Magyarország-Svédország 29-30

2001.12.08. 20:17
Negyedik mérkőzésén elveszette veretlenségét a magyar női kézilabda-válogatott az olaszországi világbajnokságon. A svédek ellen az első félidőben még kétgólos magyar előnynek örülhettünk, de a végén az északiak megfordították a találkozót. Mocsai Lajos csapata az utolsó csoportmérkőzésen Romániával mérkőzik vasárnap.
Három mérkőzés - három győzelem volt a mérlege a magyar női kézilabda válogatottnak a pénteki szünnapot megelőzően. Mocsai Lajos szövetségi kapitány csapata egyre jobban kezd belelendülni - az angolaiak elleni sovány győzelem után Kongót, és a második félidő remek játékának köszönhetően spanyolokat is magabiztosan verték Pádárék. A magyar csapatból hiányzott Radulovics Boajana, aki a hispánok elleni meccsen bokasérülést szenvedett, és háromnapos pihenőre szorult.

Borók góljaival magyar előny

Kiválóan kezdett a magyar csapat, még egy perc sem telt el, amikor a Viborg légiósa, Borók Rita megszerezte a vezetést. A svédek még egyenlítettek, de Farkas Ági hetesből szerzett és Siti találatával ismét a mieinknél volt az előny. A svédek első akciógóljukat a 9. percben lőtték Sugár Timea kapujába, de Borók újabb találatával maradt a kétgólos előny.

Egy labdaeladás után az északiak felzárkóztak, de ismét jött Borók Rita, aki tíz perc alatt immár harmadízben mattolta a háromkoronások kapusát.A klövetkező percek Balogh Bea volt a főszereplő: a szélső először posztjáról remek gólt dobott, majd kihagyott egy ziccert. Szerencsére Borók fantasztikus formában volt, sorrrendben már negyedik gólját jegyezte.

Előnybe kerültek a svédek, és ki is használták alaposan: egy perc alatt két gólt szereztek.Már csak egy gól volt a mieink előnye, de sikerült kiharcolni egy hetest, amelyet Farka Ági biztosan értékesített. Ráadásként kiállítást láthattunk túloldalon is, melyből Kindl lőtt gólt, visszaállítva a háromgólos különbséget.

Félidőben kétgólos magyar előny

Hét perccel a vége előtt Mocsai Lajos időt kért- ám az emberelőnyben játsszó magyarok nem tudták növelni góljaik számát, mivel Borók bombáját ezúttal hatástalanította a kapus. A túloldalon azonban háromszor is megrezdült a magyar háló, sőt Kirnert ki is állította két percre a játékvezető. Ez sem volt azonban akadály Baloghnak, aki kínai figura után volt eredményes. Az utolsó percben még Pálinger védett egy ziccert, majd Balogh Bea ejtésből állította be a félidő eredményét (17-15).

Jó első félidőt követően hasonló folytatásban reménykedtünk- nem alaptalanul. A csereként beállt Pálinger jól védett, Balogh és Borók pedig ismét megállíthatatlannak bizonyult. A svédeknél Asa Eriksson tartotta a lépést a mieinkkel, a félidő elején már ötödik gólját lőtte. Farkas Ági a 42. percben - a lehető legjobbkor - belőtte első akciógólját, visszaállítva a kétgólos különbséget.

Átvették a vezetést a svédek

A félidő felénél egyenlítettek a svédek, sőt, hiába védett Pálinger Katalin kétszer is hihetelen bravúrral, a vezetést is megszerezték. Az emberhátrányban játsszó magyarok Borók hetedik góljával szépítettek, de a német játékvezetők nem kegyelmeztek: Siti után Pigniczkit is kiállították. Hősiesen küzdöttek a mieink, hátrányból is kiegyenlítettek.

Vereség az utolsó percben

Az utolsó négy percben a játékvezetők "visszaadták" az előnyöket, a mieink kettős előnyben kezdhették az utolsó három percet. Hetesből azonban a svédek lőttek gólt, ráadásként Kindlt is leültették a büntetőpadra. Az utolsó percet hátrányból kezdtük, sőt a svédek támadtak. Az akció végén szabaddobást kaptak, és a meccs egyik legjobbja, Eriksson a kezek között belőtte az északiak 30. gólját. Kirsner még szépített a végén, de ez a vereség tényén már nem változtatott (29-30).

Jegyzőkönyv
B-csoport, 4. forduló:
Svédország-Magyarország 30-29 (15-17)
Merano, 1000 néző, V: Ehrmann, Kunzig (németek)
Svédország: Libdblom - Klasson 4, Flognman 3, Ljungdahl 1, Olsson, Eriksson 8/4, Lundmark 6, cserék: Grundström (kapus), Isaksson 4/1, Arfwidsson 3, Nilsson 1, Florin
Magyarország: Sugár - Balogh 5, Borók 7, Siti B. 3, Pádár 2, Farkas Á. 10/7, Kirsner 1 - cserék: Pálinger (kapus), Pigniczki, Kindl 1, Deli, Siti E.
Hétméteresek: 5/5, illetve 7/7
Kiállítások: 10, illetve 10 perc