Likerecz Gyöngyi világbajnok

2001.11.09. 19:56
Az anatlyai súlyemelő világbajnokságon a nők hetvenöt kilogrammos küzdelmében Likerecz Gyöngyi lökésben elért világcsúcs-beállításával szerezte meg a súlycsoport mindhárom első helyét.
A magyar küldöttség aranyreményekkel várta a pénteki versenynapot az antalyai súlyemelő világbajnokságon. A várakozás korántsem volt túlzó, hiszen a 75 kg-os nők versenyében induló két magyar versenyző már az áprilisi trencséni Európa-bajnokságon kiválóan szerepelt. A 18 éves Likerecz Gyöngyi mindhárom aranyérmét megnyerte Szlovákiában, míg 28 éves Dankó Ilona az ezüstérmet szerezte meg.

Világcsúcs-beállítás szakításban

Likerecz Gyöngyi
Likerecz Gyöngyi a versenyen beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és végül magabiztos versenyzéssel a súlycsoport mindhárom aranyérmét begyűjtötte.

Szakításban az olimpiai ötödik magyar versenyző 112.5 kg-on kezdett egy sikeres gyakorlattal. Két török vetélytársa is felemelte ezt a súlyt, de a 105-tel már nem boldogultak. Likerecz második kísérletével megpróbálkozott a kínai Tang Vej-fang 1999-ben felállított 116 kg-os világrekordjának beállításával. Könnyedén teljesítette ezt a feladatot, de a harmadik kísérlete, 117.5 kg-on már nem sikerült. A másik magyar induló, Dankó Ilona 105 kg-mal a nyolcadik lett.

Győzelem összetettben is

Az első fogásnem elsősége után Likerecz Gyöngyi lökésben, és így az összetettben is megnyerte a súlycsoport versenyét. A magyar súlyemelőnő 135.5 kg-on kezdett, amely junior világcsúcsot és felnőtt Európa-csúcsot jelentett számára. Második 140 kg-os gyakorlatával még ezt a teljesítményt is felülmúlta, és fölényesen nyerte meg világbajnoki címét. Mivel 255 kg-os összetettbeli eredményén már nem akart javítani, a 142.5 kg-os világcsúcs-beállítást érő gyakorlatára nem jött ki.

Felemásan szerepeltek a férfiak

Felemásra sikeredett a férfiak 94 kg-os súlycsoportjának küzdelmei magyar szempontból. A B-csoportban induló Ehrlich György szakításban, Diószegi Sándor pedig lökésben az élen végzett. A magyar versenyzők szereplésének szépséghibája, hogy a másik fogásnemben egyiküknek sem volt értékelhető gyakorlata, így az összetettben kiestek.

A magyar csapat eddig szereplésére nem lehet panasz, hiszen Likerecz aranyérme mellett Feri Attila (77 kg) szerdai lökésben ért el harmadik helyet, míg Krutzler Eszter (69 kg) csütörtökön egy ezüst- és két bronzérmet gyűjtött.