A Vasas nyerte a vízilabda Szuperkupát

2001.12.30. 14:03
A Vasas-Plaket nyerte a férfi vízilabdázók Szuperkupáját, miután 10-9-re legyőzte a tavalyi bajnok Domino BHSE gárdáját. A mérkőzést a Vasas kezdte jobban, Váriék többször is vezettek két góllal. A Domino a félidőben egyenlített, majd a harmadik negyedben a vezetést is átvette. A rendes játékidő végül 9-9-es döntetlent hozott, így hosszabbítás döntött a második Szuperkupa sorsáról. A ráadásban mindössze egy találat esett- Varga II Zsolt gólja a Vasas kupagyőzelmét jelentette.
Egy éve rendezték az első Szuperkupát a vízilabdázóknál. A kupagyőztes és a bajnok csatájából akkor a Ferencváros került ki győztesen, a zöld-fehérek a BVSC-t múlták felül nagy csatában 10-9-re. Idén nem panaszkodhattak a nézők, akik mintegy 2500-an látogattak ki a Komjádi uszodába, mivel a bajnokság első két helyezett csapata, a Domino-BHSE és Vasas-Plaket szállt vízbe a kupáért. Ráadásként igazi sztárparádét is hozott a mérkőzés, a két csapatban összesen hat olimpiai bajnokot vonultatott fel.

Az év játékosai
Varga Dánielt Török László sportriporter "faggatja"

A szakemberek véleménye alapján Biros Péter (Domino BHSE) és Valkay Ágnes (Palermo) részesült a különleges elismerésben. A pólósok, eltérően a többi sportágtól, még egy kiemelkedő egyéniségét nevezték meg saját "hétköznapjaiknak": Tóth Imre, a Domino BHSE már-már veteránnak számító, 38 esztendős kitűnősége lett az ob I legjobbja.

Az utánpótlás krémje is kapott díjakat: Nagy Viktor (Szeged) a kapusok, Varga Dániel (Vasas) a mezőnyjátékosok között számít a legnagyobb ígéretnek.

A piros-kékeket egyébként fűthette a visszavágás vágya, hiszen a bajnokságban Kovács István tanítványai négy góllal, 12-8-ra verték az angyalföldieket.

Jól kezdett a Vasas

Rögtön góllal nyitott a Vasas- méghozzá nem is akármilyennel: Vári Attila emberelőnyből bombázott Kovács Zoltán kezei között a léc alá (1-0). Továbbra is piros-kékek küzdöttek sokkal agilisabban, a kapus Kósz Zoltán remekül együtt élt a játékkal, labdákat szerzett, és több helyzetet is remekül hárított. A kissé álmosan úszkáló honvédosok mellett Székely Bulcsú úszott meg, és Kovács hóna alatt kétgólossá növelte a fehérsapkások előnyét (2-0). A Domino első gólját Gombos Gábor lőtte, ám a dudaszó előtt Hesz Máté távoli, pattogós lövése talált utat a tavalyi bajnok hálójába (3-1). A vége előtt még lőhetett volna egy újabb gólt a Vasas, de a helyzet kimarad. Nem úgy a túloldalon, ahol Sugár Sándor tette szorossá a mérkőzést (3-2).

Félidőben döntetlen

Alig telt egy perc a második negyedből, amikor az egyre jobban belelendülő Domino kiegyenlített. A Kiss Gergely elleni szabálytalanság után megítélt büntetőt Gombos Gábor értékesítette magabiztosan (4-4). Varga Tamás és Jager Gábor gólváltása után a Domino kapusa, Kovács Zoltáné volt főszerep: előbb Vári Attila, majd Székely Bulcsú "Kígyó térről" eleresztett bombáját nézte el csúnyán (6-4). A hajrá ismét a BHSE-nek sikerült jobban: Biros Péter és Kiss Gergely találataival ismét döntetlen volt az állás (6-6).

Átvette a vezetést a Domino

A harmadik negyedben kapust cserélt a Domino, a sokat bizonytalankodó Kovácsot Pelle Balázs váltotta fel. A kapust hamar felavatták, Varga Tamás lövésével szemben volt tehetetlen az újonnan beállt portás (7-6).Nem sokáig örülhettek előnyüknek, Kiss Gergely emberelőnyből vette be Kósz hálóját (7-7). Sőt, az emberelőnyös helyzeteket egyre jobban kihasználó Honvéd Gombos sakk-matt helyzetből szerzett góljával a vezetést is átvette (7-8). A kezdeti békés hangulat is egyre feszültebbé vált- a túlságosan forrófejű Hesz Mátét ütésért cserével végleg kiállították bírók.

Botrányos jelenetek a végjátékban

Percekig állt a játék, Somossy József edző csapata levonulásával fenyegetőzött
Akárcsak az első negyedben, az utolsó felvonás elején ismét megvillant Vári Attila keze, hálószaggató találatával egyenlített a Vasas (8-8). Sorsdöntő pillanatok következtek: Vári két lehetőséget is elhibázott, a másik oldalon viszont Ofner Dániel úszott meg, és könnyedén értékesítette a ziccert (8-9).

Az utolsó pillanatokban botrányos jelenetek játszódtak le a medence partján. Varga Tamás harmadik kiállítását követően - mivel a zsűri ezt nem jelezte - visszatért a játéktérre, ezért a játékvezetők büntetőt ítéltek a Domino javára. Percekig állt a játék, Somossy József edző csapata levonulásával fenyegetőzött. Gombos négyméterese a felső lécen csattant, így az utolsó percre még semmi sem dőlt el. Varga II Zsolt egyenlítése után még a győzelmet is megszerezhette volna a Vasas, de Székely lövést védte Pelle (9-9).

A Vasas-Plaket 10-9-re nyert, és elhódította Szuperkupát
A Vasasé a kupa

A kétszer háromperces hosszabbítást úgy kezdte Varga II Zsolt, ahogy a rendes játékidőt befejezte- góllal (10-9). Az első felvonás több találatot nem is hozott, a Vasas így előnnyel várhatta az utolsó három percet. A hajrában még egyenlíthetett volna a Domino, de Kósz Zoltán hálója már éreintetlen maradt. Végeredményben tehát a Vasas-Plaket 10-9-re nyert, és elhódította Szuperkupát.

Eredmény

Vasas - Domino BHSE 10-9 (3-2, 3-4, 1-2, 2-1, 1-0, 0-0)
Komjádi uszoda, 2500 néző, v: Kosztolánczy, Kiszelly
góldobók: Vári 3, Székely, Varga T., Varga Zs. 2-2, Hesz 1, illetve Gombos, Biros, Kiss 2-2, Ja:ger, Ofner, Sugár 1-1