November: aranyos magyar párbajtőr csapat

2002.01.02. 11:40
Jól indult ez a hónap! Világbajnok lett a Kulcsár Krisztián, Fekete Attila, Kovács Iván, Imre Géza összeállítású párbajtőr válogatott a nimes-i vívó-világbajnokság zárónapján, ezzel valamicskét javítva a mieink amúgy gyenge mérlegén. Legjobb tőrözőink a döntőben Észtországgal vívtak, és 45-25 arányban diadalmaskodtak. Rajtuk kívül mindössze a férfi kardcsapat (ezüstérem), és a női párbajtőrcsapat (bronzérem) érdemelnek elismerést.
Erdei újabb győzelme a profik között

Két nappal később újabb magyar sportsikernek örülhettünk. Erdei Zsolt a lübecki profi ökölvívó gálán a második menetben kiütötte a francia Alban Girouard-t. A gall öklöző már az első menetben kétszer is a padlóra került, de akkor még talpra tudott állni. Erdei nyolcadik hivatásos mérkőzésén a hetedik K.O. -győzelmét aratta.
Erdei: Tudtam, hogy K.O. lesz a vége!

Ugyanezen a napon Lindsay Davenport, azzal, hogy bejutott a teniszezők világbajnokságának döntőjébe, megszerezte a vezető pozíciót a női teniszezők világranglistáján. A Bundesliga soros fordulójában pedig Király Gábor a Hertha BSC magyar válogatott kapusa combizom-húzódást szenvedett, és le kellett cserélni a vasárnapi meccsen.
Davenport ismét világelső
Lisztesék ismét nyertek

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke bejelentette, hogy a jövő évi koreai-japán közös rendezésű világbajnokságon a bíróknak piros lapot kell adniuk a színészkedő, időt húzó futballistáknak.
<ä href="//index.hu/sport/shirek/?main:2001.11.07&73097">Műesésért és időhúzásért is piros lap jár a jövő évi vb-n

Miközben a világot a vb tartja lázban, nekünk megvannak itthon a magunk kis ügyei. Gellei Imre, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya megnevezte segítőit.
Sallói István helyett Magyar Zoltán lesz az együttes menedzsere. A pályaedzők: Dajka László és Elekes József, míg a kapusokkal Tamás Gyula foglakozik majd. Valamennyien másodállásban dolgoznak a válogatott mellett. A csapat orvosa dr. Lejkó Dezső lett, a két masszőr: Eisemann László és Váczi László.
Gellei megnevezte segítőit
Gellei új stábbal dolgozik tovább

Likerecz Gyöngyi világbajnok, Maradona visszavonul

Likerecz Gyöngyi
November kilencedik napja valószínűleg nagybetűs ünnep lesz a magyar súlyemelő sport életében. Az anatlyai súlyemelő világbajnokságon, a nők hetvenöt kilogrammos küzdelmében ugyanis Likerecz Gyöngyi lökésben elért világcsúcs-beállításával szerezte meg a súlycsoport mindhárom első helyét. A vb után pedig a nemzetközi szövetség őt választotta meg a világbajnokság legjobb női versenyzőjének is.
Likerecz Gyöngyi világbajnok

November 11. pedig minden futballszurkoló számára szomorú marad, hiszen ezen a napon búcsúzott el az aktív játéktól minden idők legjobb argentin játékosa, Diego Armando Maradona. DunDiego - akit 2000-ben Pelével a az évszázad legjobbjának választottak - gálamérkőzésen fejezte be pályafutását, melyen a jelenlegi argentin együttes, a Maradona által összeállított világválogatottal mérte össze erejét.
Maradona győzelemmel búcsúzott az aktív játéktól

Három nappal később aztán a magyar futballválogatott is ünneplésre késztette híveit. Az év utolsó hivatalos mérkőzésén, a felújított Megyeri úti stadionban legjobbjaink remek játékkal verték 5-0 arányban a nem túl acélos macedón együttest.
Lemostuk a macedónokat

Tizennyolcadikán Lennox Lewis visszavágott Hasim Rahmannak áprilisi kiütéses vereségéért. A brit öklöző a negyedik menetben kiütötte amerikai ellenfelét, a Boksz Világtanács (WBC) és a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF) nehézsúlyú világbajnoki övéért vívott csatában. Lewis következő mérkőzését várhatón Mike Tysonnal január 19-én Atlantic Cityben vívja.
Lewis kiütötte Rahmant

Szalay Balázs, aki eddig kétszer indult a Párizs-Dakar ralin, ezúttal is neki vág a legnagyobb autós-motoros viadalnak. Navigátora ez alkalommal Palik László, a Hungaroring Sport Rt. elnök-vezérigazgatója lesz.
Palik László indul a Párizs-Dakar-ralin
Palik: Ha célba érünk, az már siker

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), elkészítette a 2004-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtező csoportjainak kiemelését. Magyarország miután a 30. helyen áll az elmúlt két selejtezősorozat összesített ranglistáján, a 3. számú kalapba került. Legjobbjaink mindössze egy ponttal előzték meg Ciprust, amely már a 4. kalapba került.
Egy ponttal előztük meg a 4. kalapba került Ciprust

Sikeresen rajtoltak vízilabda csapataink, az európai nemzetközi kupákban. A bajnok Honvéd Domino a második, a KEK-ben érdekelt Vasas, a LEN-kupa résztvevő Fradi és BVSC az első helyen jutott tovább csoportjából.
Sima Domino-siker a rangadón

26-án pedig elkelt a jövő évi koreai-japán rendezésű labdarúgó világbajnokság utolsó kiadó helye is. A 32. résztvevő az Ausztráliát Interkontinentális-selejtezőn búcsúztató Uruguay lett.
Beckenbauer: 'A franciák és az argentinok a vb esélyesei'
Interneten a foci vb

A Bayern a legjobb, a Manchester a leggazdagabb

Egy nappal később pedig eldőlt, hogy a 2001-es év legjobb klubcsapata a Bayern München. A BL győztes német csapat, a Világkupa döntőjében hosszabbításban, Kuffour találatával 1-0 arányban győzte le az argentin Boca Juniors együttesét.
A Bayern München nyerte a Világkupát

Ám hiába a németek a legjobbak, immár negyedik éve a brit Manchester United labdarúgó klub a világ leggazdagabb csapata bevétel szerint a tőzsdén forgó észak-angliai klub bevétele a legutóbbi pénzügyi évben 117 millió font (167 millió dollár) volt.
Még mindig a Manchester United a leggazdagabb klub

A hónap utolsó napján az Adidas bemutatta, a fél év múlva kezdődő labdarúgó vb hivatalos labdáját. A nemzetközi szövetség pedig több ponton is módosította alapszabályát. Ezek közül a legfontosabb, hogy a következő (2006 Németország) világbajnokságra már a címvédőnek is selejtezőt kell játszania.
Platini szerint a franciák megvédik világbajnoki címüket