Agassi kiesett a Mesterek Kupáján

2001.11.15. 14:31
Három mérkőzéssel folytatódott csütörtökön Sydneyben a férfi teniszezők 3.7 millió dollár összdíjazású Mesterek Kupája. A nyitó találkozón meglepetés született, hiszen az ATP Race-t vezető Gustavo Kuerten két játszmában, 1 óra 25 perces mérkőzésen kikapott a spanyol Juan Carlos Ferrerótól. Ugyancsak kiesett a másik tavalyi döntős Andre Agassi is, őt a francia Grosjean búcsúztatta.
A Ken Rosewall-csoport második fordulójának első mérkőzésén szinte végig Ferrero irányított, az 1. játszmában még az sem okozott gondot számára, hogy a hajrában elveszítette breakelőnyét. A rövidítést ugyanis könnyen megnyerte, s ezzel gyakorlatilag el is döntötte a találkozó sorsát. A második szettben már esélye sem volt Kuertennek, aki a US Open óta nyolc mérkőzést játszott, s csak egyet nyert meg. A sydneyi 1. körben a wimbledoni bajnok Goran Ivanisevictől kapott ki.

Jevgenyij Kafelnyikov
A csoport másik összecsapásán Jevgenyij Kafelnyikov 1 óra 6 perc alatt legyőzte a horvát Goran Ivanisevicet, így az utolsó kör eredményeitől független már elődöntős. Az orosz teniszező sikere azt is jelenti, hogy a világbajnoki pontversenyt még vezető brazil Gustavo Kuerten már kiesett, nem védheti meg címét.

Az első forduló két győztesének találkozóján, a vártnál kisebb küzdelmet láthattak a szurkolók. Kafelnyikov ugyanis nem sok esélyt adott ellenfelének, biztosan adogatott, s ellenfele máskor félelmetes szerváit is jól fogadta. Az első játszmában 4:3-nál nagy csatában nyerte el Ivanisevic adogatását, s megérdemelten jutott szettelőnyhöz.

A második játszmában 2:2-ig haladt együtt a két játékos, az orosz ekkor újra breakelt, s ezzel el is döntötte a rangadó sorsát. Így Kafelnyikov már az elődöntőben van, míg a másik továbbjutó helyről a pénteki Ivanisevic-Ferrero összecsapás hivatott dönteni.

Ken Rosewall-csoport, 2. forduló:
Ferrero (spanyol)-Kuerten (brazil) 7:6 (7-3), 6:2
Kafelnyikov (orosz)-Ivanisevic (horvát) 6:3, 6:4

A pénteki utolsó fordulóban: Kafelnyikov-Kuerten, Ivanisevic-Ferrero

A csoport állása: 1. Kafelnyikov 2 győzelem, 2. Ferrero (spanyol) 1 (3-2-es játszmaarány), 3. Ivanisevic 1 (2-3), 4. Kuerten (brazil) 0

A címvédő Gustavo Kuerten után a tavalyi döntős amerikai Andre Agassi is kiesett a Mesterek Kupáján, mivel a John Newcombe-csoport utolsó fordulójában 70 perc alatt kikapott Sebastien Grosjeantól. Így az ausztrál Lleyton Hewitt mellett a francia jutott a legjobb négy közé. Ezzel az is eldőlt, hogy a világbajnoki pontversenyt (ATP-Race) vezető brazil teniszezőt már csak Hewitt előzheti meg.

A Grosjean-Agassi találkozón elmaradt a várt nagy csata, mert a francia szinte esélyt sem hagyott ellenfelének. Pedig a tengerentúli az első fordulóban még jó játékkal győzte le az ausztrál Patrick Raftert, de Hewitt, majd a francia ellen is elmaradt a várakozásoktól. A Roland Garros elődöntőse (a legjobb nyolc között éppen Agassit verte) az első játszmában 3:2-nél vette el ellenfele adogatását, míg a másodikban 2:2-nél tette ugyanezt. Az amerikai két mérkőzéslabdát még hárított, de a harmadiknál már megadta magát.

John Newcombe-csoport, 3. forduló:
Grosjean (francia)-Agassi (amerikai) 6:3, 6:4