Magyarország-Angola 24-23

2001.12.04. 23:34
Sikeresen kezdte meg szereplését a magyar női kézilabda válogatott az olaszországi világbajnokságon. Mocsai Lajos együttese a B-csoport nyitó összecsapásán, Meranóban Angolát verte kínkeservesen 24-23-ra. A mienk rendkívül sok szabálytalansággal játszottak, a győzelmet is csak az utolsó percben tudták kiharcolni. A következő ellenfél szerdán, 18.30 órakor Kongó lesz.
Az év utolsó nagy világversenyének, a kézilabdázó hölgyek világbajnokságának Olaszország, pontosabban Dél-Tirol ad otthont. A két évvel korábbi vb-n ötödik magyar csapat egyértelműen éremért utazott Meranóba, ahol elsőként Angola csapatával találkozott. A találkozó esélyese természetesen a magyar csapat volt, amely nem is csoda, hiszen az afrikaiak - akik ugyan már több világversenyen is részt vettek - tudása még messze elmarad a mieink képességeitől.

Kapkodó magyarok

A mieink kezdték a mérkőzést, de sajnos elkapkodták az akciót. Nem úgy az angolaiak, akik átlövésből betaláltak Farkas Andrea kapujába. Nem sokat késett az egyenlítés, Kirsner Erika jóvoltából lett 1-1 az eredmény. A rendkívül ideges magyar csapat ellen jól játszottak az angolaiak, és az ötödik perc végén újból megszerezték a vezetést. Sőt, elhúztak 4-2-re, de Siti és Radulovics találataival ismét egyenlő volt az állás.

Végre vezetés

Kindl kétperces kiállítása a lehető legrosszabbkor jött, az afrikaiak hetesből egyből kihasználták lehetőségüket. A félidő felénél bár Radulovics megszerezte második gólját is, még mindig ott tartott a csapat ahol elindult: 5-5-ös döntetlent mutatott az eredményjelző tábla. A folytatásban már több örömünk volt a mérkőzésben, Siti Bea - a találkozón először - előnyhöz jutatta a válogatottat. Üröm az örömben : Farkas Ági hetesét a kapus lábbal hárította.

Torres szabálytalanságát követően Radulovics biztos kézzel értékesítette az újabb büntetőt és minden reménye megvolt a csapatnak, hogy megnyugtató előnyt szerezzen. Ám az egyébként jól játszó Siti Bea is kapott egy kétperces büntetést, melyből a piros-fekete mezesek újabb gólokat lőttek.

Félidőben döntetlen

A hajrában a mieink három góllal is vezettek, de az angolaiak nem omlottak össze: egy perccel a vége előtt újból kiegyenlítettek. A félidő utolsó 50 másodpercében előnybe kerültek a magyarok, de az afrikaiak hátrányból is bevették Farkas kapuját (12-12).

A második játékrészt jól indult: Deli és Siti Bea előnyből ismét a mieink számára tette kedvezővé a találkozó állását. Úgy tűnt belelendülnek a magyar lányok, de sokszor becsúszott egy-egy apró hiba, amelyet Kiala révén kegyetelnül kihasznált az ellenfél.

Továbbra is sok volt a hiba

Balogh Bea klasszikus szélsőgóllal ismét háromra növelte az előnyt, amelyet ismét egy - immár szokásos hiba - követett: ezúttal Deli Ritát küldték ki két percre egy felesleges szabálytalanság után. Borók Ritát ez sem zavarta, hátrányból növelte húszra a magyar gólok számát. Érthetelenül sok szabálytalansággal játszotttak a mieink: Siti Bea durvasága után újabb kiállítás következett, és - mint ahogy megszokhattuk - Angola egyenlített.

Az eddig meglehetősen észrevehetetlenül játszó Pádár kiharcolt egy kétperces kiállítást, Radulovics Bojana ötödik találatával pedig ismét vezettek a mieink. Talán már unalmasan hangzik, de tény: ezúttal is jött egy buta hiba - Sitit felesleges szabálytalansága után kiállították, s újból kiegyenlítettek az afrikaiak.

Győzelem a hajrában

A lefújás előtti percek szerencsésen alakultak: egy angolai kiállítást követően Kindl és Balogh Bea lőtt gólt- ismét átvette tehát a magyar csapat a vezetést. Az utolsó percben egygólos magyar vezetésnél az angolaiak támadhattak, de újabb gól már nem esett: maradt a 24-23-as magyar győzelem.

Jegyzőkönyv
B-csoport, 1. forduló:
Magyarország-Angola 24-23 (12-12)
Merano, 300 néző, V: Bord, Guy (francia)
Magyarország: Farkas A. - Balogh 5, Radulovics 7/4, Pádár, Siti B. 4, Farkas Á., Kirsner 4 - cserék: Pálinger (kapus), Kindl 2, Borók, Deli 2, Siti E.
Angola: Praca - Trinidade 5/2, Joaquim 2/1, Torres 1, Bengue 1, Kiala 7, Cordeiro, cserék: M. Tavares (kapus), Mufaca 3, Conceicao 4, E. Tavares, Amaral
Hétméteresek: 6/4, illetve 4/3
Kiállítások: 12, illetve 12 perc

További eredmények
A-csoport
Franciaország-Macedónia 31-17 (14-11)
Dánia-Kína 36-24 (19-12)
Ukrajna-Hollandia 28-28 (15-12)

B-csoport
Svédország-Kongó 29-21 (13-9)
Spanyolország-Románia 29-25 (16-10)

C-csoport
Ausztria-Koreai Köztársaság 31-29 (14-19)
Jugoszlávia-Grönland 35-13 (19-5)
Oroszország-Japán 31-23 (13-11)

D-csoport
Norvégia-Brazília 37-22 (19-10)
Olaszország-Uruguay 26-22 (15-9)
Szlovénia-Tunézia 25-22(14-10)