Gdynia - GYSEV-Ringa 78-67

2001.12.20. 19:32
Elvesztette veretlenségét a női kosárlabdázók Euroligájában a GYSEV-Ringa. A soproniak Lengyelországban szenvedtek vereséget a Gdynia csapatától 78-67-re. A verségbe mindenképpen közrejátszott, hogy a csapat legjobbja, Balogh Judit bokasérülése miatt nem tudta vállalni a játékot. Farkas Sándor tanítványainak ezen az estén nem sikerült ugyan nyerniük, de továbbjutási esélyeik még így is megmaradtak.
Öt mérkőzés - öt győzelemmel állt csoportja élén a GYSEV-Ringa női kosárlabdacsapata a csütörtöki Euroliga mérkőzés előtt. A soproni hölgyek kiváló kezdés után hasonló folytatásban reménykedtek lengyelországi turnéjuk előtt. A hibátlan mérleg megőrzés azonban nem érkezett könnyű feladatnak, mivel a három győzelem és két vereséget gyűjtő csoportjában harmadik Gdynia hazai pályán kellemetlen ellenfél: a 213 cm magas centerre, Dydekre alapozott játékuk már többeknek okozott kellemetlen meglepetést. Ráadásként a vendég GYSEV-ből hiányzott a bokasérüléssel bajlódó klasszis: Balogh Judit.

Jó kezdés-gyenge folytatás

Balogh kényszerű távolléte után Farkas Sándor vezetőedző a Bevilaqua, Eördögh, Zirkova, Kovacova, Vilipic ötöst küldte pályára. Jól kezdett a GYSEV, Bevilaqua és Zirkova pontjaival megszerezte a vezetést is (6-9). A hazaiak öt perc után ébredtek, és egyre több akciót fejeztek be kosárral. A hetedik percben már náluk volt az előny, különösen Dydek és a jugoszláv válogatott, Gordana Grubin játszott ellenállhatatlanul. A hazaiak egyre több lepattanót szereztek, és negyedet végül 21-11-es vezetéssel zárták.

Félidőben hazai vezetés

A szusszanásnyi pihenő jót tett a csapatnak, a második tíz percben már sokkal jobban játszottak a soproni hölgyek. Tízpontos hátrányukat az egészpályás letámadásnak köszönhetően fokozatosan, lépésről-lépésre ledolgozták, és a negyed közepén már csak egy kosárnyi hazai előnyt mutatott az eredményjelző tábla (32-30). A hajrá azonban ismét a hazaiaknak sikerült jobban, így félidőben maradt Gdynia-vezetés (40-32).

Eldőlt a mérkőzés

Magyar szempontból aligha kezdődhetett volna rosszabbul a második félidő. A hazai publikum legnagyobb örömére a center Dydek beszórt egy hárompontost, amely teljesen megzavarta mieinket. A lengyelek legjobbjai, Dydek és Ferdinand nem tudtak hibázni, 51-34-nél Farkas Sándor kénytelen volt időt kérni. A lengyelek tetemes előnyük birtokában kényelmesen játszottak, és még azt a luxust is megengedhették maguknak, hogy tizenhat pontos vetésüknél időt kérjenek (56-40). A Gdynia 27. percben lépte át a lélektanilag fontos húszpontos határt (62-42) - a negyed végére pedig gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést (62-44).

Kései hajrá

Az utolsó tíz percnek már nem sok tétje, hiszen a hazaiak szinte behozhatatlan előnnyel várhatták a játékrészt. A Sopron igyekezett eddigi eredményeihez méltóan búcsúzni: a túlzottan motiválatlan hazaiak támadását sikerült több ízben is kivédekezni (70-54). Sőt, két perccel a lefújás előtt már csak tíz pont a házigazdák előnye (70-60). A végjátékban még Zirkova és Grubin is betalált a hárompontos vonalon túlról, de ez a végeredményt érdemben már nem befolyásolta- magabiztosan nyert a Gdynia 78-67-re.

Jegyzőkönyv
Gdynia - GYSEV-Ringa 78-67 (22-11, 18-21, 22-12, 16-23)
Gdynia, 2000 néző V.: Schmidt (német), Bostan (moldáv)
Gdynia: Grubin 18/6, Smith 6, Shakirova 11, Ferdinand 14, Dydek 17/3
Csere: Pantelejewa 4, Cuprys 4, Birzicka 2
GYSEV-Ringa Bevilaqua 3/3, Eördögh 15/3, Zirkova 18/6, Kovacova 2, Vilipic 14
Csere.: Dénes 2, Seres 5/3, Török 8