Héder súlyosbítaná Divós eltíltását

2001.11.07. 14:41
Héder Barna, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke bejelentette: arra fogja kérni a szövetség fellebbviteli bizottságát, hogy súlyosbítsák a Divós Katalin doppingügyében hozott határozatukat. Erre azért van szükség, mert az elnökség nem szeretne szembekerülni a nemzetközi szervezettel. Divós a két éves kihagyást szeretné hasznosan tölteni és szeretne gyermeket szülni ez idő alatt.
Héder Barna, a Magyar Atlétikai Szövetség nemrégiben kinevezett elnöke szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, arra kéri a fellebbviteli bizottságot, hogy Divós Katalin doppingügyében a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) szabályainak szellemében járjon el. Ez annyit jelent, hogy eltiltását egy évről emelje kettőre.

A MASZ fegyelmi bizottsága október 12-én egy évre függesztette fel az országos csúcstartó kalapácsvetőnő versenyzési jogát. Divós szervezetében két doppingvizsgálat (május 28. és 31.) alkalmával is a megengedettnél magasabb nandrolonszintet mutattak ki.

Az atlétanő szerint a tiltott teljesítménynövelő szert valószínűleg egy táplálék-kiegészítő tartalmazta és ezt az érvelést Héder Barna is elfogadja. A nemzetközi szövetség álláspontja viszont az, hogy a pozitív teszt egyenlő a doppingolással, s a nandrolon használatáért kétéves büntetés jár.

A vitát némileg fölöslegessé teszi, hogy Divós - aki már az augusztusi edmontoni vb-re sem utazott el - mostanában nem vesz részt edzéseken, s valószínűleg kétéves szünetet tart, mert gyereket szeretne.

Héder döntése mögött az áll, hogy a MASZ két tavalyi doppingeset kapcsán is szembekerült az IAAF-fel. A fegyelmi bizottság a sprinter Dobos Gábort és a gátfutó Szekeres Juditot eljárási szabálytalanságokra hivatkozva felmentette. Az IAAF Döntőbírósága ezt a magyarázatot nem fogadta el, s Dobost 2002. június 9-ig, Szekerest 2002. július 3-ig tiltotta el.