NBA-sztárok gyújtják meg az olimpiai lángot?

2001.12.18. 15:58
Várhatóan Karl Malone vagy John Stockton fogja meggyújtani a Salt Lake Cityben megrendezésre kerülő téli olimpia lángját. Az NBA-ben játszó két kosárlabdázón kívül több jelölt neve is felmerült: többen Lance Amrstrongot, a Tour de France győztes kerékpárversenyzőt valamint Rudolph Giulianit, New York város polgármesterét is esélyesnek tartják. A szervezőbizottság elnöke már döntött a kérdésben, de csak a megnyitóünnepségen hozzák nyilvánosságra a kiválasztott nevét.
Még titok, hogy ki fogja meggyújtani februárban, a Salt Lake City-kezdődő téli olimpia megnyitóünnepségén az olimpiai lángot. Mitt Romney, a szervező bizottság (SLOC) elnöke már augusztusban eldöntötte, hogy kit kér fel a játékok megnyitóján a láng meggyújtására, a kiszemeltje nevét azonban a ceremóniáig nem árulja el. "Rajtam kívül ketten, az ünnepi műsor koordinációs igazgatója és természetesen maga a főszereplő ismeri a lánggyújtó kilétét. Úgy érzem mindenki elégedett lesz a választásommal." - mondta Romney.

Malone és Stockton nevét emelgetik

Az amerikai lapok többsége szerint Karl Malone és John Stockton a legesélyesebb. A két kosárlabdázó óriási népszerűségnek örvend Utahban. Mindketten tagjai az NBA-ben játszó Salt Lake City-i gárdának: a Utah Jazznek, méghozzá immár tizenhatodik éve. Ráadásaként ott voltak az 1992-es és 1996-os nyári olimpián is, ahol az észak-amerikai profi bajnokság (NBA) játékosaiból összeállított Dream Team fölényesen szerezte meg az aranyérmet.

"Annyit elárulhatok, hogy szerepelek a megnyitón, de többet erről nem mondhatok. Felajánlották, hogy legyek én is fáklyavivő, de nem vállaltam a felkérést. Az nem izgatott különösebben, hogy egy eldugott helyen én is kocogjak pár métert a lánggal"- jelentette ki Malone.

Armstrong is befutó lehet

Sokan a Tour de France kerékpáros körverseny háromszoros győztesét, a hererákból felépülő Lance Armstrongot tartják a legnagyobb esélyesnek. Az sem jelentene meglepetést, ha Picabo Street, a naganói játékok szuper-óriásműlesikló bajnoka lenne a befutó. Street 1998. március 13-án a Világ Kupa döntőjében bukott, combcsontja szilánkosra tört, térdszalagja darabokra szakadt és közel három évig nem versenyzett.

Sokan szívesen látnák Giulianit

A New York Times szerint Rudolph Giulianit, New York város polgármesterét kell felkérni. A tekintélyes lap szerint "ezzel a gesztussal a SLOC az amerikai nép nevében mondhatna köszönetet a szeptember 11-i terrortámadás után tanúsított viselkedéséért."

Az egyik kereskedelmi televíziós csatorna nézői azt javasolták, hogy az 1980-as Lake Placid-i olimpia jégkorongtornáját megnyerő amerikai válogatott és a finálét elvesztő szovjet együttes csapatkapitányai, Mike Eruzione és Borisz Mihajlov közösen gyújtsák meg a lángot.