Maszuoka a Párizs-Dakar győztese

2002.01.13. 17:05
A huszonnegyedik Párizs-Dakar utolsó napján teljesült a papírforma, és a befejező szakasz nem produkált újabb meglepetéssel a menőknek. Az autósoknál a japán Maszuoka nyert, a motorosoknál a címvédő olasz Meoni.
Hirosi Maszuoka
Amire már szerda óta számítani lehetett, vasárnap bekövetkezett: új név került fel a Párizs-Dakar rali győztesei közé az autósok között. A már egy hete vezető japán, francia Maszuoka, Maimon páros ugyanis az utolsó hatvankilenc kilométeres szakaszon megtartotta tetemesnek mondható több, mint húsz perces előnyét, és ezzel összetettben is az első lett.

Csere az élen

Maszuoka eddig sem volt ismeretlen a Párizs-Dakaron, hiszen idestova öt éve rendszeres résztvevője a sivatagi száguldásnak, és tavaly a negyedik és ötödik helyezés után a dobogó második fokára is felállhatott, idén viszont a végső győzelmet is sikerült megszereznie. Öt futamon diadalmaskodott.

A második helyen összetettben a tavalyi győztes német hölgy, Jutta Kleinschmidt futott be, aki már a hét közepén elveszítette igazi esélyét a cím megvédésére. Érdekesség, hogy Maszuoka korábban azzal a Schulzcal versenyzett, aki most és tavaly is az első női győztest segítette.

Az összetett végeredménye
1. Maszuoka, Maimon (japán, francia, Mitsubishi Pajero)46:11:30 óra
2. Kleinschmidt, Schulz (német, Mitsubishi Pajero) 46:33:31
3. Sinozuka, Delli-Zotti (japán, francia, Mitsubishi Pajero) 46:46:45

Meoni megvédte tavalyi elsőségét

Maszuoka hasonlóképpen a második illetve a harmadik helyezetthez - Sinuzoka, ő öt éve, első japánként nem talált legyőzőre - Mitsubishit kormányoz, vagyis abszolút átütő sikert aratott a japán autógyár.

A motorosoknál lényegében csütörtökön eldőlt a verseny, hiszen ekkor a címvédő olasz Meoni elsőségét veszélyeztető spanyol Roma bukott, és kiesett. Meoninak innentől csak arra kellett vigyázni, hogy biztonságosan teljesítse az etapokat, akkora volt az előnye. Meoni mögött Cox és Sainct végzett, valamennyien az osztrák KTM nyergében ültek.

Az elmúlt tíz év győztesei
1992 - Hubert Auriol, Philippe Monnet (francia, Mitsubishi Pajero)
1993 - Bruno Saby, Dominique Serieys (francia, Mitsubishi Pajero)
1994 - Pierre Lartigue, Michel Perin (francia, Citroen ZX Rallye Raid)
1995 - Pierre Lartigue, Michel Perin
1996 - Pierre Lartigue, Michel Perin
1997 - Sinozuka Kendzsiro, Henry Magne (japán, francia, Mitsubishi Pajero)
1998 - Jean Pierre Fontenay, Gilles Piccard (francia, Mitsubishi Pajero)
1999 - Jean-Louis Schlesser, Philippe Monnet (francia, Schlesser Buggy)
2000 - Jean-Louis Schlesser, Henri Magne
2001 - Jutta Kleinschmidt, Andreas Schulz (német, Mitsubishi Pajero)
2002 - Maszuoka Hirosi, Pascal Maimon (japán, francia, Mitsubishi Pajero)