Éremért utazik a vb-re a Mocsai-csapat

2001.12.03. 21:20
December negyedikén rajtol Olaszországban az év utolsó nagy világversenye, a női kézilabda világbajnokság. A mieink a torna egyik esélyesének számítanak, jóllehet a hivatalos elvárás az első öt hely valamelyikének megszerzése.
A magyar sport idei évében már annyi nem várt siker történt, hogy csak hab lenne a tortán, ha netán kézilabdázóink - zárásként - érmet, esetleg aranyat nyernének. A várakozások persze azt diktálják, hogy már az is szép eredmény, ha az első ötben végeznek a lányok, hiszen az olimpiai második csapat átalakult - Kökény és Simics visszavonult -, némiképp talán meg is gyengült, és sokan úgy tartják: képtelenség olyan jól játszaniuk, mint - negyedórát kivéve - Sydneyben.

A legfontosabb: Kökény és Simics pótlása

Az utazó keret:
Farkas Andrea (Metz), Pálinger Katalin (Dunaferr), Sugár Tímea (FTC) kapusok; Balogh Beatrix (Hypo) Borók Rita (Viborg) Radulovics Bojana (Dunaferr), Siti Beáta (Ikast), Siti Eszter (FTC), Deli Rita (Hypo), Farkas Ágnes (FTC), Kulcsár Anita (Cornexi-Alcoa), Pádár Ildikó (FTC), Kirsner Erika (FTC), Pigniczki Krisztina (Dunaferr), Kindl Gabriella (Győr), Pálffy Zsuzsanna (Dunaferr) mezőnyjátékosok.
Klubjával készül: Lőwy Dóra (FTC)
Mocsai Lajos még múlt csütörtökön megnevezte azt a 16 játékost, akik elutaztak a világbajnokságra, azonban taktikai okokból közülük egyet - egyelőre nem tudja, kit - még nem nevez be.
Ám ettől függetlenül alighanem valamennyien optimistán tekintenek a viadal elé, néhányan nem is titkolták - kivált az idegenlégiósok -, elégedetlenek lennének, ha nemesfém nélkül térnének vissza a szülőföldre.

Az újságíró is óhatatlanul latolgat, csakúgy, mint a szurkolók. Vannak azonban nagy kérdések előttünk. A leginkább égető probléma, hogy a gárda miként tudja pótolni, a már említett két - elsősorban - védekezésben kiváló teljesítményt nyújtó játékost, akik nem már nem tartanak a többiekkel.

Elsőként továbbjutni a kedvező sorsolás érdekében

Mocsai Lajos szövetségi kapitány szerint ezen a múlik a jó szereplés. Az előkészületi meccseken egyébként az új felállásban produkált meglepő, és mindenképpen biztató dolgokat a csapat - mint például a nyitott védekezés -, ugyanúgy, ahogyan korántsem elismerésre méltó perceket. Annyi azonban - Mocsait ismerve - már most biztos, a dolgok a helyére kerülnek, mert nála sincs kegyelem.

A csoport erejét tekintve nem lehet gond a továbbjutással, de ebből a hatosból mindenképpen az első helyen illene továbblépni, még ha a sorozat elején kétségkívül nyögvenyelős találkozókon is lesz túl a társulat. Ha pedig az élen végeznek a lányok, akkor az A csoportból egy várhatóan szerényebb képességű együttessel találják szembe magukat immár a nyolc közé jutásért.

Harminchat éve a világ legjobbjai voltak a magyar hölgyek

Eddig hét érmet nyertünk
Az 57 óta íródó vb-történelemben Magyarország egy első, három második és három harmadik helyet szereztek. Mindjárt az első jugoszláviai eseményen lettünk másodikok, 82-ben ismét ezüstéremnek örvendezhettünk, csakúgy, mint hat éve. Mindkét viadalnak hazánk adhatott otthont. Győzelmünket 65-ben, az NSZK-ben értük el, a bronzokat '71, '75 és '78-ban szereztük.
A neheze innen következik. Győzelem esetén a sorsolás értelmében a C jelű csoport második vagy a D harmadik helyezettjével játszunk. Mindez pedig annyit tesz, hogy az ellenfelek között lehetnek az idén kimagaslót nyújtó oroszok, a mindig veszélyes, bár nem tudni jelenleg mennyire erős dél-koreaiak, és az ugyancsak jó játékerőt képviselő jugoszlávok. Hogy a norvégokról már ne is beszéljünk.

Lényegében ez lesz a sorsdöntő összecsapás, és ha ezt az akadályt sikeresen veszik a lányok, akkor a négy között vannak, vagyis a célt elérték, a két évvel ezelőtti ötödik hely után előbb jutottak.

Akkor pedig akár már arról is álmodozhatunk, hogy 65, vagyis harminchat év után megint a legfényesebb érem kerülhet hozzánk, ami méltó lezárása lenne a kivételesen sikeres évnek.

A csoportbeosztás:
A-csoport (Bolzano)
Ukrajna
Hollandia
Franciaország
Macedónia
Dánia
Kína

B-csoport (Merano)
Magyarország
Angola
Románia
Spanyolország
Svédország
Kongó

C-csoport (Bressanone)
Oroszország
Japán
Koreai Köztársaság
Ausztria
Jugoszlávia
Grönland

D-csoport (Trento)
Brazília
Szlovénia
Tunézia
Norvégia
Olaszország
Uruguay

A csoportok első négy helyezettje jut tovább.

A magyar csapat mérkőzései
december 4. Magyarország-Angola 16.30
december 5. Kongó-Magyarország 18.30
december 6. Magyarország-Spanyolország 20.30 ó
december 8. Svédország-Magyarország 16.30
december 9. Magyarország-Románia 16.30
december 11. Nyolcaddöntők
december 13. Negyeddöntők
december 15. Elődöntők
december 16. Döntő