Korea is. Az elnök azt sem titkolta, hogy jelentős anyagi veszteségek is érik a szövetséget, bár jelenleg a helyszínen nem érződik a feszültség. A kormányzó ígéretet tett arra, hogy valamennyi fokozottabban veszélyeztetett küldöttséget szigorúan biztosítják.

A magyar esélyekről László Imre elnök és Dolovai Tamás elnökhelyettes úgy vélekedett, hogy a világranglistán második és idén Európa-bajnoki címet szerző 75 kilós Likerecz Gyöngyi esetében az aranyérem sem elképzelhetetlen. Kivált, mert a kínaiak nem a legerősebb csapatukkal állnak rajthoz. Rajta kívül Krutzler Eszter (63 kg) és Varga Viktória (+75) is kellemes meglepetést okozhat.

Az olimpiai második Márkus nem vesz részt

Az olimpia ezüstérmes Márkus viszont nem indul sérülése miatt. A férfiaknál Kovács Zoltán lehet képes éremszerzésre, bár az örökifjú Feri Attila is meglepetést okozhat. A végleges csapat kijelölésére pénteken kerül sor a tatai edzőtáborban.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.