Capriati megvédte címét Melbourne-ben

2002.01.26. 15:44
Megismételte tavalyi sikerét Jennifer Capriati Melbourne-ben, az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. Az amerikai hölgy négy mérkőzéslabdát hárítva, 1 óra 50 perc alatt, három játszmában győzte le a fináléban a háromszoros bajnok, ám az utóbbi három kiírásban a döntőt elbukó, svájci Martina Hingist. Capriati győzelméért 1 millió, ellenfele pedig 500 ezer ausztrál dollárt kapott.
Míg a férfiaknál a legjobbaknak tartottak sorra búcsúzni kényszerültek Melbourne-ben, addig a nőknél érvényesült a papírforma: a fináléban az egy évvel korábbi döntő ismétlődött meg, az első helyen kiemelt Jennifer Capriati és a harmadiknak rangsorolt Martina Hingis között.

Hingis kezdett jobban

Martina Hingis
A döntőben a tavalyi "ezüstérmes", ám korábban már háromszor diadalmaskodó Hingis kezdett jobban, és gyorsan elhúzott 3-0-ra. Ekkor úgy tűnt, hogy a simán hozni tudja a játszmát -már vezetett 5-1-re is - a címvédő amerikai azonban sorozatban három játékot nyerve ismét szorossá tette a találkozót. A játszma hajrájában Hingis koncentrált jobban , s végül 6-4-re meg is nyerte az első felvonást.

A második szett, amely 65 percig tartott, úgy indult, mint az első: a svájci hölgy magabiztosan, jól játszva 4-0-s előnyre tett szert. Capriati viszont nem adta fel, és az első játszma koreográfiájának megfelelően sorozatban három játékot nyerve, 3:4-re felzárkózott, ám ekkor újra elveszítette adogatását.

Capriati négy meccslabdát hárított

Hingis számára elérhető közelségbe került a kupa megnyerése, mivel 5:3-nál meccslabdához jutott, ezt azonban Capriati hárította. Hingis 6:5-nél újból megnyerhette volna a meccset, de ezúttal sem sikerült megszereznie a döntő pontot. Következett a rövidítés, ahol Capriati újabb két meccslabdát hárított, majd kiharcolta a döntő játszmát.

Megvédte címét az amerikai hölgy

A nagy meleg miatt elrendelt szüntet kövezően a harmadik szett elején ismét a háromszoros melbourne-i egyéni győztese került breakelőnybe. Hingis azonban egyre fáradtabban mozgott, amit Capriati alaposan kihasznált: előbb egyenlített ,majd az erejével teljesen elkészülő ellenfelével szemben szinte tetszés szerint érte el pontjait, és nyerte meg a szettet és egyben a mérkőzést is.

Eredmény, nyilatkozatok
Australian Open, Melbourne, női egyes, döntő:
Jennifer Capriati (amerikai, 1.)-Martina Hingis (svájci, 3.) 4:6, 7:6 (9-7), 6:2

Jennifer Capriati: "A második játszma közepéig nem igazán bíztam a győzelemben. Szerencsére sikerült a fordítás, de el kell mondanom: Martina Hingis a nagy bajnokok közé tartozik. Hiába nyertem már kétszer Melbourne-ben, még kell egy kis idő, hogy az ő szintjére emelkedjek."

Martina Hingis: "Jennifer túlságosan jól teniszezett a döntőben. A vereség ellenére nagyszerűen éreztem magam Melbourne-ben. Nehéz két hónapon vagyok túl, műtéten estem át, de a visszatérés jól sikerült. Ezzel az elvárásaim is növekedtek, így most nem tudom: örüljek vagy sírjak a második. hely miatt."