Magyarország-Oroszország 23-30

2001.12.13. 22:42
Az oroszok ellen már a négy közé jutás volt a tét olimpiai ezüstérmes női kézilabda válogatottunk számára az olaszországi világbajnokságon. Az oroszok idén jó formába kerültek, és a korábbi évekhez képest némiképp megerősödtek, idei meccsünket is ők nyerték, és a Radulovics nélkül felálló magyar gárda szinte egy percre sem tudta megnehezíteni a nagy rivális dolgát.
A Kína elleni nyögvenyelős - egygólos - győzelem után nem készült kedvező előjelekkel az oroszokkal szembeni negyeddöntőre Európa-bajnok csapatunk. A tavalyi évben a világ legjobbjának választott jobbátlövőnk, Bojana Radulovics ugyanis nem épült fel tökéletesen sérüléséből, és végül nem vállalta a játékot.

Radulovics továbbra sem játszhat

Kora délután úgy tűnt, hogy mégis játszhat, ám sajnos az utolsó pillanatokban úgy nyilatkozott, hogy nem mer biztonsággal felugrani, ezért kénytelen kihagyni az összecsapást. Mocsai Lajos szövetségi kapitány elfogadta döntését. (Az oroszok Poltarackaját voltak kénytelenek nélkülözni, aki 17 gólt dobott eddig, és aki a bemelegítés során sérült meg.) A csapat nagyon fogadkozott, hogy ezúttal igazi arcát mutatja majd.

Ezt alátámaszandó: Borók és Kirsner - indításból - szép gólt lőtt, igaz - előnyből - Karejeva és hetesből Csauszova is betalált, így szemvillanás alatt elfogyott az előnyünk. Mi több: Karejeva újra gólt lőtt, és 4-3-ra már az oroszok vezettek. Farkas és Balogh kihagyott helyzete után pedig 7-3 volt az állás, oda. Borók ismét jól célzott, így eggyel feljöttünk, Csauszova viszont ismét büntetett hetesből.

Mocsai: Szétesett a csapat
Mocsai Lajos szövetségi kapitány így értékelt.
- Az augusztus óta együtt készülő orosz válogatottal nem tudtuk felvenni a versenyt, hiszen kilóban, magasságban és lövőerőben nagyon messze álltunk tőlük. Támadásban impotencia jellemzett minket, hiteltelenek voltunk, szétestünk, elfogadhatatlan teljesítményeket nyújtottak játékosaim mind támadásban, mind védekezésben. Elismerem, pár percig volt esélyünk csupán, de akkor meg sorra adtuk el a labdákat. Az olimpia előtt tizenkét hetet készülhettünk együtt, erre most nem volt alkalmunk, ez is hozzájárult a vereséghez. A külföldön játszók ráadásképpen igen kevés lehetőséget kaptak klubjaikban. Önvizsgálatot kell tartanunk, a problémákat higgadtan ki kell értékelnünk, és nem maradt más hátra, mint a minimális cél, vagyis az ötödik hely elérése.
Egyenlítés helyett - ötgólos hátrány

Pálinger helyett időközben Sugár állt be a kapuba. Majd Pádár és Farkas következett, utóbbi előnyből. Ezek után nagy rohanás kezdődött, Farkas 9-7-re alakította az eredményt, ám utána elhibázott egy lövést. Nem sokkal később előnyben voltunk, és elrontott ziccerek után Pigniczki egyre faragta a hátrányunkat. A sokat hibázó Balogh viszont megint nagy lehetőséget hagyott ki, így nem jött össze az egyenlítés. Az oroszok is kapkodtak, nem véletlenül kért időt kapitányuk.

Kirsner rontott ziccere után Verakszo révén két gól volt az oroszok előnye, de Farkas értékesített egy hetest, de örömre nem volt sok okunk, hiszen Siti Bea hibáját könyörtelenül kihasználta az ellenfél, majd Verakszo - kétszer - és Csadajeva villant.(9-14) Farkas hetese sem jelentett változást, hiszen a már említett átlövő megint nem kegyelmezett. Ötgólos hátránnyal fordultunk, és elsősorban amiatt, mert támadásban gyermeteg hibákat követett el a társulat.

Tíz gól is volt a két csapat között

A második játékrész is pokolian kezdődött, kettős emberhátrányba kerültünk, amit most Goncsarova használt ki, majd Farkas "büntetett", ám ki sem tudtunk egészülni, Pigniczkit kiállították. Ez volt az ötödik látszámhátrányos helyzetünk. Balogh szerencsére nem hibázott. (12-17) Sugár heteshárítása után labdát adtunk el, a "felépült" Poltarackaja is gólt lőtt, csakúgy, mint Karejeva. Már hét gól volt a különbség. (12-19) Borók - kétszer - újra pontos volt, de Karejeva tarthatatlan, ő is kétszer veszi be Sugár kapuját.

És ezzel még nem volt vége, Bodnyeva és kell-e mondani: Karejeva révén már tíz gól - 14-24 - volt a különbség a két együttes között. Deli végre eredményes volt, de újabb gólt kaptunk. Aztán kétszer Pádár, Farkas és Balogh rázta meg magát, feljöttünk hat gólra.

Nem volt egy súlycsoportban a két gárda

A hirtelen felvillanó remény gyorsan elillant, hiszen újabb gólokat kaptunk. Pádár hiába kapta el a fonalat - száz százalékos teljesítményt nyújtott -, a többiek, kivált a szélsők igencsak gyengélkedtek.(21-28) A hajrára már csak az volt kérdéses, hogy megússzuk-e tíz alatt. Ezt a kétes értékű dicsőséget ugyan megszerezte a Mocsai-csapat, de a lényegen nem változtatott.

A két társulat a mai napon nem volt egy súlycsoportban. Az oroszok folytathatják az éremért, a mieink pedig az osztrákokkal mérkőznek a helyosztókon. Amennyiben ilyen enervált, kapkodó és nem utolsósorban ideges játékot nyújt a csapat, akkor nem sok jót várhatunk.

Oroszország-Magyarország 30-23 (15-10)
Merano, 300 néző, V: Forbord, Jorstad (norvég)
Oroszország: Bogdanova - Ignacsenko 2, Gyagyecsko 3, Romenszkaja, Verakszo 5, Karejeva 9/2, Goncsarova 2 - cserék: Szuszlina (kapus), Csauszova 6/2, Bodnyeva 2, Poltorockaja 1, Muravjova
Magyarország: Pálinger - Balogh 2, Borók 7, Siti B., Pádár 5, Farkas Á. 6/3, Kirsner 1 - cserék: Sugár (kapus), Kindl, Pigniczki 1, Siti E. 1, Deli