Folytatódott a gyenge szereplés a vívó vb-n

2001.10.28. 19:11
Vasárnap a férfi tőr és a női kard 64-es táblájának küzdelmei, illetve a férfi párbajtőr és a női tőr selejtezői szerepeltek a nimes-i vívó világbajnokság programján. Sajnos azonban egyik számban sem értek el jelentős sikereket a mieink, ugyanis a szombati naphoz hasonlóan ezúttal sem sikerült egy magyarnak sem érmet szereznie. Sőt! Még a legjobb nyolc közé sem került magyar versenyző.
A férfi tőrözők között remekül, két győzelemmel kezdett Marsi Márk és Juhász Attila. Marsi az első fordulóban a brit Kruse-t verte meg 15-11-re, majd következett Garcia-Delgado. A sydneyi olimpián nyolcadik magyarnak nem okozott gondot a spanyol ellenfél, biztosan nyert 15-7-re. Juhász, aki az idei Európa-bajnokságon harmadik volt, 15-11-es és 15-12-es győzelemmel került a legjobb 16 közé. Először a spanyol Guerrát, a folytatásban a kanadai Khaledet múlta felül.

Juhász Bence és Berjozkin Anton számára viszont az első kör rögtön végállomásnak bizonyult. Előbbi az atlantai olimpia bronzérmesétől, a francia Boidintől kapott ki 15-12-re, utóbbi a német Schlechtweggel szemben maradt alul szoros asszóban, 15-13-ra.

Megismételt olimpiai döntő
Már a legjobb 16-ba jutásért találkozott egymással a tavalyi nyári játékok két döntőse, a győztes dél-koreai Kim Jung Ho és a német Ralf Bissdorf. Ezúttal az európai tőröző összpontosított jobban, így ő léphetett a következő körbe.

A harmadik fordulóban aztán Marsi Márk és Juhász Attila is vereséget szenvedett, így egyetlen magyar sem jutott be a férfi tőrözők egyéni versenyének negyeddöntőjébe.

Az idei Eb-bronzérmes Juhász azzal a lengyel Krzesinskivel szemben maradt alul 15-10-re, aki a kontinensviadalon is megelőzte őt, s az olasz Vanni mögött második lett. Az olimpiai nyolcadik Marsit ugyancsak lengyel versenyző, mégpedig Mocek verte meg 15-9-re. A sors fintora, hogy a negyeddöntőben a két győztes is búcsúzott.

Nagy Annamária maradt hírmondónak

A kardozó nők egyéni versenyében a magyarok közül egyedül Nagy Annamáriának sikerült bekerülnie a legjobb 16 közé. A 64-es táblán az első fordulóban az orosz Makejevával találkozott, s 15-12-re győzött. Ezután magyar párharcra került sor, mivel ellenfélként azt a Csaba Edinát kapta, aki korábban a bolgár Angelova ellen nyert 15-10-re. Kettejük asszója Csaba számára indult kedvezően, már 6-1-re is vezetett, innentől kezdve azonban szinte csak Nagy ért el találatot, így a vége 15-10 neki.

A folytatásban Nagy Annamária nagyon közel állt ahhoz, hogy a hétvége legjobb magyarja legyen a világbajnokságon, de komoly előnyét nem tudta kihasználni, s végül vereséget szenvedett a nyolc közé jutásért vívott asszóban. Nagy - gyengébb kezdés után - átvette az irányítást, 12-7-re, majd 14-12-re is vezetett, a végén azonban ellenfele, az amerikai Emily Jacobson volt pontosabb. A következő körben azután már ő is vereséget szenvedett az egyik nagy esélyestől, a francia Anne-Lise Touyától.

Az Eb-bronzérmes Nagy Orsolya az első kört még sikerrel vette, a hongkongi Csón könnyedén jutott túl (15-9), a folytatásban viszont francia riválist kapott, akit a közönség mellett egy kicsit a mérkőzésvezető is támogatott. Az eredmény: 15-13 Carrier-nek. A negyedik magyar, Sznopek Gabriella a 32-be jutásért egy gyakorlatilag megnyert asszót engedett ki a kezei közül: az azeri Volkova ellen már hat tussal is vezetett, végül 15-14-re kikapott.

Rosszul kezdte a férfi párbajőrözők

A vasárnapi selejtezők során eldőlt, hogy csak két magyar - Fekete Attila és Kovács Iván - léphet pástra hétfőn a legjobb 64 férfi párbajőröző között. A vb legnépesebb, 149 fős mezőnyében Fekete világranglistás helyezése alapján már eleve kiemelt volt, Kovács viszont a csoportjában mutatott kiemelkedő teljesítményével - öt győzelemmel s mindössze egy vereséggel - biztosította helyét a folytatásra.

Imre Géza négy, Kulcsár Krisztián három sikeres asszóval kezdett, majd mindkettejüknek egy-egy sorsdöntő - mint később kiderült, sikertelen - csörte következett. Imre attól az ausztrál Adamstől kapott ki 15-14-re, aki tavaly az olimpián Kovácsot búcsúztatta, Kulcsár pedig a svájci Steffentől szenvedett 15-11-es vereséget.