Palikék feladták a Dakar ralit

2002.01.07. 15:57
A verseny hivatalos honlapja szerint feladta a 24. Párizs Dakar ralit a kilencedik szakasz után a Szalay Balázs-Palik László duó. A Chevrolet Blazerrel versenyző magyar páros még szombat délután akadt el egy sivatagi homokdűnében, ráadásként a sebességváltójuk is tönkrement. A magyarok a sivatagban töltött éjszaka után még megérkeztek Atarba a hétfő délelőtti rajtra, ám az elromlott váltót már nem tudták működőképes állapotba hozni.
Véget ért egy álom, a csoda elmaradt: a Szalay Balázs-Palik László kettős bejelentette, hogy feladják a 24 Párizs Dakar ralit. A magyar kettős kálváriája még szombaton kezdődött, amikor délután a Chevrolet Blazer elakadt a sivatagban, egy homokdűnében. A helyzetet súlyosbította, hogy a sebességváltójuk elromlott, így nem tudtak szabadulni a homok fogságából.

A szervizkamionban bíztak

Tervük szerint a segítségükre siető szervizkamion vontatta volna őket vissza a rajthelyre, ahonnan kövesúton jutottak volna el a célig. Ez automatikusan tizenkét órás büntetést jelent, ám ezzel a megoldással elkerülhették volna a kiesést. A szervizkamion azonban a homokban nehezen tudott haladni, így az éjszakát is a sivatagban kellett tölteniük Szalayéknak. A nehézségeket tovább fokozta, hogy a tartalékváltójukat már elhasználták, és új alkatrészt beszerezni már aligha lehetséges ilyen rövid idő alatt. Mindenesetre Szalayék megpróbálták a lehetetlent: kihasználni a vasárnapi pihenőnapot, és beérkezni a hétfő déli rajra.

Nem sikerült megjavítani a sebességváltót

Az útra kelt magyarokról sokáig semmi sem lehetet tudni. A hivatalos honlapon hétfő délelőtt még szerepeltek a rangsorban: a kilencedik futam után a 81. helyen álltak, és ami ennél is fontosabb volt a magyar páros neve nem szerepelt a kiesettek listáján. Palikék végül elérték ugyan rajthelyre, ám - mint azt előre lehetett látni - az elromlott váltót már nem tudták megjavítani - így kénytelenek voltak befejezni a versenyt.