Auguszta
5 °C
22 °C

Éremért utazik a vb-re a Mocsai-csapat

2001.12.03. 21:20
December negyedikén rajtol Olaszországban az év utolsó nagy világversenye, a női kézilabda világbajnokság. A mieink a torna egyik esélyesének számítanak, jóllehet a hivatalos elvárás az első öt hely valamelyikének megszerzése.
A magyar sport idei évében már annyi nem várt siker történt, hogy csak hab lenne a tortán, ha netán kézilabdázóink - zárásként - érmet, esetleg aranyat nyernének. A várakozások persze azt diktálják, hogy már az is szép eredmény, ha az első ötben végeznek a lányok, hiszen az olimpiai második csapat átalakult - Kökény és Simics visszavonult -, némiképp talán meg is gyengült, és sokan úgy tartják: képtelenség olyan jól játszaniuk, mint - negyedórát kivéve - Sydneyben.

A legfontosabb: Kökény és Simics pótlása

Az utazó keret:
Farkas Andrea (Metz), Pálinger Katalin (Dunaferr), Sugár Tímea (FTC) kapusok; Balogh Beatrix (Hypo) Borók Rita (Viborg) Radulovics Bojana (Dunaferr), Siti Beáta (Ikast), Siti Eszter (FTC), Deli Rita (Hypo), Farkas Ágnes (FTC), Kulcsár Anita (Cornexi-Alcoa), Pádár Ildikó (FTC), Kirsner Erika (FTC), Pigniczki Krisztina (Dunaferr), Kindl Gabriella (Győr), Pálffy Zsuzsanna (Dunaferr) mezőnyjátékosok.
Klubjával készül: Lőwy Dóra (FTC)
Mocsai Lajos még múlt csütörtökön megnevezte azt a 16 játékost, akik elutaztak a világbajnokságra, azonban taktikai okokból közülük egyet - egyelőre nem tudja, kit - még nem nevez be.
Ám ettől függetlenül alighanem valamennyien optimistán tekintenek a viadal elé, néhányan nem is titkolták - kivált az idegenlégiósok -, elégedetlenek lennének, ha nemesfém nélkül térnének vissza a szülőföldre.

Az újságíró is óhatatlanul latolgat, csakúgy, mint a szurkolók. Vannak azonban nagy kérdések előttünk. A leginkább égető probléma, hogy a gárda miként tudja pótolni, a már említett két - elsősorban - védekezésben kiváló teljesítményt nyújtó játékost, akik nem már nem tartanak a többiekkel.

Elsőként továbbjutni a kedvező sorsolás érdekében

Mocsai Lajos szövetségi kapitány szerint ezen a múlik a jó szereplés. Az előkészületi meccseken egyébként az új felállásban produkált meglepő, és mindenképpen biztató dolgokat a csapat - mint például a nyitott védekezés -, ugyanúgy, ahogyan korántsem elismerésre méltó perceket. Annyi azonban - Mocsait ismerve - már most biztos, a dolgok a helyére kerülnek, mert nála sincs kegyelem.

A csoport erejét tekintve nem lehet gond a továbbjutással, de ebből a hatosból mindenképpen az első helyen illene továbblépni, még ha a sorozat elején kétségkívül nyögvenyelős találkozókon is lesz túl a társulat. Ha pedig az élen végeznek a lányok, akkor az A csoportból egy várhatóan szerényebb képességű együttessel találják szembe magukat immár a nyolc közé jutásért.

Harminchat éve a világ legjobbjai voltak a magyar hölgyek

Eddig hét érmet nyertünk
Az 57 óta íródó vb-történelemben Magyarország egy első, három második és három harmadik helyet szereztek. Mindjárt az első jugoszláviai eseményen lettünk másodikok, 82-ben ismét ezüstéremnek örvendezhettünk, csakúgy, mint hat éve. Mindkét viadalnak hazánk adhatott otthont. Győzelmünket 65-ben, az NSZK-ben értük el, a bronzokat '71, '75 és '78-ban szereztük.
A neheze innen következik. Győzelem esetén a sorsolás értelmében a C jelű csoport második vagy a D harmadik helyezettjével játszunk. Mindez pedig annyit tesz, hogy az ellenfelek között lehetnek az idén kimagaslót nyújtó oroszok, a mindig veszélyes, bár nem tudni jelenleg mennyire erős dél-koreaiak, és az ugyancsak jó játékerőt képviselő jugoszlávok. Hogy a norvégokról már ne is beszéljünk.

Lényegében ez lesz a sorsdöntő összecsapás, és ha ezt az akadályt sikeresen veszik a lányok, akkor a négy között vannak, vagyis a célt elérték, a két évvel ezelőtti ötödik hely után előbb jutottak.

Akkor pedig akár már arról is álmodozhatunk, hogy 65, vagyis harminchat év után megint a legfényesebb érem kerülhet hozzánk, ami méltó lezárása lenne a kivételesen sikeres évnek.

A csoportbeosztás:
A-csoport (Bolzano)
Ukrajna
Hollandia
Franciaország
Macedónia
Dánia
Kína

B-csoport (Merano)
Magyarország
Angola
Románia
Spanyolország
Svédország
Kongó

C-csoport (Bressanone)
Oroszország
Japán
Koreai Köztársaság
Ausztria
Jugoszlávia
Grönland

D-csoport (Trento)
Brazília
Szlovénia
Tunézia
Norvégia
Olaszország
Uruguay

A csoportok első négy helyezettje jut tovább.

A magyar csapat mérkőzései
december 4. Magyarország-Angola 16.30
december 5. Kongó-Magyarország 18.30
december 6. Magyarország-Spanyolország 20.30 ó
december 8. Svédország-Magyarország 16.30
december 9. Magyarország-Románia 16.30
december 11. Nyolcaddöntők
december 13. Negyeddöntők
december 15. Elődöntők
december 16. Döntő

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.