Mocsai: A legjobbak utaznak a vb-re

2001.11.08. 16:23
Egy hónap múlva Olaszországban rendezik a női kézilabdavébét. Mocsai Lajos olimpiai ezüstérmes csapata ezen a héten kezdte el a felkészülést, és a végső cél a világbajnokság legjobb öt együttese közé kerülni.
- A támadásokra már kész csapatom van, viszont Kökény Beatrix és Zsemberyné Simics Judit visszavonulása után, egy, a védekezés hatékonyságát növelő taktikát kell kidolgoznom. Kiválásukkal két igen magas embert veszített a csapat - mondandta Mocsai Lajos szövetségi kapitány a csütörtöki sajtótájékoztatón.

A tavaly Európa-bajnoki aranyat és olimpiai ezüstöt nyert csapat mestere szerint a magyar válogatott célja az első öt helyezés valamelyikének között kell végeznie, és ebbe ugyanúgy benne lehet a világbajnoki cím is, mint hogy nem állhat dobogóra az együttes. Mocsai szerint elsősorban a tavaly megszerzett presztízséért kell játszani a magyar hölgyeknek.

A kapitány szerint az elkövetkezendő négy hétben "tájékozódó tesztmeccseket" játszik az együttes, többek között Dánia, Ausztria és Szlovénia ellen. A dánok elleni budapesti találkozón búcsúztatják a visszavonuló Kökény Beát, és ekkor ünneplik Bojana Radulovicsot, akit a tavalyi évben a világ legjobbjának választottak.

A hónap végén pedig a kijevi Turcsin Kupán szerepelnek Farkasék, ahol az ukránok, az oroszok és a koreaiak várnak a mieinkre. A kijevi tornára azonban már csak a szűkített 16 fős keret utazik, akik képviselik majd az országot a vb-n. Ezen a csapaton csak sérülés miatt változtat a kapitány.

Mocsai úgy érzi, a legjobb magyar válogatott utazik majd a vb-re és ez akkor is igaz, ha a keretben szereplő légiósok közül akad, aki - számára érthetetlen módon - csak epizódszerepet tölt be csapatában, míg az itthon szereplők nincsenek kitéve sorozatterhelésnek. A Kökény kiválásával megüresedő csapatkapitányi tisztséget a ferencvárosi Pádár Ildikó veszi át.

A Tatán készülő bő keret:
Kapusok: Farkas A., Pálinger, Sugár

Mezőnyjátékosok: Balogh, Pálffy, Radulovics, Borók, Ferling, Siti B., Siti E., Farkas Á., Deli, Kirsner, Lőwy, Kulcsár, Kindl, Prok Pigniczki, Pádár

Biztonsági tartalékok: Görbicz, Oblisz.