Hewitt már világelső

2001.11.16. 14:26
A csoportmérkőzések befejezése után kialakultak a férfi teniszezők Mesterek Kupájának elődöntői. A szombati elődöntőkben Kafelnyikov-Grosjean Hewitt-Ferrero találkozókat rendeznek. Lleyton Hewitt már a világbajnoki pontverseny (ATP Race) éllovasaként várja a szombati elődöntőt, mivel 3. csoportmérkőzését is megnyerte a verenyen.
Az utolsó hely is elkelt a sydneyi Mesterek Kupája elődöntőjében: a Ken Rosewall-csoport záró találkozóján Juan Carlos Ferrero 1 óra 59 perces mérkőzésen legyőzte a wimbledoni bajnok Goran Ivanisevicet, s az ausztrál Lleyton Hewitt, az orosz Jevgenyij Kafelnyikov és a francia Sebastien Grosjean után bejutott a legjobb négy közé.

A csoport spanyol és a horvát játékos végig kiegyenlített csatát vívott. Elvileg az adogatásaira építő Ivanisevicnek kedvezett volna a gyors pálya, de nem tudott élni a lehetőséggel. A második játszma elején, 1:1-nél elnyerte ellenfele szerváját, előnyét azonban azonnal eltékozolta. A második rövidítésig már mindketten megnyerték adogatójátékaikat, majd a tie-breakben végig Ferrero állt jobban. A korábban csak salakon remeklő spanyol végül megérdemelten nyert a Sydneyben három rövidítést (az 1. körben Kuerten ellen a 2. szettet) elbukó horváttal szemben.

A John Newcombe-csoport utolsó mérkőzésén már egyik teniszezőnek sem kellett izgulnia, ugyanis Hewitt már továbbjutott, míg az eddig nyeretlen Patrick Rafter már kiesett. Mégsem volt teljesen tét nélküli az összecsapás, mivel az US Open győztese azzal a tudattal léphetett pályára, hogy ha megnyeri az ausztrál "házirangadót", akkor átveszi a vezetést a világbajnoki pontversenyben (ATP Race) a Sydneytől három vereséggel búcsúzó Gustavo Kuertentől.

Az Hewitt végül 1 óra 37 perc alatt győzött honfitársa, Patrick Rafter ellen, s ennek köszönhetően reményi valóra váltak: megelőzte az eddigi ranglistavezető Kuertent. Az ausztrál-rangadó egyébként csak az 1. játszmában hozott nagy csatát, 5:5-ig együtt haladt a két játékos. Hewitt ekkor elvette ellenfele adogatását, majd sorozatban még öt játékot nyert, s a második szettben 4:0-ra vezetett. Rafter ezután felzárkózott, három mérkőzéslabdát is hárított, hiába.

Eredmények
Ken Rosewall-csoport, 3. forduló:
Ferrero (spanyol)-Ivanisevic (horvát) 7:6 (7-4), 7:6 (7-5)
A csoport végeredménye: 1. Kafelnyikov (orosz) 3 győzelem, 2. Ferrero 2, 3. Ivanisevic 1, 4. Kuerten (brazil) 0
John Newcombe-csoport, 3. forduló:
Hewitt (ausztrál)-Rafter (ausztrál) 7:5, 6:2
A csoport végeredménye: 1. Hewitt 3 győzelem, 2. Grosjean (francia) 2, 3. Agassi (amerikai) 1, 4. Rafter 0
A szombati elődöntők párosítása:
Kafelnyikov-Grosjean
Hewitt-Ferrero