Salamon
7 °C
13 °C

A Vasas nyerte a vízilabda Szuperkupát

2001.12.30. 14:03
A Vasas-Plaket nyerte a férfi vízilabdázók Szuperkupáját, miután 10-9-re legyőzte a tavalyi bajnok Domino BHSE gárdáját. A mérkőzést a Vasas kezdte jobban, Váriék többször is vezettek két góllal. A Domino a félidőben egyenlített, majd a harmadik negyedben a vezetést is átvette. A rendes játékidő végül 9-9-es döntetlent hozott, így hosszabbítás döntött a második Szuperkupa sorsáról. A ráadásban mindössze egy találat esett- Varga II Zsolt gólja a Vasas kupagyőzelmét jelentette.
Egy éve rendezték az első Szuperkupát a vízilabdázóknál. A kupagyőztes és a bajnok csatájából akkor a Ferencváros került ki győztesen, a zöld-fehérek a BVSC-t múlták felül nagy csatában 10-9-re. Idén nem panaszkodhattak a nézők, akik mintegy 2500-an látogattak ki a Komjádi uszodába, mivel a bajnokság első két helyezett csapata, a Domino-BHSE és Vasas-Plaket szállt vízbe a kupáért. Ráadásként igazi sztárparádét is hozott a mérkőzés, a két csapatban összesen hat olimpiai bajnokot vonultatott fel.

Az év játékosai
Varga Dánielt Török László sportriporter "faggatja"

A szakemberek véleménye alapján Biros Péter (Domino BHSE) és Valkay Ágnes (Palermo) részesült a különleges elismerésben. A pólósok, eltérően a többi sportágtól, még egy kiemelkedő egyéniségét nevezték meg saját "hétköznapjaiknak": Tóth Imre, a Domino BHSE már-már veteránnak számító, 38 esztendős kitűnősége lett az ob I legjobbja.

Az utánpótlás krémje is kapott díjakat: Nagy Viktor (Szeged) a kapusok, Varga Dániel (Vasas) a mezőnyjátékosok között számít a legnagyobb ígéretnek.

A piros-kékeket egyébként fűthette a visszavágás vágya, hiszen a bajnokságban Kovács István tanítványai négy góllal, 12-8-ra verték az angyalföldieket.

Jól kezdett a Vasas

Rögtön góllal nyitott a Vasas- méghozzá nem is akármilyennel: Vári Attila emberelőnyből bombázott Kovács Zoltán kezei között a léc alá (1-0). Továbbra is piros-kékek küzdöttek sokkal agilisabban, a kapus Kósz Zoltán remekül együtt élt a játékkal, labdákat szerzett, és több helyzetet is remekül hárított. A kissé álmosan úszkáló honvédosok mellett Székely Bulcsú úszott meg, és Kovács hóna alatt kétgólossá növelte a fehérsapkások előnyét (2-0). A Domino első gólját Gombos Gábor lőtte, ám a dudaszó előtt Hesz Máté távoli, pattogós lövése talált utat a tavalyi bajnok hálójába (3-1). A vége előtt még lőhetett volna egy újabb gólt a Vasas, de a helyzet kimarad. Nem úgy a túloldalon, ahol Sugár Sándor tette szorossá a mérkőzést (3-2).

Félidőben döntetlen

Alig telt egy perc a második negyedből, amikor az egyre jobban belelendülő Domino kiegyenlített. A Kiss Gergely elleni szabálytalanság után megítélt büntetőt Gombos Gábor értékesítette magabiztosan (4-4). Varga Tamás és Jager Gábor gólváltása után a Domino kapusa, Kovács Zoltáné volt főszerep: előbb Vári Attila, majd Székely Bulcsú "Kígyó térről" eleresztett bombáját nézte el csúnyán (6-4). A hajrá ismét a BHSE-nek sikerült jobban: Biros Péter és Kiss Gergely találataival ismét döntetlen volt az állás (6-6).

Átvette a vezetést a Domino

A harmadik negyedben kapust cserélt a Domino, a sokat bizonytalankodó Kovácsot Pelle Balázs váltotta fel. A kapust hamar felavatták, Varga Tamás lövésével szemben volt tehetetlen az újonnan beállt portás (7-6).Nem sokáig örülhettek előnyüknek, Kiss Gergely emberelőnyből vette be Kósz hálóját (7-7). Sőt, az emberelőnyös helyzeteket egyre jobban kihasználó Honvéd Gombos sakk-matt helyzetből szerzett góljával a vezetést is átvette (7-8). A kezdeti békés hangulat is egyre feszültebbé vált- a túlságosan forrófejű Hesz Mátét ütésért cserével végleg kiállították bírók.

Botrányos jelenetek a végjátékban

Percekig állt a játék, Somossy József edző csapata levonulásával fenyegetőzött
Akárcsak az első negyedben, az utolsó felvonás elején ismét megvillant Vári Attila keze, hálószaggató találatával egyenlített a Vasas (8-8). Sorsdöntő pillanatok következtek: Vári két lehetőséget is elhibázott, a másik oldalon viszont Ofner Dániel úszott meg, és könnyedén értékesítette a ziccert (8-9).

Az utolsó pillanatokban botrányos jelenetek játszódtak le a medence partján. Varga Tamás harmadik kiállítását követően - mivel a zsűri ezt nem jelezte - visszatért a játéktérre, ezért a játékvezetők büntetőt ítéltek a Domino javára. Percekig állt a játék, Somossy József edző csapata levonulásával fenyegetőzött. Gombos négyméterese a felső lécen csattant, így az utolsó percre még semmi sem dőlt el. Varga II Zsolt egyenlítése után még a győzelmet is megszerezhette volna a Vasas, de Székely lövést védte Pelle (9-9).

A Vasas-Plaket 10-9-re nyert, és elhódította Szuperkupát
A Vasasé a kupa

A kétszer háromperces hosszabbítást úgy kezdte Varga II Zsolt, ahogy a rendes játékidőt befejezte- góllal (10-9). Az első felvonás több találatot nem is hozott, a Vasas így előnnyel várhatta az utolsó három percet. A hajrában még egyenlíthetett volna a Domino, de Kósz Zoltán hálója már éreintetlen maradt. Végeredményben tehát a Vasas-Plaket 10-9-re nyert, és elhódította Szuperkupát.

Eredmény

Vasas - Domino BHSE 10-9 (3-2, 3-4, 1-2, 2-1, 1-0, 0-0)
Komjádi uszoda, 2500 néző, v: Kosztolánczy, Kiszelly
góldobók: Vári 3, Székely, Varga T., Varga Zs. 2-2, Hesz 1, illetve Gombos, Biros, Kiss 2-2, Ja:ger, Ofner, Sugár 1-1

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!